Kålrot- och färskpotatistortilla

Detta recept på kålrot- och färskpotatistortilla är en nordisk variant av den klassiska spanska omeletten tortilla. Vanligtvis görs den av färskpotatis, lök och ibland paprika. Här ger kålrot en god och annorlunda sötma.
God kall eller varm som tapas, på buffé eller potatistillbehör.

6 portioner kålrot- och färskpotatistortilla

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis, fast sort
  • 1 mindre eller halv kålrot (cirka 450 gram)
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 6 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • Hackad gräslök att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatis och skär av skalet av kålroten.
  3. Skär i tärningar ca 2x2 cm stora.
  4. Koka potatis och kålrot mjuka i saltat vatten, cirka 15 minuter.
  5. Låt potatis och kålrot ånga av i ett durkslag.
  6. Skala och hacka löken.
  7. Fräs löken i olivolja i en stekpanna. Se till att stekpannan är ugnsfast.
  8. När löken är ljust brynt tillsätter du kokt potatis och kålrot. Blanda runt.
  9. Blanda ägg med salt och vitpeppar i en skål.
  10. Häll äggstanningen i pannan.
  11. Grädda tortillan i ugnen tills äggen stelnat, cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
  12. Lossa kanterna med en stekspade. Vänd en tallrik upp och ner över pannan och stjälp upp tortillan med botten upp på tallriken i en rörelse.
  13. Din tortilla med färskpotatis och kålrot är klar att servera. Skär upp i tårtbitar vid servering.
  14. Tortillan kan förvaras i kylen några dygn och serveras kall.
  15. Garnera ev. med hackad färsk gräslök vid servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer