Entrecote med grönpepparsås

Här med ett grillat grönsaksspett samt grön sparris som tillbehör. Ta gärna färsk timjan, rosmarin och salvia om du har. Hacka någon msk av varje och blanda med köttet.

Vill du laga en riktigt fin och god grönpepparsås så kan du använda en extra fin peppar som grön urskogspeppar från Lake Periyar, variera med svartpeppar som Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se. Istället för ljus soja kan du ta några droppar kinesisk soja. Ketjap manis är en söt soja från Indonesien som du hittar i välsorterade butiker.

Du behöver fyra grillspett till grönsaksspetten. Grönsakerna kan även lagas i en grillpanna med hål i för grönsakstillbehör.

Vintips till entrecoten blir ett kryddigt vin ex. en Pinot Noir som har lite peppartoner i sig. Prova ett från Nya Zeeland.

4 portioner entrecote med grönpepparsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • marinad: 4 msk ketjap manis
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm salvia
  • Grönsaksspett och tillbehör: 8 medelstora delikatess- eller färskpotatisar
  • 8 cocktailtomater
  • 1 gul paprika
  • 2 stora schalottenlökar
  • 8 gröna sparrisar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm salvia
  • Grönpepparsås: 1 msk grönpepparkorn
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk maizena, ljus redning
  • 2,5 dl valfri fond eller vatten och en halv buljongtärning av kött
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 2 tsk vinbärsgelé
  • 1 tsk ljus soja
  • 0,5 dl hackad bladpersilja samt gräslök till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skiva entrecoten i fyra delar om det inte är gjort.
  2. Blanda marinaden av ketjap manis, olja, salt, peppar och örter.
  3. Vänd runt köttet i marinaden i en skål eller påse. Låt stå i marinaden till grilldax. Det behöver ej marineras någon längre tid. Kan förbedas innan och förvaras i kylen. Ta då fram någon halvtimme innan grillning.
  4. Tänd grillen.
  5. Grönsaksspett: skölj och putsa potatisarna. Behåll skalet. Koka dem nästan klara i ca 15 minuter (så att de är fasta nog att sitta kvar på grillspetten - annars får du servera dem till ändå såklart).
  6. Skölj tomater och paprika. Skär paprika i åtta delar. Skala och skär löken i fyra bitar.
  7. Grönpepparsås: Krossa grönpepparn i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som botten på en stekpanna.
  8. Skala och finhacka schalottenlöken.
  9. Sätt på en kastrull och smält smöret.
  10. Tillsätt schalottenlök samt grönpeppar och rör runt. Fräs någon minut.
  11. Häll i fond eller vatten och buljongtärning samt grädde.
  12. Koka grönpepparsåsen i någon minut under omrörning.
  13. Tillsätt och smaka av med crème fraiche, soja och gelé samt ev. mer krossad grönpeppar efter tycke. Värm men koka ej.
  14. Varva spetten med lök, potatis, tomater och paprika. Blanda marinaden och pensla spett och sparris.
  15. Hit kan allt enkelt förberedas och sedan värmas och grillas.
  16. Dags att grilla: lägg på grönsaksspett och sparris samt grilla dem runt om några minuter så att de får färg. Lägg åt sidan på lägre värme.
  17. Grilla entrecoterna på varje sida någon minut till önskad stekgrad. Lägg upp på tallrik eller fat och låt gärna vila några minuter innan servering.
  18. Servera entrecoterna med varm grönpepparsås och grönsakstillbehören samt garnera ev. med hackad bladpersilja samt gräslök.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer