Kokt vit sparris med Hollandaisesmör

Introduktion och förberedelse

Koka vit sparris med varm med Hollandaisesmör.

Serveringsförslag

Gott som förrätt eller som grönsakstillbehör till grillad fisk eller på en buffé.

Portionsberäkning

Räkna tre sparrisar per portion som förrätt. Serverar du sparrisen som grönsakstillbehör kan du dela dem på mitten och räkna ca 1,5 sparris per portion.

Val av sparris

Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej träig i skal).

Tips

  • Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner).
  • Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!).
  • Skär också en ny snittyta längst ner på sparrisen.
  • Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.
  • Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl.

Att dricka till

Vintips till kokt sparris med hollandaisesmör är vitt vin som Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland.

Vitt Grüner Weltliner från Österrike är också gott till.

4 portioner kokt vit sparris med Hollandaisesmör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 12 tjocka vita färska sparrisar av finaste sort
  • 0,5 tsk salt per liter vatten
  • 1 sockerbit
  • Hollandaisesmör: 150 gram smör
  • 2 äggulor
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk finrivet citronskal (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Gör först Hollandaisesmör: tärna smöret och lägg fram på en tallrik att bli rumsvarmt.
  2. Lägg äggulor i en bunke att bli rumsvarma.
  3. Skölj och finriv 1 tsk av skalet på en citron. Pressa ur 2 tsk saft.
  4. Blanda och vispa ihop äggulor och rumsvarmt smör i ca 3-4 minuter - gärna med elvisp - till en jämn och fluffig blandning.
  5. Tillsätt citronskal, citronsaft, salt och peppar.
  6. Slå in smöret till en rulle i smörpapper (ca 4 cm i diameter). Lägg i kylen eller frysen (går snabbare) att stelna.
  7. Skala sparrisen tunt nedtill. Gärna med en sparrisskalare. Använder du en potatisskalare så var försiktig att du inte skalar bort halva sparrisen.
  8. Kokt sparris: koka upp vatten några liter vatten i en hög kastrull med lock stor nog att rymma sparrisen på höjden eller en traktörpanna med lock bred nog att få plats med sparrisen på bredden.
  9. Salta vattnet och tillsätt en sockerbit.
  10. Använder du en hög kastrull kan du ställa buntar med sparris med knoppen upp över ytan och koka med lock så blir hela sparrisen klar samtidigt.
  11. Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek: 0,5 cm diameter: 3-5 minuter; 1 cm diameter: 5-8 minuter; 2 cm diameter: 7-12 minuter samt 2,5-3 cm diameter: 15-20 minuter. Lyft upp en sparris eller sparrisbunten och kolla om den sviktar och känns genomkokt. Du kan också skära ett snitt i en sparris och smaka. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till. Vit tjock sparris kan ta upp mot 20 minuter att koka mjuk.
  12. Ta upp sparrisarna och servera varma.
  13. Skär upp ca 1,5 cm tjocka skivor av smöret och lägg att smälta över sparrisen vid servering.
E-mail
Medel: 4.2 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 145 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-18