Kokt vit sparris med Hollandaisesmör

Gott som förrätt eller som grönsakstillbehör till grillad fisk eller på en buffé.
Räkna tre sparrisar per portion som förrätt. Serverar du sparrisen som grönsakstillbehör kan du dela dem på mitten och räkna ca 1,5 sparris per portion.
Ska du koka mycket sparris så är det en bra idé att binda ihop dem i buntar med bomullssnöre så är de lättare att koka, plocka upp och förvara ex. i kylen (slå in i en blöt handduk).
Vintips till är ett vitt vin som Gewurtztraminer.

4 portioner kokt vit sparris med Hollandaisesmör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 12 tjocka vita färska sparrisar av finaste sort
  • 0,5 tsk salt per liter vatten
  • 1 sockerbit
  • Hollandaisesmör: 150 gram smör
  • 2 äggulor
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk finrivet citronskal (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Gör först Hollandaisesmör: tärna smöret och lägg fram på en tallrik att bli rumsvarmt.
  2. Lägg äggulor i en bunke att bli rumsvarma.
  3. Skölj och finriv 1 tsk av skalet på en citron. Pressa ur 2 tsk saft.
  4. Blanda och vispa ihop äggulor och rumsvarmt smör i ca 3-4 minuter - gärna med elvisp - till en jämn och fluffig blandning.
  5. Tillsätt citronskal, citronsaft, salt och peppar.
  6. Slå in smöret till en rulle i smörpapper (ca 4 cm i diameter). Lägg i kylen eller frysen (går snabbare) att stelna.
  7. Skala sparrisen tunt nedtill. Gärna med en sparrisskalare. Använder du en potatisskalare så var försiktig att du inte skalar bort halva sparrisen.
  8. Kokt sparris: koka upp vatten några liter vatten i en hög kastrull med lock stor nog att rymma sparrisen på höjden eller en traktörpanna med lock bred nog att få plats med sparrisen på bredden.
  9. Salta vattnet och tillsätt en sockerbit.
  10. Använder du en hög kastrull kan du ställa buntar med sparris med knoppen upp över ytan och koka med lock så blir hela sparrisen klar samtidigt.
  11. Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek: 0,5 cm diameter: 3-5 minuter; 1 cm diameter: 5-8 minuter; 2 cm diameter: 7-12 minuter samt 2,5-3 cm diameter: 15-20 minuter. Lyft upp en sparris eller sparrisbunten och kolla om den sviktar och känns genomkokt. Du kan också skära ett snitt i en sparris och smaka. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till. Vit tjock sparris kan ta upp mot 20 minuter att koka mjuk.
  12. Ta upp sparrisarna och servera varma.
  13. Skär upp ca 1,5 cm tjocka skivor av smöret och lägg att smälta över sparrisen vid servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer