Hollandaisesmör

Introduktion och förberedelse

Hollandaisesmör är ett aromsmör - ett citronsmör - och alternativt till Hollandaisesås.

Ett slags kryddsmör smaksatt med citron som är lätt att förbereda innan samt att laga till många gäster ex. till en buffé eller middag istället för Hollandaisesås som kan vara rätt krånglig att laga till många och inte går att förbereda innan.

Serveringsförslag

Gott till kokt vit sparris, grillad fisk som lax eller grönsaker som sparris.

Tips

Kan frysas i portionsbitar - smidigt att bara plocka fram och låt smälta över ex. grillad lax.

Hollandaisesmöret serverat på kokt vit tjock och mjäll sparris.
Hollandaisesmöret serverat på kokt vit tjock och mjäll sparris.

6 port hollandaisesmör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 2 äggulor
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk finrivet citronskal (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Tärna smöret och lägg fram på en tallrik att bli rumsvarmt.
  2. Lägg äggulor i en bunke att bli rumsvarma.
  3. Skölj och finriv 1 tsk av skalet på en citron. Pressa ur 2 tsk saft.
  4. Blanda och vispa ihop äggulor och rumsvarmt smör i ca 3-4 minuter - gärna med elvisp - till en jämn och fluffig blandning.
  5. Tillsätt citronskal, citronsaft, salt och peppar.
  6. Slå in smöret till en rulle i smörpapper (ca 4 cm i diameter). Lägg i kylen eller frysen (går snabbare) att stelna.
  7. Vid servering så skär du upp ca 1,5 cm tjocka skivor och lägger att smälta över det du ska äta ex. kokt sparris eller grillad eller stekt fisk.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-24

Tillbehör och liknande recept: