Grillad grön sparris och zucchini med vinägrett

Introduktion och förberedelse

Grillad grön sparris och zucchini med vinägrett och hyvlad parmesan.

Serveringsförslag

Gott som förrätt eller tillbehör från grillen till fest, buffé eller middag.

Kan förberedas

Funkar utmärkt att laga i förväg, ha i kylen och servera kallt eller ljummet.

Varianter

  • Du kan byta grön sparris mot förkokt vit sparris.
  • Du kan också grilla andra grönsaker som paprika (skär av kinderna och grilla dem), förkokta morötter, halverade knipplökar, aubergine i skivor osv.
  • Gillar du vitlök så kan du pressa en klyfta och blanda med sparris och zucchinin innan grillningen.
  • Istället för parmesan kan du ta grana padano.

Vintips

Till sparrisen passar ett vitt friskt vin ex. Italienskt Pinot Grigio eller mousserande Prosecco från norra Italien.

4 portioner grillad grön sparris med zucchini

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram grön färsk sparris, 1-2 knippen sparris eller 4-6 sparrisar var
  • 1 zucchini
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 30 gram parmesan eller grana padano
  • VINÄGRETT: 0,5 rödlök eller 1 schalottenlök
  • 5 msk olivolja
  • 3 msk god fin vinäger ex. lagrad rödvinsvinäger, balsamvinäger eller vit balsamico vinäger
  • 1 msk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. VINÄGRETT: Gör först vinägretten som ska marinera under tiden du förbereder sparris, tänder grillen osv.
  2. Skala och hacka löken fint. Lägg i en skål.
  3. Tillsätt vinäger, honung, salt och svartpeppar. Rör om.
  4. Låt rödlöken marinera i rödlöken i ca 20 minuter så att den blir mjuk och mild i smaken.
  5. Skölj och hacka persilja och rör i innan servering. Smaka också av vinägretten med salt, peppar och honung.
  6. GRILLAD SPARRIS OCH ZUCCHINI: Skär bort 2 cm nederst på sparrisen.
  7. Koka upp vatten och koka sparrisen i 3 minuter. Du kan också lägga den i mikron i skål med lite vatten i botten samt övertäckt koka den mjuk i 2-3 minuter.
  8. Skölj sparrisen i kallt vatten. Lägg på ett fat. Tillsätt någon msk olivolja, lite salt och peppar och vänd runt.
  9. Skölj och skiva zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i en skål och vänd runt med olivolja, salt och peppar.
  10. Hit kan du förbereda sparris och zucchini och ha i kylen färdig för grillen.
  11. DAGS ATT GRILLA: Grilla först zucchiniskivorna och vänd dem då och då så att de får färg. Lägg på sparrisen efter ca 3 minuter och grilla dem runt om. Grilla allt och vänd runt då och då i ytterligare 3 minuter.
  12. Lägg upp grönsakerna på fat och skeda över vinägrett (servera i en skål till), hyvla över parmesan-ost samt strö över lite salt och peppar.
  13. Grillad sparris med zucchini i vinägrett är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-04

Tillbehör och liknande recept: