Grillad sparris och zucchini med vinägrett

Grillad sparris och zucchini med vinägrett och parmesan är gott som förrätt eller tillbehör från grillen.
Räkna 1-2 knippen sparris eller 4-6 sparrisar var beroende på tjocklek.
Du kan också grilla andra grönsaker som paprika (skär av kinderna och grilla dem), förkokta morötter, halverade vårlökar, aubergine i skivor osv.
Gillar du vitlök så kan du pressa en klyfta och blanda med sparris och zucchinin innan grillningen.
Om du dubblerar receptet funkar det utmärkt att laga i förväg, ha i kylen och servera kallt på buffé.
Istället för parmesan kan du ta grana padano-ost.
Vintips till blir ett vitt friskt vin ex. Italienskt Pinot Gris eller mousserande från norra Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner grillad sparris med zucchini

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram sparris
  • 1 zucchini
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 30 gram parmesan eller grana padano
  • VINÄGRETT: 0,5 rödlök
  • 5 msk olivolja
  • 3 msk god fin vinäger ex. lagrad rödvinsvinäger, balsamvinäger eller vit balsamico vinäger
  • 3 msk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. VINÄGRETT: Gör först vinägretten som ska marinera under tiden du förbereder sparris, tänder grillen osv.
  2. Skala och hacka rödlöken fint. Lägg i en skål.
  3. Tillsätt vinäger, honung, salt och svartpeppar. Rör om.
  4. Låt rödlöken marinera i rödlöken i ca 30 minuter så att den blir mjuk och mild i smaken.
  5. Skölj och hacka persilja och rör i innan servering. Smaka också av vinägretten med salt, peppar och honung.
  6. GRILLAD SPARRIS OCH ZUCCHINI: Skär bort 2 cm nederst på sparrisen.
  7. Koka upp vatten och blanchera sparrisen i 5 minuter. Du kan också lägga den i mikron i skål med lite vatten i botten samt övertäckt koka den mjuk i 2-3 minuter.
  8. Skölj sparrisen i kallt vatten. Lägg på ett fat. Tillsätt någon msk olivolja, lite salt och peppar och vänd runt.
  9. Skölj och skiva zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i en skål och vänd runt med olivolja, salt och peppar.
  10. Hit kan du förbereda sparris och zucchini och ha i kylen färdig för grillen.
  11. DAGS ATT GRILLA: Grilla först zucchiniskivorna och vänd dem då och då så att de får färg. Lägg på sparrisen efter ca 3 minuter och grilla dem runt om. Grilla allt och vänd runt då och då i ytterligare 3 minuter.
  12. Lägg upp grönsakerna på fat och skeda över vinägrett (servera i en skål till), hyvla över parmesan-ost samt strö över lite salt och peppar.
  13. Grillad sparris med zucchini i vinägrett är klart att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer