Gräslökshollandaise

Gräslökshollandaisesås. En fransk klassisk smörsås smaksatt med citron och hackad gräslök.
Hollandaise passar till all fisk men också kokta grönsaker som sparris.

4 portioner gräslökshollandaise

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 dl citronsaft
  • 4 äggulor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 200 gram smält smör
  • 0,5 tsk socker
  • 1 dl hackad gräslök

Tillagning

  1. Koka ner citronsaft till hälften. Tillsätt salt och vitpeppar. Låt svalna något till fingervärme.
  2. Finhacka gräslöken.
  3. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
  4. Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  5. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat.
  6. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt.
  7. Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma. Ta av från vattenbadet så fort de börjar bli för varma, runt 65 grader, och stelna - du ska inte göra äggröra!
  8. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget.
  9. Smaka av hollandaisen med att vispa i citronsaften, hackad gräslök, salt, socker och peppar.
  10. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med någon matsked vatten eller citronsaft.
  11. Servera Hollandaisesåsen direkt när den är varm. Du kan också hålla den varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt upp till någon halvtimme. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm och äggen koagulerar och såsen spricker.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer