Gädda med pepparrot och skirat smör

Gädda med pepparrot och skirat smör samt kokt potatis. En svensk klassiker. Gott med gröna ärtor. Blir också gott med torsk.
Välj gärna ekologiskt odlad pepparrot som ger mycket god smak. Samt ekologisk potatis och smör om du vill såklart.
Här är gäddan kokt men du kan också laga den i ugnen på 175 grader i 25 minuter med 0,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar inuti.

4 portioner gädda med pepparrot

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg gädda utan huvud, rensad
  • 1 msk salt
  • 2 liter vatten
  • 2 msk salt till kokvattnet
  • 1 gul lök
  • 5 vitpepparkorn
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar
  • 200 gram färsk pepparrot
  • 100 gram smör
  • 200 gram gröna ärtor

Tillagning

  1. Rensa, fjälla och skölj ur gäddan om det inte redan är gjort.
  2. Gnid in insidan av fisken med salt och låt ligga i 10 minuter.
  3. Skala och strimla löken.
  4. Förbered kokt potatis ex. skala den.
  5. Koka upp vatten till fiskkoket i en kastrull stor nog att rymma gäddan. Salta vattnet och tillsätt lök och vitpeppar.
  6. Sjud fisken i 25 minuter i kokvattnet.
  7. Koka under tiden potatis.
  8. Förbered tillbehör som kokta gröna ärtor; smält smör i en kastrull samt skala och finriv pepparroten.
  9. Ta upp gäddan på fat och plocka ut fiskköttet från skinn och ben samt servera med kokt potatis, skirat smör, riven pepparrot samt gröna ärtor.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer