Kokt gädda med pepparrot och skirat smör
Kokt gädda är gott med färsk riven pepparrot och skirat smör samt kokt potatis och gröna ärtor. En svensk klassiker.
Hur du kokar en hel bit rensad och fjällad gädda utan huvud på runt 1 kg och serverar med goda tillbehör.
Välj gärna ekologiskt odlad pepparrot som ger mycket god smak. Vidare ekologisk potatis och smör om du vill såklart.
Tillagning
- Skär av huvudet. Rensa, fjälla och skölj ur gäddan om det inte redan är gjort.
- Gnid in insidan av fisken med salt och låt ligga i 10 minuter.
- Skala och strimla löken.
- Förbered kokt potatis ex. skala den.
- Koka upp vatten till fiskkoket i en kastrull stor nog att rymma gäddan. Salta vattnet och tillsätt lök och vitpeppar.
- Sjud fisken i 25 minuter i kokvattnet.
- Koka under tiden potatis.
- Förbered tillbehör som kokta gröna ärtor; smält smör i en kastrull samt skala och finriv pepparroten.
- Ta upp gäddan på fat och plocka ut fiskköttet från skinn och ben samt servera med kokt potatis, skirat smör, riven pepparrot samt gröna ärtor.
I ugnen
Här är gäddan kokt men du kan också laga den i ugnen på 175 grader i 25 minuter med 0,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar inuti.
Med torsk
Blir också gott med en rensad hel torsk i motsvarande storlek ca 1 kg.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal