Gädda med pepparrot och skirat smör

Gädda med pepparrot och skirat smör samt kokt potatis. En svensk klassiker. Gott med gröna ärtor. Blir också gott med torsk.
Välj gärna ekologiskt odlad pepparrot som ger mycket god smak. Samt ekologisk potatis och smör om du vill såklart.
Här är gäddan kokt men du kan också laga den i ugnen på 175 grader i 25 minuter med 0,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar inuti.

4 portioner gädda med pepparrot

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg gädda utan huvud, rensad
  • 1 msk salt
  • 2 liter vatten
  • 2 msk salt till kokvattnet
  • 1 gul lök
  • 5 vitpepparkorn
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar
  • 200 gram färsk pepparrot
  • 100 gram smör
  • 200 gram gröna ärtor

Tillagning

  1. Rensa, fjälla och skölj ur gäddan om det inte redan är gjort.
  2. Gnid in insidan av fisken med salt och låt ligga i 10 minuter.
  3. Skala och strimla löken.
  4. Förbered kokt potatis ex. skala den.
  5. Koka upp vatten till fiskkoket i en kastrull stor nog att rymma gäddan. Salta vattnet och tillsätt lök och vitpeppar.
  6. Sjud fisken i 25 minuter i kokvattnet.
  7. Koka under tiden potatis.
  8. Förbered tillbehör som kokta gröna ärtor; smält smör i en kastrull samt skala och finriv pepparroten.
  9. Ta upp gäddan på fat och plocka ut fiskköttet från skinn och ben samt servera med kokt potatis, skirat smör, riven pepparrot samt gröna ärtor.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer