Stekt fisk med rödbetor, kapris och skirat smör

Introduktion och förberedelse

Stekt fisk med rödbetor, kapris och skirat smör är en klassiker.

Ett gott tillbehör till vit fisk som flundra, gös, torsk, rockavinge, rödspätta, skrubba, hälleflundra, bergtunga, piggvar, rödtunga, slätvar, sjötunga mm.

Servera med kokt potatis - gärna färskpotatis - och citronklyfta.

Kokta grönsaker som gröna ärtor, gröna bönor, broccoli och/eller morot passar också till.

Vidare tips till är fänkålssallad med tunnt skivad marinerad fänkål i vinäger, olivolja, salt och peppar. Tillsätt extra hackad dill så passar den extra bra till fisken.

4 portioner stekt fisk med rödbetor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g fiskfilé portionsbitar eller motsvarande större portionsbitar med ben som flundra, fråga i fiskdisken
  • 12 potatisar, skalade eller fina med skal
  • 2 msk dill, finhackad
  • 0,5 dl kapris
  • 4 rödbetor, färska eller inlagda
  • 1 st rödlök, finhackad
  • 50 g smör salt och peppar
  • Fänkålssallad: 1 fänkål
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk fin vinäger
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Med färska rödbetor: Koka rödbetorna hela med skal och fäste i en kastrull i ca 40 minuter.
  2. Koka potatisar i 20 minuter.
  3. Häll av rödbetorna och skölj dem kalla. Lägg dem i kastrullen med kallt vatten och skala dem för hand genom att gnida bort skalet.
  4. Lägg upp rödbetorna på en skärbräda och skär bort blomfäste samt fula delar. Tärna rödbetorna i ca 0,5 cm stora tärningar och lägg i en skål och tillsätt en msk ättika.
  5. Med inlagda rödbetor: Koka potatis. Häll av lagen från de inlagda rödbetorna och tärna rödbetorna eller hacka dem till ca 0,5 cm tärningar. Lägg i en skål.
  6. Hacka dill, kapris, rödbetor, rödlök och värm med smält smör i en kastrull. Fräs i några minuter och krydda med salt och peppar.
  7. Stek eller grilla fisken några minuter i en grillpanna (utan fett) tills fiskköttet blivit precis fast in till mitten. Du kan också steka i en stekpanna med någon msk smör. Stek skinnsidan ner först om den är kvar. Är det tjocka fiskbitar kan det vara ide att sätt in hela pannan i ugnen på 175 grader i 5 - 10 minuter och låta fisken bli fast och klar där.
  8. Blanda ner dill i rödbetsröran och servera fisken med färskpotatis, citronklyfta och ev. fänkålssallad.
  9. Fänkålssallad: Skär bort botten på fänkålen, dela den i fyra klyftor på längden. Skär bort den grova stammen i mitten. Strimla varje del så tunt du kan. Använd ev. en mandolin eller matberedare om du lagar till många.
  10. Blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  11. Hacka dill eller bladpersilja om du önskar samt tillsätt det.
  12. Tillsätt fänkålen och massera in marinaden med händerna några minuter (tvätta händerna innan). Då mjuknar fänkålen.
  13. Smaka av fänkålssalladen med ev. mer salt, vinäger och vitpeppar.
E-mail
Medel: 3 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 653 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-26