Stekt skrubba med skirat smör

Stekt skrubba med skirat smör, pepparrot och hackade rödbetor och citron. Gott med kokt broccoli, cocktailtomater samt kokt potatis.
Flundra, skrubba eller skrubbskädda är med på Naturskyddsföreningens Ät gärna-lista och alltså helt ok att njuta av med gott samvete.
Här har jag stekt hela skrubbor med ben utan huvud. Om du vill kan du rensa bort ev. rom.
Serverar du till barn så hjälp dem rensa fisken när den är stekt.

3 portioner stekt skrubba

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 hela skrubbor à ca 300-350 gram styck.
  • 1 dl ströbröd eller grovt rågmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 30 gram smör att steka i
  • 4 msk olja ex. kallpressad rapsolja att steka i
  • Tillbehör: 0,5 dl riven pepparrot, helst färsk alt. färdigriven
  • 70 gram smör att skira till servering
  • en halv citron
  • 1 dl hackade inlagda rödbetor
  • 0,5 eller 1 mindre bukett broccoli
  • ca 9 cocktailtomater
  • 300 gram fast potatis som ex. asterix ca 2-3 per portion

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja skala potatis och sätt att koka.
  3. Skölj fiskarna och ta ur ev. rom om du ej vill äta den.
  4. Torka skrubborna torra med lite hushållspapper och lägg på en tallrik.
  5. Häll upp ströbröd på en tallrik. Blanda i salt och vitpeppar.
  6. Värm en stekpanna.
  7. Lägg i en klick smör samt någon msk olja.
  8. Vänd en skrubba i ströbrödet och bryn den någon minut på varje sida på nästan högsta värme.
  9. Lägg över i en ugnsfast form eller på ett ugnsbleck.
  10. Skölj ur stekpannan och stek nästa fisk på samma vis.
  11. Sätt in skrubborna i mitten av ugnen att bli genomstekta ca 15-20 minuter.
  12. Koka upp några dl vatten med 0,5 tsk salt till broccolin.
  13. Rensa och skär broccolin i buketter och koka dem i 3-4 minuter. Häll av och spola i lite kallt vatten någon sekund så behåller de sin gröna färg men är ännu varma till servering.
  14. Skölj och skär ut klyftor av citronen. Pilla bort ev. kärnor.
  15. Skala och finriv pepparroten och lägg i en skål.
  16. Skölj tomater.
  17. Smält smör i en kastrull tills det har slutat bubbla och är skirat ljust brynt.
  18. Hacka inlagda rödbetor och lägg i en skål.
  19. Häll av potatisen.
  20. Ta ut skrubborna och kontrollera med en gaffel så att de är genomstekta vid ryggbenet.
  21. Servera skrubborna på fat eller tallrik med skirat smör, riven pepparrot, hackade rödbetor, citronklyftor, kokt broccoli, tomater samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer