Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör

En riktig klassiker. Att ugnsbaka fisk är ett enkelt och gott sätt att laga fisk. En enkel fiskrätt.

Baka torskfile i ugnen i en panna smord med lite olivolja och servera med lite skirat smör, riven pepparrot och kokt potatis. Välj ev. en delikatesspotatis som sparrispotatis. Har de fint skal behövs de ej skalas.

Kokta ärtor är också gott till ugnstekt torsk med pepparrot.

4 portioner ugnsbakad torsk med pepparrot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar torsk, cirka 140 gram styck (eller annan fisk)
  • 2 msk olivolja
  • 4 krm salt och 2 krm vitpeppar
  • 1 bit pepparrot, ca 5 cm
  • 150 gram smör
  • 4 citronklyftor
  • cirka 12-16 potatisar, gärna delikatesspotatis som sparrispotatis
  • 200 gram gröna ärtor

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Börja koka potatis.
  3. Sätt en stor ugnsfast stekpanna på värme eller använd en ugnsform.
  4. Häll i och smörj med olivolja.
  5. Lägg i fisken med några cm mellanrum. Salta och peppra och vänd runt torsken i olivoljan.
  6. Man kan vika ihop fileér så att fisken får plats i pannan. Sätt in fisken i ugnen. Låt stå cirka 15-20 minuter. Då bör det vara klart ungefär samtidigt som potatisen (koktid 25 minuter, beroende på storlek).
  7. Koka ärtorna i lite vatten med lock någon minut i en kastrull eller kör några minuter i micron.
  8. Smält smöret i en kastrull och håll på låg värme.
  9. Skjölj och klyfta en citron i fyra delar.
  10. Skala och riv pepparroten fint.
  11. Servera torsken med kokt potatis, citronklyfta, skirat smör samt ärtor.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer