Gäddqueneller

Franska fiskbullar på gädda, grädde och ägg. Klassiska med vitvinssås, pressad eller kokt potatis och primörer eller blancherad spenat.
Recept på vitvinssås hittar du om du söker på receptfavoriter.se.
Förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.

4 portioner gäddqueneller ca 12-16 stycken

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram gäddfilé
  • 2 kalla ägg
  • 4 dl kall grädde
  • 4 krm salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 2 liter fiskbuljong att koka quenellarna i

Tillagning

  1. Skär gäddan i små tärningar.
  2. Mixa fisken till en färs någon minut i en mixer med knivsatsen.
  3. Tillsätt äggen, salt och peppar. Mixa någon halv minut till.
  4. Tillsätt kall grädde lite i taget under mixning tills all grädde är tillsatt och fisksmeten är jämn och fin. Hit kan du förbereda och ha smeten i kylen.
  5. Koka upp fiskfond och låt den sjuda.
  6. Forma queneller eller äggliknande bollar med en stor sked och handen eller med två stora skedar och sjud dem i fiskfonden i ca 5 minuter - några i taget. Ta upp med hålslev och lägg på ett fat bredvid - täck över så de håller sig varma.
  7. Servera gäddquenellerna på ett fat toppade med varm vitvinssås och pressad eller kokt potatis samt vårprimörer eller kokt spenat till.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer