Frityrsmet fluffig kinesisk frityrsmet

Frityrsmet - en fluffig kinesisk frityrsmet till fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar.

Du kan testa om oljan är varm genom att tillsätta en liten bit bröd och se så att den bubblar och blir brun på ca en minut. Använd helst en stektermometer dock eller en frityrmaskin. Se till att du har ett lock eller ex. en ugnsplåt eller tallrik att täcka över oljan med om den skulle fatta eld - försök ej släcka med vatten då exploderar det.

Denna frityrsmet räcker till ca 4 portioner eller 600 gram fisk, räkor eller liknande. Frityrsmeten kan dubbleras.

4 portioner frityrsmet

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl vatten eller ljust öl
  • 1 uppvispad äggvita
  • 1 krm salt
  • ca 1 liter vegetabilisk olja, ex. rapsolja eller solrosolja till fritering
  • ca 600 gram fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar att fritera

Tillagning

  1. Vispa äggvitan till fast skum.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Tillsätt sedan vatten och rör ihop till en slät smet.
  4. Vänd ner de hårt vispade äggvitorna i mjölblandningen.
  5. Förbered det du ska fritera och skär det i lagom stora bitar ca några cm stora.
  6. Fritering: värm oljan i en kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
  7. Doppa fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar i smeten och fritera i 180 grader i 3-4 minuter tills de fått färg.
  8. Låt rinna av några sekunder på hushållspapper och servera direkt.
E-mail
Medel: 3.5 (16 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer