AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Frityrsmet fluffig kinesisk frityrsmet

Frityrsmet fluffig kinesisk frityrsmet Frityrsmet - en fluffig kinesisk frityrsmet till fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar.
Du kan testa om oljan är varm genom att tillsätta en liten bit bröd och se så att den bubblar och blir brun på ca en minut. Använd helst en stektermometer dock eller en frityrmaskin.
Denna frityrsmet räcker till ca 4 portioner eller 600 gram fisk, räkor eller liknande.
Frityrsmeten kan dubbleras.
Se till att du har ett lock eller ex. en ugnsplåt eller tallrik att täcka över oljan med om den skulle fatta eld - försök ej släcka med vatten då exploderar det.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 17)
4 portioner frityrsmet
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl vatten eller ljust öl
  • 1 uppvispad äggvita
  • ca 1 liter vegetabilisk olja, ex. rapsolja eller solrosolja till fritering
  • ca 600 gram fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar att fritera

Tillagning:

  1. Förbered det du ska fritera och skär det i lagom stora bitar ca några cm stora.
  2. Vispa äggvitan till fast skum.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Tillsätt sedan vatten till en slät smet.
  5. Fritering: värm oljan i en kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
  6. Vänd ner de hårt vispade äggvitorna i mjölblandningen.
  7. Doppa fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar i smeten och fritera i 180 grader i 3-4 minuter tills de fått färg.
  8. Låt rinna av på hushållspapper.


 

Fler recept ur samma kategori som Frityrsmet fluffig kinesisk frityrsmet:

Tårta med mandelbotten och smörkräm
Tårta med mandelbotten och smörkräm. En god tårta med bottnar av bakad mandelmassa varvade med smörkräm samt rostad mandel på toppen. Här har jag smaksatt smörkrämen med lite punsch men det är valfritt. Andra goda smaksättningar är 1-2 tsk kaffepulver, 2 msk annan likör som amaretto (mandel) eller cointreau (apelsin) eller 2 msk kakao för chokladsmak.
Nötrutor med hasselnötter
Nötrutor med hasselnötter. Goda hembakta kakor med hasselnötter. Hasselnötter kan bytas mot valnötter eller pecannötter.
Nötrutor är goda med vispad grädde till. Nötrutor är goda till fika och dessert.
Pastasås Putanesca med sardeller
Pastasås Putanesca. Italiensk pastasås med sardeller, tomat, vitlök, oliver, kapris, svarta bönor och chili. Putanesca pastasås är gott pasta som gnocchi, fusilli eller spagetti. Gott med italienskt bröd till som focaccia eller bondbröd. En god och billig samt rustikt klassisk rätt som passar både till vardagsmiddag som att bjuda vuxna på med en bladsallad och kanske tomatssallad till. Vintips till är vitt friskt kallt vin som ex. Vinho Verde från Portugal eller något vitt från norra Italien.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Skumtoppar på Digestivekex med choklad
Skumtoppar på Digestivekex med choklad. En variant på kokosbollar som är spritsade som toppar på chokladpenslade Digestivekex.
Skumtopparna kan garneras med rostad kokos eller valfritt strössel som ex. chokladströssel.
Rostad vitlökssås
Rostad vitlökssås. En god sås till det mesta som grillat, lamm, kyckling, kött, fisk eller grönsaker.
Rostad vitlök blir mild, söt och mjuk. Vitlöken mosas sedan till sås med crème fraiche, citronsaft och honung.
Rosta gärna vitlöken med skal i ugnen om du ändå har den på annars kan du också skala samt skiva vitlöken och steka den mjuk.
Ett tips om du gillar vitlök är att dela en hel vitlök diagonalt och rosta mjuk i ugnen. Tryck sedan ut den mjuka vitlöken ur skalen. Då kan du använda en del av vitlöken till såsen och servera resten av vitlöken som tillbehör.
Pesto på solrosfrön
Pesto på solrosfrö. Solrospesto. Billigt, gott och nyttigt. Pesto med solrosfrön istället för dyra pinjenötter. Fungerar också med valnötter och mandel. Gott till spagetti eller annan pasta.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kyckling med cashewnötter
Kyckling med cashewnötter i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept.
En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott samt goda cashewnötter. Servera med klibbigt ris typ thairis.
Snäll i smaken och passar barn. Gillar du lite starkare och smakrikare asiatisk mat så kan du steka med en pressad vitlök, 1 krm chiliflakes och 1 tsk finhackad ingefära.
Kan också garneras med sesamfrön.
Vegetarisk alternativ får du med quornfilé istället för kyckling.
Frityrsmet fluffig kinesisk frityrsmet
Frityrsmet - en fluffig kinesisk frityrsmet till fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar.
Du kan testa om oljan är varm genom att tillsätta en liten bit bröd och se så att den bubblar och blir brun på ca en minut. Använd helst en stektermometer dock eller en frityrmaskin.
Denna frityrsmet räcker till ca 4 portioner eller 600 gram fisk, räkor eller liknande.
Frityrsmeten kan dubbleras.
Se till att du har ett lock eller ex. en ugnsplåt eller tallrik att täcka över oljan med om den skulle fatta eld - försök ej släcka med vatten då exploderar det.
Sötsursås
Sötsursås till dipp eller wok. Kinesisk sötsursås görs av tomatpuré, socker och vinäger.
På bilden friterat fläsk med grönsaker i sötsursås.
Se alla recept ur kategorin Kinesiska recept
Sötpotatissnacks sötpotatischips snacks med sötpotatis
Sötpotatissnacks eller sötpotatischips. Snacks med sötpotatis passar som chips till fördrink eller tilltugg.
Gott och nyttigt med sötpotatis till fest eller buffe.
Servera sötpotatischipsen med en god dip ex. gräddfil med riven ingefära. Dippen blir också god med gräddfil och pressad vitlök samt hackad gräslök; eller curry och rivet äpple; eller paprika och chilipulver.
Du kan också fritera sötpotatissnacksen. Fritera dem först mjuka i 100 grader i ca 20 minuter, ta upp och låt rinna av och fritera dem sedan på 180 grader så att de får färg några i taget i ca 3-4 minuter.
Tempura med lax
Tempura med lax och grönsaker. Knapriga och goda bitar av lax och grönsaker som friterade med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Hemgjorda tjocka pommes frites
Hemgjorda tjocka pommes frites. Friterade knapriga tjocka pommes frites. Friterad potatis är gott till det mesta som grillat, fisk, kyckling, hamburgare osv.
Att fritera själv är rätt enkelt. Se till att ha ett lock eller ex. ugnsplåt redo att täcka över den kastrull du friterar i om den skulle ta eld. Släck aldrig med vatten utan kväv elden med lock. Ha gärna skor, byxor, långa ärmar och förkläde också om du skulle spilla ut het olja. Akta barn.
Istället för jordnötsolja som är ovanlig i Sverige kan man ta solrosolja eller annan frityrolja.
Oljan används flera gånger. Sila den sista grumliga oljan genom ett kaffefilter så blir den som ny igen.
Se alla recept ur kategorin Friterad mat

Gilla oss på Facebook