AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Frityrsmet fluffig kinesisk frityrsmet

Frityrsmet fluffig kinesisk frityrsmet Frityrsmet - en fluffig kinesisk frityrsmet till fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar.
Du kan testa om oljan är varm genom att tillsätta en liten bit bröd och se så att den bubblar och blir brun på ca en minut. Använd helst en stektermometer dock eller en frityrmaskin.
Denna frityrsmet räcker till ca 4 portioner eller 600 gram fisk, räkor eller liknande.
Frityrsmeten kan dubbleras.
Se till att du har ett lock eller ex. en ugnsplåt eller tallrik att täcka över oljan med om den skulle fatta eld - försök ej släcka med vatten då exploderar det.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 20)
4 portioner frityrsmet
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl vatten eller ljust öl
  • 1 uppvispad äggvita
  • 1 krm salt
  • ca 1 liter vegetabilisk olja, ex. rapsolja eller solrosolja till fritering
  • ca 600 gram fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar att fritera

Tillagning:

  1. Vispa äggvitan till fast skum.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Tillsätt sedan vatten och rör ihop till en slät smet.
  4. Vänd ner de hårt vispade äggvitorna i mjölblandningen.
  5. Förbered det du ska fritera och skär det i lagom stora bitar ca några cm stora.
  6. Fritering: värm oljan i en kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
  7. Doppa fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar i smeten och fritera i 180 grader i 3-4 minuter tills de fått färg.
  8. Låt rinna av några sekunder på hushållspapper och servera direkt.


 

Omdömen:

Kommenterad av hyltacalle , onsdag 12 november 2014 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Precis som på kinakrogen!!

Fler recept ur samma kategori som Frityrsmet fluffig kinesisk frityrsmet:

Färskpotatissallad med olivolja, purjolök och valnötter
Färskpotatissallad. Kokt färskpotatis som får smak av olivolja, purjolök, vinäger och vitlök.
Den nötiga tonen i potatisen förstärks av valnötter (vilket dock är valfritt att ta med).
Var noga med att smaka av med salt och peppar samt ev. en nypa socker.
En näve ruccola eller färsk spenat ger fin grön färg om du önskar dryga ut salladen något. Skölj salladen noga innan bara.
Andra goda grönsaker i färspotatissallad är kokt grön sparris skuren i sneda strimlor; kokta sockerärtor strimlade på längden; skivad rödlök; skivade rädisor samt ärtskott.
God smak till färskpotatissallad ger också fransk senap; kapris; hackad bladpersilja och/eller hackad basilika.
Kyckling wrap med koriander
Kycklingwrap med koriander. Tortilla rulle eller wrap med kyckling, koriander och grönsaker.
Pasta med gorgonzola och bacon
Pasta med gorgonzola och bacon. Pastasås med grönmögelost samt stekt bacon som går snabbt att göra och är jättegod. Med bara ost är pastan vegetarisk.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Bakpotatis med räkröra
Bakpotatis med räkröra. Här med avokadosallad med tomat och babyspenat som är gott till men valfritt.
Bakad potatis med variant på skagenröra.
Bakad potatis fylld med röra av räkor. Köp billigare räkor till röran samt några fina att handskala som du kan ha överst.
Citronklyfta och dillkvist eller hackad dill kan man garnera med om man önskar.
Köttfärskorvar i tomatsås
Köttfärskorvar eller bullar i tomatsås. Gott med pasta som tagliatelle eller klyftpotatis samt gärna en grönsallad, kokta grösnaker som morot, broccoli och blomkål samt ev. extra tärnade tomater till.
Lingonsylt
Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kycklingwok i sötsur sås
Kycklingwok i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept. En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott. Servera med klibbigt ris typ thairis.
Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås
Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås. En kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris. Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Stekt ris fried rice
Stekt ris eller fried rice. Stekt ris är gott som tillbehör till asiatisk mat som kinamat eller thaimat.
Stekt ris är en perfek resträtt att göra om du har ris över i kylen.
Du kan pimpa ditt stekta ris som du vill men vanligtvis har man i stekt ägg, ärtor och vitlök. Här är ett förslag med majs, vitlök, chili, gurkmeja och lite annat gott.
Gott i är också 1 tsk curry eller garam masala.
Tillsätter du tärnad tofu, champinjoner, grillade kycklingbitar, tärnad skinka eller annat matigt på slutet så blir stekt ris mer en hel rätt - en rispytt.
Andra goda grönsaker som passar i stekt ris är svamp, kinakål, böngroddar, strimlad vitkål eller rödkål och bambuskott.
Se alla recept ur kategorin Kinesiska recept
Tempura med kyckling
Tempura med kyckling och grönsaker. Knapriga och goda bitar av kyckling och grönsaker som friterats med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Frityrsmet
Frityrsmet. Frityrsmet med äggvita passar till skaldjur som räkor, fisk som lax och grönsaker som paprika, zucchini, äggplanta och lökklyftor.
Hemgjord frityrsmet med maizena passar till friterad banan eller räkor och är lite mer kinesisk stil.
Du kan också köpa färdig Tempuramix - frityrmix som är mycket bra och bara är att blanda med kallt vatten.
Falafelrulle med tabbouleh
Falafelrulle med tabbouleh. Friterad falafel - kikärtsbullar - i tunnbröd eller pitabröd med tabbouleh - bulgursallad.
Tabbouleh är en sallad med bulgur, massor av persilja, tomater, gurka, lök, mynta och citron som är mycket god som fyllning i falafelrullar.
Du kan ha strimlad isbergssallad, strimlad saltgurka och pfeferonis i falafeln också om du vill.
Även om det tar längre tid så koka gärna egna kikärter. Lägg ett paket i blöt kvällen innan. Koka sedan mjuka en timme och låt svalna. Överblivna kikärter kan du spara i frysen.
Se alla recept ur kategorin Friterad mat

Gilla oss på Facebook