AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Frityrsmet fluffig kinesisk frityrsmet

Frityrsmet fluffig kinesisk frityrsmet Frityrsmet - en fluffig kinesisk frityrsmet till fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar.
Du kan testa om oljan är varm genom att tillsätta en liten bit bröd och se så att den bubblar och blir brun på ca en minut. Använd helst en stektermometer dock eller en frityrmaskin.
Denna frityrsmet räcker till ca 4 portioner eller 600 gram fisk, räkor eller liknande.
Frityrsmeten kan dubbleras.
Se till att du har ett lock eller ex. en ugnsplåt eller tallrik att täcka över oljan med om den skulle fatta eld - försök ej släcka med vatten då exploderar det.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 22)
4 portioner frityrsmet
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl vatten eller ljust öl
  • 1 uppvispad äggvita
  • 1 krm salt
  • ca 1 liter vegetabilisk olja, ex. rapsolja eller solrosolja till fritering
  • ca 600 gram fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar att fritera

Tillagning:

  1. Vispa äggvitan till fast skum.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Tillsätt sedan vatten och rör ihop till en slät smet.
  4. Vänd ner de hårt vispade äggvitorna i mjölblandningen.
  5. Förbered det du ska fritera och skär det i lagom stora bitar ca några cm stora.
  6. Fritering: värm oljan i en kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
  7. Doppa fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar i smeten och fritera i 180 grader i 3-4 minuter tills de fått färg.
  8. Låt rinna av några sekunder på hushållspapper och servera direkt.


 

Omdömen:

Kommenterad av hyltacalle , onsdag 12 november 2014 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Precis som på kinakrogen!!

Fler recept ur samma kategori som Frityrsmet fluffig kinesisk frityrsmet:

Lammytterfilé i ugn
Lammytterfilé i ugn. Marinerad, brynt och ugnsstekt lammytterfilé. Här hittar du stekgrader och innertemperaturer för lammytterfiléer.
Gott med valfria tillbehör. Förslag är rödvinssås, potatisgratäng och tomatsallad.
Bondkakor med tranbär
Bondkakor med tranbär. Baka goda bondkakor med nyttiga och syrliga tranbär i.
Du kan mikra smöret mjukt om du vill.
Grillspett med fläskkarré
Grillspett med fläskkarré marinerade i soja, honung, olja, spiskummin och vitlök.
Servera med valfria tillbehör. Gott till fläskkarréspett är någon sås tzatziki, gorgonzolasås, bearnaisesås, yoghurt med tandoori med flera; vidare klyftpotatis, couscoussallad, pommes frites, potatissallad. Servera gärna en blandad grönsallad och ev. en tomatsallad till.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Vita bönor i tomatsås
Vita bönor i tomatsås. Hemgjorda vita bönor i tomatsås kan du laga med vanliga vita bönor eller stora vita bönor. Här med lök, vitlök, chili, oregano och tomatpuré.
Koka gärna egna vita bönor - det blir godast. Välj små eller stora - och koka dem dagen innan enligt paket. Tips är att koka en stor sats och sedan spara undan resten i frysen.
Använder du färdigkokta vita bönor så sköljer du dem noga i durkslag innan.
De vita bönorna får bäst smak om de får stå och marinera några timmar eller över natten.
Hemgjorda vita bönor med tomatsås passar till engelskt frukost med ägg och bacon; som grönsakstillbehör på buffé; som sås och röra till grillat; på toast eller som tapas med gott bröd stekt i olivolja.
Andra goda kryddor som passar med vita bönor i tomatsås är paprika, curry eller spiskummin.
Skållade råglimpor
Skållade råglimpor. Grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika bröd. Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
Tomatjuice
Tomatjuice. Hemgjord tomatjuice av hela tomater. God och nyttig som dryck, matlagning eller till drinkar som ex. Bloody Mary.
Du behöver en råsaftcentrifug eller en mixer och en sil.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Friterat fläsk i sötsur sås
Friterat fläsk i sötsur sås. En kinesisk klassiker. Som fläsk kan du ta stekfläsk, kotlett eller fläskkarré. Fläskfilé funkar också men blir lite torrt.
Servera med klibbigt asiatiskt ris ex. jasminris.
Ett snyggt sätta att servera rätten på är i blad av isbergssallad, droppa lite sås över och ris bredvid i skål eller på tallriken.
Sötsur kyckling à la Tobbe
Sötsur kyckling à la Tobbe. Kyckling med sötsur sås och grönsaker.
Servera med jasminris.
Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås
Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås. En kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris. Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Se alla recept ur kategorin Kinesiska recept
Struvor struvrecept
Struvor. Ett struvrecept för att fritera hemmagjorda struvor i struvjärn. En struva är en ett friterat bakverk i form av en julstjärna som får formen av ett struvjärn. Fritera i kokosfett i 180 grader. Vänd dina hemlagade julstruvor i strösocker.
Frityrsmet
Frityrsmet. Frityrsmet med äggvita passar till skaldjur som räkor, fisk som lax och grönsaker som paprika, zucchini, äggplanta och lökklyftor.
Hemgjord frityrsmet med maizena passar till friterad banan eller räkor och är lite mer kinesisk stil.
Du kan också köpa färdig Tempuramix - frityrmix som är mycket bra och bara är att blanda med kallt vatten.
Rödbetsfalafel
Rödbetsfalafel. Friterad knaprig falafel med kikärter, linser, rödbetor och vitlök. Gott att servera som falafel med tillbehör eller som bullar till andra valfria tillbehör.
Falafelrullar kan du laga med arabiskt tunnbröd (libabröd) där du lägger i ca 4 rödbetsfalaflar och sedan viker dubbelt och värmer i en panna; vik sedan upp och bred på några msk vitlöksmajonnäs längst ner; skeda över lite het chilisås samt vitlökssås; strö över strimlad isbergssallad, skivad tomat, saltgurka i stavar, strimlad rödlök samt hackad bladpersilja och rulla ihop samt servera direkt.
Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan det som blir över till en annan dag. Köper du färdigkokta kikärter så skölj dem noga i durkslag.
Se alla recept ur kategorin Friterad mat

Gilla oss på Facebook