Tempura med panko

Tempura med panko - friterade knapriga grönsaker och fisk med dip. Servera med klibbigt ris samt ljus japansk soja eller dipp bredvid.
Blanda gärna olika sorters fisk som 2 portionsbitar laxfiléer, 2 portionsbitar torsk och 1 filé rödspätta till nedan recept.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter, paprika i ringar, kinder eller som du vill samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 4 sorter och 200 gram av varje.

4 portioner tempura med panko

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 dl maizena
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl kallt vatten, vichyvatten eller kall öl
  • 3 dl panko japanskt ströbröd
  • 400 gram fisk som torsk, lax och/eller rödspätta
  • 200 gram gröna bönor, delade
  • 200 gram champinjoner, halverade eller hela små
  • 200 gram zucchini, tunna skivor
  • 200 gram äggplanta, halverad, tunna skivor
  • 1 liter majsolja
  • 1 dl japansk ljus soja
  • 1 dl japanskt sött risvin sk mirin
  • Tillbehör: 4 port japanskt kokt ris (sushiris eller annat klibbigt ris)
  • 4 dl riven eller finstrimlad rättika daikon (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Förbered och skär grönsakerna i bitar. Lägg upp på en bricka.
  3. Skär fisken i grova bitar ca 3x3 cm. Lägg på ett fat. Torka fisken torr med hushållspapper.
  4. Blanda dippsås om du vill ha det till (eller ta bara soja).
  5. Tempurasmet: blanda ägg, majsmjöl, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Ta först hälften vattnet och rör hastigt ihop till en klumpig smet. Tillsätt lite mer vatten till en lös smet.
  6. Värm oljan i en stor kastrull eller i en fritös till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan om du friterar i kastrull. Tips: Friterar du i kastrull så se till att ha ett lock vid sidan att lägga på om oljan fattar eld (släck ej med vatten). Ha en hålslev, slev eller stekpincett redo att ta upp det du friterar med. Förbered också ett fat med lite hushållspapper under att lägga upp det du friterat.
  7. Lägg upp panko (ströbrödet) i en stor skål.
  8. Torka av fiskbitarna och vänd i frityrsmet.
  9. Vänd sedan i panko.
  10. Lägg några bitar i taget i oljan, ca 7-9 stycken (annars svalnar oljan för fort - ha max värme på).
  11. Fritera 2-4 minuter tills det du friterar har en ljus men knaprig yta. Vänd runt efter halva tiden samt ta isär bitar om de fastnat i varandra.
  12. Ta upp, lägg på hushållspapper och fritera efterhand resten av fisken och grönsakerna.
  13. Tempura ska serveras helt nyfriterad ex i små korgar, på fat eller tallrik med soja eller dippsåsen till i små skålar samt ris vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer