Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås

Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås, kokt potatis, morötter, rostad lök och äpplen. Här med en god tomat- och grönsallad till. Köp svenskt krav-märkt griskött.

4 portioner plommonspäckad fläskkarré med gräddsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 800 gram fläskkarré i bit
  • 8 torkade katrinplommon
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Gräddsås: 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl steksky
  • 4 msk ljus kikkoman soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 16 medelstora kokta potatisar, ev med skal om de är fina
  • 4 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 65 gram blandad grönsallad
  • 250 gram grönsaker som kokt brysselkål; kokta morötter; kokta bondbönor, brytbönor eller vaxbönor
  • 1 dl gelé som rönnbärsgele eller vinbärsgele
  • 2 dl äppelmos

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär morötter, äpple samt rödlök i grova bitar.
  3. Stick åtta hål här och där i fläskkarrén och peta in katrinplommonen i hålen. Salta och peppra köttet runt om.
  4. Lägg grönsakerna i botten på en ugnsform eller stekgryta och lägg på köttet.
  5. Tillsätt någon dl vatten i botten.
  6. Ställ i mitten av ugnen och låt fläskkarrén steka i 1,5 timmar. Sänk värmen till 175 grader efter 30 minuter. Täck ev. över köttet med folie om det blir för bränt i toppen. Kolla gärna med termometer så att köttet är klart - det ska vara minst 75 grader i innertemperatur.
  7. Börja förbereda tillbehör som kokt potatis, sallad och grönsaker.
  8. Ta ut steken och ta upp på ett fat. Spara över stekskyn i en kastrull till sås. Lägg morötter, äpple och lök runt om. Lägg på en bit folie och slå in allt.
  9. Gör sås genom att blanda ut vetemjöl, grädde och mjölk i ett glas. Vispa ihop med stekskyn och koka upp under omrörning.
  10. Låt koka i 5 minuter - rör om då och då. Tillsätt under tiden soja, ev. gele samt salt och peppar. Håll såsen varm till servering.
  11. Skär upp fläskkarrén i skivor och lägg på fat med morötter, äpple samt lök vid sidan.
  12. Slå lite sås över och servera med grönsaker, kokt potatis, sås och gele.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer