Fiskgratäng med lax och spenat

Fiskgratäng med lax och spenat samt potatismos.
Godast blir fiskgratängen med hemgjort potatismos, fast det går snabbast med pulvermos.
En rätt som kan förberedas innan och tillagas precis innan servering.
Vintips till fiskgratängen blir ett vitt vin av druvan Sauvignon Blanc exempelvis från Sydafrika.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.

4 portioner fiskgratäng med lax

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • Ca 8 dl potatismos
  • 250 g fryst bladspenat eller motsvarande färsk
  • 2 äggulor
  • 150 g riven ost, gärna lagrad
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning eller 2 tsk flytande fiskfond
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 3 msk citronsaft
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Gör potatismos och tina spenaten (eller förväll färsk spenat).
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Blanda ner äggulorna och hälften av osten i moset.
  4. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja. Klicka eller spritsa moset runt kanterna på formen.
  5. Krama ur vätskan ur spenaten och blanda med 1 msk olivolja. Salta och peppra och lägg ett täcke av spenaten i formen.
  6. Skär laxen i bitar och fördela över spenaten. Salta och peppra.
  7. Koka ihop crème fraiche, fiskfond och citronsaft. Smaka ev av med salt och peppar. Rör ner finhackad gräslök. Häll såsen över fisken och fördela över resten av osten.
  8. Gratinera fiskgratängen i 15 min i mitten av ugnen.
  9. Riv parmesan eller grana padano och strö över gratängen och låt den få färg i ytterligare ca 5 minuter under grillen i ugnen.
  10. Ta ut och servera fiskgratängen. Gott till är finriven morot, tärnade tomater, blandad grönsallad samt en klyfta citron.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer