Fiskgratäng med räkor, svamp och mos

Introduktion och förberedelse

En fiskgratäng med gratinerat mos och sås med räkor och svamp över fisken. Hemlagad god och enkel fiskgratäng.

Välj MSC-märkt torsk, sej, lubb eller kolja.

Varianter

  • Fräst spenat på fisken samt skivade tomater är gott i också.
  • Räkorna kan du välja bort.
  • Crabsticks kan man ta också.

5 portioner fiskgratäng med räkor, svamp och mos

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 g färsk eller djupfryst vit fisk (sej eller kolja), lax funkar också. Eller fryst tärnad torsk och lax.
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 150 gram skalade räkor
  • 200 g champinjoner eller annan svamp
  • 0,5 dl gratängost, riven lagrad ost
  • 1 kg potatis
  • 1,5 dl mjölk
  • 50 gram smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala, dela och koka potatisen mjuk i ca 20 minuter.
  2. Häll av vattnet och mosa. Vispa ner varm mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skala ev. räkorna.
  5. Rensa och skiva champinjonerna.
  6. Smörj en ugnssäker form med lite smör. Skär (tinad) fisk i grova bitar och lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med 1 krm vitpeppar och 1/2 tsk salt. Sätt in fisken i ugnen i ca 10 minuter.
  7. Gör under tiden fisksåsen till gratängen: Vispa ihop vetemjöl och mjölk. Koka upp under omrörning och tillsätt 2 msk smör, buljongtärningen samt vattnet från fisken i ugnen. Låt såsen koka 5 minuter på svag värme. Rör då och då.
  8. Fräs champinjoner i lite smör i någon minut. Blanda ner den i såsen. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  9. Skeda eller spritsa moset runt fisken i formen. Fördela räkorna över fisken. Häll sedan såsen över. Sprid över den rivna osten.
  10. Höj temperaturen i ugnen till 250 grader och gratinera fisken i mitten av ugnen i 10 minuter tills fiskgratängen fått fin färg.
E-mail
Medel: 4.4 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 569 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-25