Fiskgratäng med räkor, svamp och mos

En fiskgratäng med gratinerat mos och sås med räkor och svamp över fisken. Skippa rödlistad fisk som viss torsk och välj ex. sej eller kolja.
Hemlagad god och enkel fiskgratäng.
Fräst spenat på fisken samt skivade tomater är gott i också. Räkorna kan du välja bort. Crabsticks kan man ta också.

5 portioner fiskgratäng med räkor, svamp och mos

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 g färsk eller djupfryst vit fisk (sej eller kolja)
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 150 gram skalade räkor
  • 200 g champinjoner eller annan svamp
  • 0,5 dl gratängost, riven lagrad ost
  • 1 kg potatis
  • 1,5 dl mjölk
  • 50 gram smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala, dela och koka potatisen mjuk i ca 20 minuter.
  2. Häll av vattnet och mosa. Vispa ner varm mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skala ev. räkorna.
  5. Rensa och skiva champinjonerna.
  6. Smörj en ugnssäker form med lite smör. Skär (tinad) fisk i grova bitar och lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med 1 krm vitpeppar och 1/2 tsk salt. Sätt in fisken i ugnen i ca 10 minuter.
  7. Gör under tiden fisksåsen till gratängen: Vispa ihop vetemjöl och mjölk. Koka upp under omrörning och tillsätt 2 msk smör, buljongtärningen samt vattnet från fisken i ugnen. Låt såsen koka 5 minuter på svag värme. Rör då och då.
  8. Fräs champinjoner i lite smör i någon minut. Blanda ner den i såsen. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  9. Skeda eller spritsa moset runt fisken i formen. Fördela räkorna över fisken. Häll sedan såsen över. Sprid över den rivna osten.
  10. Höj temperaturen i ugnen till 250 grader och gratinera fisken i 10 minuter tills fiskgratängen fått fin färg.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer