Pommes duchesse potatismos

Pommes duchesse är ett potatismos som gratineras ex. till fiskgratäng eller som små spritsade toppar som potatistillbehör till kött och fisk. Något krm muskotnöt ger god smak åt pommes duchesse.

Detta recept räcker till en mindre gratängform ca 6 port.

4-6 portioner pommes duchesse

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg potatis, gärna mjölig
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 1 krm riven muskot (valfritt)
  • 1 dl riven lagrad ost (valritt)

Tillagning

  1. Skala, dela och koka potatisen mjuk ca 20-25 minuter.
  2. Häll av potatisen noga och låt stå och ånga av i ca 3 minuter.
  3. Pressa potatisen genom en potatispress eller mosa för hand med en potatisstöt.
  4. Tillsätt salt, vitpeppar, smör, grädde och äggulorna en i taget under omrörning. Tillsätt ev. malen muskot.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar. Rör ihop till ett jämt mos.
  6. Moset är nu klart att användas att spritsa eller klicka ut till ex. en fiskgratäng, shephards pie (köttfärspaj med potatismos) eller som potatistillbehör till kött eller fiskrätter.
  7. Ska du servera som som potatistillbehör så spritsar eller klickar du ut potatismoset i golfbollstora toppar eller klickar och gratinerar några minuter på 200 grader tills moset får färg. Strö ev. över riven ost innan gratinering.
  8. Pommes duchesse till gratäng spritsar du runt ex. fisken i en gratängform, häll sås i mitten och toppa med riven ost.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer