Rostade mandlar

Rostade salta mandlar är inte bara gott utan riktigt nyttigt. Passar som tilltugg före maten, till drinkar och fest samt som träningssnack eller friluftsmat.

Du kan ta skalade eller oskalade mandlar (som är gott och lättast att rosta). Du kan ta andra nötter med som jordnötter, cashewnötter, valnötter, hasselnötter, paranötter, pekannötter, pistaschnötter eller macadamianötter. Pinjenötter och solrosfrön blir också gott att rosta. 

När du rostar nötter så luktar de gott, smaken blir mycket god och nötterna blir som nya igen. Nötterna håller sig goda i några dygn i lufttät burk och kan förberedas innan. Mandlarna kan rostas i stekpanna eller i ugnen. 

Mandlar är även gott till vardags - perfekt att ha en skål till hands om man är superhungrig innan middan är klar!

Här har jag räknat 50 gram nötter per portion eller runt någon dl vilket räcker till tilltugg innan mat eller vid buffé. Köp mer eller mindre om du känner för det. Ska man ha som snacks i soffan där man kanske äter lite mer så räkna minst dubbelt 100 gram. 
 

4 portioner rostade mandlar

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 200 gram oskalade mandlar
  • 3 tsk salt
  • 3 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp och koka upp vatten och salt i en kastrull. Ta av från värmen och häll över nötterna i en bunke. Rör om och låt stå i någon minut. Häll av mandlarna i durkslag och skaka dem så torra det går.
  2. I UGNEN: Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut mandlarna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
  3. I STEKPANNA: Värm och rosta mandlarna i förslagsvis tre omgångar. Rör om då och då tills de har fått lite färg och är vackert rostade. Det tar ca 3-4 minuter för varje omgång.
  4. Lägg upp mandlarna i en eller flera skålar och strö ev. över lite flingsalt vid servering. Förvaras i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer