Potatistapas med het sås Patatas bravas

Klassisk spansk tapas med friterad potatis i grova bitar med het sås smaksatt med rökt och hett paprikapulver. En vanlig tapasrätt i Spanien. Själv älskar jag potatis och Patatas bravas är en favorit. 

Blir mycket gott med svensk vinterpotatis eller annan fin potatis av fast sort. Passar som drinktilltugg gärna med lite andra tapas som lufttorkad skinka, oliver osv. Kan också serveras som potatistillbehör på buffé.

Du behöver rökt paprikapulver samt en variant av hett och starkt paprikapulver. Brava-sås är en slags brunsås med massor av paprika. Den kan lagas på lite olika vis men ska ha lite hetta och piffa upp potatisen. En del har mer tomat (typ tomatpuré) i såsen också. 

Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - sedan har jag anpassat det något för oss svenskar vad gäller potatissort osv. 

2 port Patatas bravas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram fast potatis, gärna vinterpotatis
  • 3,5 dl olivolja att fritera/steka potatis i
  • Brava-sås: 2 msk olivolja
  • 2 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk hett paprikapulver
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk sherryvinäger eller vitvinsvinäger
  • 1,25 dl kött- eller grönsaksbuljong (eller lös upp 1/4 kött- eller grönsaksbuljongtärning i hett vatten)
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk hackad persilja att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala potatisen och skär den på längden i fyra klyftor. Dela potatisklyftorna i ca 2 cm breda grova oregelbundna bitar. Skölj dem i durkslag och torka med handduk.
  2. I fritös: Fritera potatisbitarna på 130 grader i 12 minuter i olivolja. Höj värmen och fritera på 170 grader så att potatisen får färg i ca 2 minuter. I panna med höga kanter: stek potatisen i oljan ca 15 minuter tills den är genomstekt och mjuk inuti samt har fått färg på ytan. Häll av och spara gärna olivoljan till annat.
  3. Brava-sås: Värm vatten och lös upp buljongtärning om du ej redan har klar buljong.
  4. Rör ihop vetemjöl och olivolja i en såskastrull. Tillsätt paprikapulver. Låt fräsa en minut under omrörning.
  5. Tillsätt lite buljong i taget och rör ut klumpar.
  6. Låt såsen koka på låg värme i 10 minuter. Smaka av med vinäger, peppar, salt och ev. mer hett paprikapulver.
  7. Servera potatisen varm och skeda över brava-såsen. Garnera ev. med lite persilja och paprikapulver.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer