Potatistapas med het sås Patatas bravas

Introduktion och förberedelse

Klassisk spansk tapas med friterad potatis i grova bitar med het sås smaksatt med rökt och hett paprikapulver.

Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - sedan har jag anpassat det något för oss svenskar vad gäller potatissort osv.

Serveringsförslag

  • En vanlig tapasrätt i Spanien. Passar som drinktilltugg gärna med lite andra tapas som lufttorkad skinka, oliver osv.
  • Kan också serveras som potatistillbehör till grillat, valfri huvudrätt eller på buffé.

Val av potatis

Själv älskar jag potatis och Patatas bravas är en favorit. Blir mycket gott med svensk vinterpotatis eller annan fin potatis av fastsort.

Brava-sås

  • Brava-sås är en slags brunsås med massor av paprika. Såsen kan lagas på lite olika vis men ska ha lite hetta och piffa upp potatisen.
  • Du behöver rökt paprikapulver samt en variant av hett och starkt paprikapulver.
  • En del har mer tomat (typ tomatpuré) i såsen också.

2 port Patatas bravas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram fast potatis, gärna vinterpotatis
  • 3,5 dl olivolja att fritera/steka potatis i
  • Brava-sås: 2 msk olivolja
  • 2 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk hett paprikapulver
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk sherryvinäger eller vitvinsvinäger
  • 1,25 dl kött- eller grönsaksbuljong (eller lös upp 1/4 kött- eller grönsaksbuljongtärning i hett vatten)
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk hackad persilja att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala potatisen och skär den på längden i fyra klyftor. Dela potatisklyftorna i ca 2 cm breda grova oregelbundna bitar. Skölj dem i durkslag och torka med handduk.
  2. I fritös: Fritera potatisbitarna på 130 grader i 12 minuter i olivolja. Höj värmen och fritera på 170 grader så att potatisen får färg i ca 2 minuter. I panna med höga kanter: stek potatisen i oljan ca 15 minuter tills den är genomstekt och mjuk inuti samt har fått färg på ytan. Häll av och spara gärna olivoljan till annat.
  3. Brava-sås: Värm vatten och lös upp buljongtärning om du ej redan har klar buljong.
  4. Rör ihop vetemjöl och olivolja i en såskastrull. Tillsätt paprikapulver. Låt fräsa en minut under omrörning.
  5. Tillsätt lite buljong i taget och rör ut klumpar.
  6. Låt såsen koka på låg värme i 10 minuter. Smaka av med vinäger, peppar, salt och ev. mer hett paprikapulver.
  7. Servera potatisen varm och skeda över brava-såsen. Garnera ev. med lite persilja och paprikapulver.
E-mail
Medel: 3.8 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 360 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-11