Drottningpaj

Introduktion och förberedelse

Drottningpaj är en smulpaj med blåbär och hallon blandat likt Drottningsylt.

Jättegod paj med med vildhallon eller färska hallon och frysta blåbär i kombination.

Serveringsförslag

Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, råkräm, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker eller sorbet.

Val av bär

Välj gärna svenska bär.

Färska blåbär och hallon blir jättegott. Speciellt om du plockar vildhallon och egna blåbär. I affären är färska hallon rätt dyra. Smidigt är såklart om du har egna hallonbuskar att plocka från. Eller åk på självplock hos någon hallonodlare.

Det gär även fint att baka pajen med frysta bär.

Du behöver en rund pajform på ca 24 cm diameter.

6 portioner Drottningpaj

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 1 msk potatismjöl vid frysta bär
  • 2,5 dl färska eller frysta blåbär
  • 250 gram färska hallon (2 pkt) eller ca 5 dl frysta hallon
  • 1 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform med 1 msk smör.
  3. Fördela blåbären och hallon i botten. Strö över 1 msk socker. Använder du frysta bär - antingen blåbär eller hallon eller både och så strör du över 1 msk potatismjöl.
  4. Tärna smöret och blanda med vetemjöl och 2 msk socker till en smulig deg.
  5. Fördela degen över bären.
  6. Grädda pajen i ca 25 minuter i mitten av ugnen. Eller tills pajen har fin färg.
  7. Ta ut och låt svalna något innan servering. Servera med vaniljsås eller vaniljglass eller annat tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-04