Gino

Introduktion och förberedelse

Gino är en god och enkel dessert med fruktsallad som är gratinerad med vit choklad.

Lättlagat, enkelt och gott till fest, buffé eller till vardags.

Namnet Gino kommer restaurang från P&A Co och senare restaurang Gino som låg ett stenkast från Stureplan.

Serveringsförslag

Servera med köpt eller hemgjord vaniljglass.

Varianter

  • Du kan ta vafria färska bär och/eller frukter till gino - jag gillar med jordgubbar, kiwi, banan och kärnfria vindruvor.
  • Du kan även göra gino med en eller två slags bär eller frukt som denna hallongino eller gino med jordgubbar.
  • Tips är att ta frukt och bär efter säsong exempelvis när jordgubbar eller hallon är mogna så kan du ha med dem.
  • Några tsk limesaft kan man också ta på innan gratinering.
  • Gott är att smula över 50 gram mandelmassa innan gratinering tillsammans med chokladen.
  • Du kan laga en vegan variant med vegan vit choklad och sojaglass vanilj till.

Olika frukt, bär och färger

Vidare ser det fint ut och blir gott om du blandar lite olika färger:

  • Gult och ljus färg som banan, mango, ananas, papaya och/eller persika.
  • Rött som kärnfria vindruvor, jordgubbar, körsbär, smultron, röda vinbär och/eller hallon.
  • Grönt som kärnfria vindruvor, äpple, päron och/eller kiwi.
  • Blått som blåbär, mörka plommon och/eller blåa druvor.

Att dricka till

Som vin passar ett sött dessertvin som Sauternes, Icewein, Trockenbeerenauslese, Late Harvest, Recioto eller Tokaji.

Gino serverad med vaniljglass i form för flera.
Gino blir gott med vaniljglass. Friska bär och frukt med söt lite rostad vit choklad och flagad mandel på toppen blir mycket gott med glassen. Gino kan du förbereda i god tid liksom att kula upp glass och ha i frysen redo för servering.

5 portioner gino

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 10 jordgubbar, 300 gram, ca 0,5 liter
  • 1 banan
  • 2 kiwi
  • 200 gram kärnfria vindruvor, valfri sort
  • 75-100 gram vit choklad
  • 25 gram rostad flagad mandel (valfritt)
  • 4-8 kulor vaniljglass eller yoghurtglass till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  2. Skär bort skalet på kiwin och dela i halvor. Skär i skivor och lägg i en ugnssäker form ca 24 cm diameter. Skölj och snoppa jordgubbar. Skiva dem vid kiwin. Skala och skiva banan och lägg i formen. Skölj vindruvor. Lägg i formen. Du kan lägga bär och frukter i ett fint mönster eller som du vill huller om buller.
  3. Riv vit eller hacka vit choklad grovt.
  4. Strö och fördela chokladen över i ett jämnt lager.
  5. Strö över flagad mandel (valfritt).
  6. Hit kan du förbereda och ha i kylen täckt med plast några timmar innan.
  7. Gratinera högt upp i ugnen i 3-7 minuter beroende på ugn. OBS akta så att chokladen inte bränns. Håll ett öga på chokladen som ska smälta och få ljusbrun färg lite här och där.
  8. Servera Ginon direkt med vaniljglass eller yoghurtglass med vanilj.
E-mail
Medel: 4.2 (42 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 217 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-19

Tillbehör och liknande recept:

Välj rätt sött vin till desserten

Ett god dessert med ett sött vin är som pricken över i. Ett enkelt recept att avsluta en lyckad middag...

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt...

Vin till dessert - tips på bästa kombon

Skvätten över i - dessertvin åt alla! En god dessert med ett passande sött vin är som pricken över i...