Chapatibröd indiskt tunnbröd

Chapatibröd som är ett indiskt plattbröd. Hembakt chapati är ett plattbröd som är gott som tilltugg med dipp, ex. hummus, raita eller yoghurt samt till indisk het mat. Chapatibröden gräddas i stekpanna eller i tandooriugn.
Ghee är ett klarerat indiskt smör. Det innebär att man smälter smöret i en kastrull och sedan bara använder smöroljan och häller bort den vita mjölken i botten. Klarerat smör finns numer att köpa i affären. Anledningen att man använder detta smör är att det tål högre temperaturer.

8 st chapatibröd indiska plattbröd

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl kallt vatten
  • 0,5 dl ghee eller klarerat smör

Tillagning

  1. Blanda mjöl och salt.
  2. Tillsätt vatten och arbeta till en fast deg.
  3. Låt chapatidegen vila i minst 30 minuter gärna flera timmar.
  4. Knåda chapatidegen några minuter.
  5. Dela degen i 8 bitar.
  6. Kavla ut till tunna rundlar på mjölat bakbord.
  7. Pensla med smör och vik degrundeln på mitten.
  8. Pensla på nytt och vik till en kvartsrundel.
  9. Rulla ihop chapatidegen till en boll.
  10. Upprepa kavling, pensling och ihopvikning en gång.
  11. Kavla sedan ut chapatidegen en sista gång till tunna rundlar på ca 18 cm i diameter och lägg dem på hög.
  12. Värm en stekpanna och grädda chapatibröden ett och ett ca 1 minut per sida.
  13. Lägg chapatibröden på ett galler.
  14. Vid servering penslar du chapatibröden med lite smör och värmer dem i en stekpanna eller ugn.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer