Indisk grönsakslåda Handva

Introduktion och förberedelse

En vegetarisk och vegan grönsakslåda i Gujarati stil med het chili, ris, potatis, bönor, morötter, ärtor, färsk koriander, majs, gurkmeja, curryblad med mera.

Grönsakslådan är lite omständig att laga men väl värt det.

Lätt att dubblera till många och laga i stora ugnsbleck.

Serveringsförslag

Servera gärna med korianderchutney och tomatsås.

Inköp

  • Du kan hitta kryddor, chilis, currylöv, asafoetida med mera på Indiskkryddor.

Det kan vara lite knepigt att hitta ex. indiska chilisorter men gillar du het mat kan du ta förslagsvis 2-3 grovt delade röda färska eller torkade chilis som Naga Jolokia, Piri Piri, Trinidad Scorpion eller Carolina Reaper efter tycke. Någon av dessa chilis brukar finnas i välsorterade mataffärer.

Dela och ta bort kärnorna och använd plasthandskar. Tillsätt till oljan på slutet.

Till korianderchutney kan du köpa en stor knippe färsk koriander och mynta i ex. en asiatisk affär - att köpa färsk i kruka blir dyrt.

6 portioner indisk grönsakslåda Handva

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4,5 dl kokt basmatiris
  • 4,5 dl kokt mosad potatis
  • 100 gram kokta tärnade morötter
  • 100 gram kokta gröna bönor
  • 100 gram kokta gröna ärtor
  • 2 gröna färska chilis
  • 2 dl hackad färsk koriander
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 tsk socker
  • 1,5 dl majskorn
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 tsk asafoetida Yellow powder (valfritt)
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 6 currylöv
  • 1 tsk senapsfrön
  • 0,5 tsk kummin
  • 1 tsk salt
  • 1 dl matolja som solrosolja
  • 7 hela torkade röda chilis eller efter tycke
  • Tomatchutney: 250 gram tomater
  • 1 gul lök
  • 1 rödbeta
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk mald svartpeppar
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • Korianderchutney: 150 gram färsk koriander
  • 50 gram mynta
  • 3 gröna färska chilis
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Koka ris enligt paket.
  2. Skala, dela och koka potatis. Mosa den grovt.
  3. Rensa och skär grönsaker i små bitar samt koka dem mjuka några minuter.
  4. Laga under tiden korianderchutney samt tomatchutney.
  5. Tomatchutney: skölj och klyfta tomater. Skala och klyfta lök. Skala och tärna rödbetan.
  6. Lägg i en kastrull med någon dl vatten och koka i 10 minuter tillsammans med kardemumma, svartpeppar, chilipulver, socker och salt.
  7. Lägg upp i en mixer och mixa till en slät röra likt ketchup.
  8. Lägg tillbaks i kastrullen och låt koka ihop tills det är dags att servera. Lägg då upp den i en skål eller burk.
  9. Korianderchutney: Rensa och skölj färsk koriander och mynta. Plocka blad och fina stjälkar på färsk koriander. Plocka bladen på myntan.
  10. Lägg i en mixer.
  11. Tillsätt resterande ingredienser och mixa några sekunder till en jämn röra. Smaka av med salt. Lägg upp i en burk eller skål.
  12. Grönsakslådan: Sätt ugnen på 200 grader.
  13. Skölj, dela och kärna ur samt hacka färsk grön chili.
  14. Skölj och hacka färsk koriander.
  15. Blanda kokt ris, mosad potatis, grönsaker, grön chili, färsk koriander, citronsaft, socker, majs, chiliflakes, chilipulver, asafoetida (valfritt) och gurkmeja i en bunke. Arbeta ihop till en röra och smaka av med salt.
  16. Bred ut röran i botten på en ugnsform i storlek på runt 30x40 cm.
  17. Värm upp oljan i en kastrull.
  18. Tillsätt senapsfrön, kummin och röd chili. Värm tills fröna sprakar.
  19. Ta av från värmen och tillsätt asafetida, chilipulver samt currylöv och ös samt fördela sedan över grönsaksröran.
  20. Ös över 1 dl korianderchutney och 1 dl tomatchutney.
  21. Grädda grönsakslådan i 20-25 minuter tills den har färg.
  22. Skär grönsakslådan i portionsbitar och servera den varm med extra korianderchutney och tomatchutney bredvid.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 446 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-29