Björnbärskaka

En fluffig och härligt kladdig björnbärskaka likt björnbärspaj som är god ljummen med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås. Passar till fika eller dessert. 

Du kan även fylla kakan med andra bär eller blanda. Gott är blåbär, hallon, krusbär eller vinbär. Du kan också baka med varmluft men räkna då med att kakan bakar klart lite snabbare. Gelesocker hittar du bland övrigt socker eller bakhyllan. Det är socker blandat med gelatin. Gelesocker ger en extra knaprig yta på kakan. Kan ersättas med vanligt strösocker eller råsocker.

12 bitar björbärskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 3 dl björnbär
  • 175 g smör
  • 2 ägg
  • 2,25 dl strösocker
  • 1,5 msk citronsaft
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk gelésocker
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Låt smöret smälta och sätt åt sidan.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål och vispa det fluffigt några minuter.
  4. Tillsätt smöret lite i taget under vispning.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  6. Rör ner äggblandningen i mjölet.
  7. Tillsätt citronsaft.
  8. Smörj och bröa en rund bakform ex. springform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Ha gärna ett bakplåtspapper i botten på formen.
  9. Häll i smeten och bred ut den i ett jämnt lager.
  10. Strö över björnbären.
  11. Pudra över gelesocker.
  12. Grädda björnbärskakan i ca 40-50 minuter i mitten av ugnen.
  13. Ta ut och låt kakan svalna något i formen innan du serverar med önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer