Clafoutis fransk kaka med bär

Clafoutis som är en fransk kaka med bär eller frukt i botten toppad med en slags sockerkakssmet.
Här har jag mandel och smör i för det är gott. Mandeln kan uteslutas.
Plommon, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär, körsbär, persika passar till denna franska kaka. Se till att frukt och bär är mogna bara.
Clafoutis kan serveras som den är eller med lättvispad grädde (kanske med en skvätt calvados eller konjak i samt lite vaniljsocker), med vaniljsås, vaniljglass eller bärsås.
Vanligt är att pudra över florsocker innan servering.
Vill du ha en glutenfri clafoutis så kan du byta ut vetemjölet mot mandelmjöl.

8 portioner Clafoutis fransk kaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram bär eller frukt plommon, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär, körsbär eller persika
  • 25 gram smör
  • 50 g mald sötmandel
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl mjölk eller grädde
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 dl florsocker att pudra över kakan när den är gräddad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm eller stor stekpanna eller rund bakform - ca 24 cm i diameter - med lite smör.
  3. Rensa och skölj bär. Använder du frukt som körsbär, plommon eller persika så skär dem i grova bitar (för att ta bort kärnan).
  4. Fördela bär eller frukt jämnt över botten på formen. Frukt som plommon lägger du med skalet nedåt.
  5. Mal, mixa eller hacka mandeln fint.
  6. Blanda smeten till clafoutin: smält smöret i en kastrull.
  7. Vispa ägg och socker med en elvisp i fem minuter. Eller för hand så att det är riktigt fluffigt.
  8. Vispa i smält smör, mandel, vetemjöl, vaniljsocker, salt, mjölk eller grädde.
  9. Häll smeten över bär eller frukt i formen.
  10. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat - den pöser då upp lite. Ta ut och låt svalna något.
  11. Pudra eventuellt över florsocker.
  12. Skär upp kakan och servera Clafoutin (helst småvarm) som den är eller med lättvispad grädde, vaniljglass, vaniljsås eller bärsås.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer