Äppelkaka med ströbröd

Servera äppelkakan med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
Äppelmos kan du göra själv genom att skala, kärna ur och tärna ca 4 normalstora äpplen till ca 4 dl äppelmos. Koka mjuk i 10 minuter. Mixa med stavmixer eller mosa äppelbitarna med potatisstöt. Tillsätt ca 1,5 dl socker, rör om och koka upp igen.

6 portioner äppelkaka med ströbröd

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 6 dl ströbröd
  • 3 msk socker
  • 0,5 tsk kanel
  • 225 gram smör
  • 3 stora äpplen, syrlig svensk sort
  • 4 dl äppelmos

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra en pajform.
  3. Sätt på en stor stekpanna med höga kanter och stek ströbrödet i 150 gram smör några minuter.
  4. Rör i socker och kanel.
  5. Skala och riv äpplena grovt på rivjärn eller i matberedare.
  6. Sprid ut halva ströbrödet i botten på pajformen, täck med äppelmos och rivet äpple.
  7. Täck äpplena med resterande ströbröd.
  8. Skär smöret som är kvar (ca 75 gram) i skivor och sprid ut överst på äppelkakan.
  9. Grädda äppelkakan i en halvtimme i mitten av ugnen.
  10. Servera äppelkakan med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer