Fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki

Grekiska biffar smaksatta med fetaost, serverade med rostade potatisklyftor, paprika och kalamataoliver samt tzatziki. Du kan laga biffarna av nötfärs, oxfärs, blandfärs eller viltfärs. Eller tom kycklingfärs.

Istället för ströbröd kan du ta i 2 kokta mosade kalla potatisar. Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar, 0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.

Serverat till middag passar ett rött fylligt vin som Shiraz eller franskt Rhone-vin till. Eller lageröl.

4 portioner fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram lammfärs, blandfärs, viltfärs eller nötfärs
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 dl hackad gul lök
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 dl smulad fetaost
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja att steka i
  • Klyftpotatis: 700 gram små potatisar typ delikatesspotatisar eller stora av fast sort
  • 1 röd paprika
  • 1 dl svarta oliver ex. Kalamata
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tzatziki: 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 dl grekisk yoghurt, matyoghurt
  • 1 gurka, riven och utpressad

Tillagning

  1. Förbered först potatis och tzatziki: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och rensa potatisen. Skala den om den har jordigt skal. Fint skal kan du lämna på.
  3. Dela potatisen i klyftor eller halvor om de är små.
  4. Skölj och skär paprikan i grova bitar.
  5. Skölj potatisklyftorna i ett durkslag.
  6. Lägg potatis, paprika och oliver i en stor stekpanna som tål ugn eller ugnsform. Blanda i olja, salt och peppar.
  7. Stek potatisklyftorna i mitten av ugnen i 30 minuter tills den fått fin färg och är genomstekt.
  8. Tzatziki: Skölj gurkan. Skala gurkan om du vill.
  9. Riv gurkan grovt på ett rivjärn eller i matberedare. Lägg den rivna gurkan i en skål.
  10. Tillsätt yoghurt och blanda i pressad vitlök och rör om.
  11. Smaka på tzatzikin. Tillsätt ev. lite salt och peppar. Samt ev. mer vitlök om du gillar det.
  12. Lammfärsbiffar: blanda ihop mosad kokt potatis eller ströbröd med mjölk, ägg, lök, vitlök samt smulad fetaost i en skål till en smet. Tillsätt salt och peppar.
  13. Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar,
  14. 0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.
  15. Tillsätt sedan köttet och rör så lite som möjligt till en jämn färs.
  16. Stek ett litet smakprov och smaka av med salt och peppar.
  17. Forma 8 - 10 biffar. Stick ner en liten tärning fetaost i mitten på varje biff.
  18. Stek lammfärsbiffarna gyllenbruna på varje sida i olivoljan och sedan i ytterligare 5-10 minuter på låg värme så att de blir genomstekta.
  19. Servera lammfärsbiffarna med potatisen och tzatzikin. En grönsallad passar också till.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer