Wokad tofu och grönsaker i sötsur sås

Wokad tofu och grönsaker i sötsur sås med vitlök, ingefära, chili och sesamolja. En riktigt god och nyttig vegetarisk wok. Servera grönsakswoken med jasminris.

 Gillar du ägg så kan du blanda i lite äggröra. Rör ihop två ägg per portioner och värm till äggröra samt vänd i woken på slutet. Köp gärna tofu av extra fast sort om du hittar det. Istället för köpt sötsursås kan du blanda egen av några tsk socker, några dl passerade tomater och några msk mörk risvinäger. Du hittar sötsursås, ljus kinesisk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Man kan ta vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin från vanlig affär. Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke.

Ta de grönsaker du gillar - några tips är sockerärtor, minimajs, all slags färsk svamp, torkad blötlagd svamp, paprika, vitkål, spenat, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, vattenkastanj, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera.

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen. I nödfall kan du ta en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Det är lagom att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe). Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.

2 portioner wokad tofu i sötsursås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram naturell tofu
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 0,5 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 2 salladslökar
  • 200 gram salladskål
  • 200 gram rödkål
  • 0,5 gul lök
  • 2 morötter
  • 200 gram bok choi
  • 150 gram champinjoner
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Woksås: 1,5 dl sötsursås
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 2 msk ljus soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Börja koka jasminris.
  2. Skär tofun i tärningar ca 1,5x1,5 cm i storlek.
  3. Hacka vitlök och ingefära fint.
  4. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  5. Skölj och strimla salladslök, salladskål samt rödkål.
  6. Skala och skär lök i tärningar.
  7. Skala och slanta morötter.
  8. Skölj och skär bok choi i grova bitar. Lägg blad och stam i varsin hög.
  9. Skölj och skär svamp i grova bitar.
  10. Blanda woksåsen av sötsursås, vitt vin, ljus soja samt sesamolja. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  11. Dags att woka: Hetta upp woken och tillsätt någon msk matolja.
  12. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt tofu.
  13. Woka så att det får färg. Obs det ska ej brännas men bli brynt.
  14. Lägg över på en tallrik vid sidan.
  15. Tillsätt lite till olja och woka gul lök, morötter, stam av bok choi, rödkål samt svamp. Tillsätt en ingrediens i taget.
  16. Tillsätt sedan salladskål samt bladen av bok choi.
  17. Woka någon minut till.
  18. Tillsätt tofun samt woksåsen, vänd runt och woka någon minut till.
  19. Tillsätt salladslök. Värm upp.
  20. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får den sötsura woksåsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  21. Smaka av woken med salt, sötsursås, ljus soja och chili.
  22. Servera med kokt jasminris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer