Wokade grönsaker i sötsur sås

En vegetarisk kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris.
Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.

4 portioner wokade grönsaker i sötsur sås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 bit färsk ingefära
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl solrosolja
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 0,5 färsk ananas
  • 1 purjolök
  • 4 portabellosvampar
  • 4 dl böngroddar, gärna färska
  • 1 burk bambuskott
  • 1 tsk sesamolja
  • Sötsursås: 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 5 msk tomatpure
  • 2 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 0,5 tsk salt
  • Tillbehör: 4 port jasminris

Tillagning

  1. Förbered grönsaker och börja kokta ris.
  2. Skölj och finhacka chilin. Lägg i en skål.
  3. Skala och pressa vitlöken och blanda med chilin.
  4. Riv ca 2 msk av ingefäran och blanda med chilin.
  5. Skala, dela och klyfta rödlök. Lägg på en bricka vid sidan.
  6. Skala morötter, dela och slanta dem. Lägg på brickan.
  7. Skölj och skär paprikorna i bitar.
  8. Dela, skölj och skär purjolöken snett i bitar.
  9. Rensa och skiva svampen.
  10. Skölj böngroddar.
  11. Skär bort skalen av ananasen och skär den i ca 2x2 cm kuber.
  12. Sötsur sås: Blanda socker, vinäger, tomatpure, vatten, maizena och salt i en bunke. Låt stå och rör då och då så att sockret löser sig.
  13. Börja woka: Häll oljan i woken eller pannan.
  14. Tillsätt den hackade chili, vitlöks- och ingefärsblandningen och rör om.
  15. Tillsätt rödlöken och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  16. Tillsätt morötter och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  17. Tillsätt paprika och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  18. Tillsätt ananas, purjolök och svamp och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  19. Tillsätt böngroddarna och stek runt lite till.
  20. Tillsätt sesamolja.
  21. Häll i den sötsura såsen och rör runt. Smaka av med salt. Koka upp.
  22. Servera den sötsura grytan med jasminris.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer