Wokade grönsaker i sötsur sås

Introduktion och förberedelse

Wokade grönsaker i sötsur sås. En vegetarisk kinesisk sötsur gryta.

Gott med jasminris till.

Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.

Varianter

  • Färska grönsaker kan även bytas mot fryst wokblandning för en snabbare och mer lättlagad wok.
  • Du kan också laga samma wok med fläskkött.

4 portioner wokade grönsaker i sötsur sås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 bit färsk ingefära
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl solrosolja
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 0,5 färsk ananas
  • 1 purjolök
  • 4 portabellosvampar
  • 4 dl böngroddar, gärna färska
  • 1 burk bambuskott
  • 1 tsk sesamolja
  • Sötsursås: 1/2 dl strösocker
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 5 msk tomatpure
  • 2 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 0,5 tsk salt
  • Tillbehör: 4 port jasminris

Tillagning

  1. Förbered grönsaker och börja kokta ris.
  2. Skölj och finhacka chilin. Lägg i en skål.
  3. Skala och pressa vitlöken och blanda med chilin.
  4. Riv ca 2 msk av ingefäran och blanda med chilin.
  5. Skala, dela och klyfta rödlök. Lägg på en bricka vid sidan.
  6. Skala morötter, dela och slanta dem. Lägg på brickan.
  7. Skölj och skär paprikorna i bitar.
  8. Dela, skölj och skär purjolöken snett i bitar.
  9. Rensa och skiva svampen.
  10. Skölj böngroddar.
  11. Skär bort skalen av ananasen och skär den i ca 2x2 cm kuber.
  12. Sötsur sås: Blanda socker, vinäger, tomatpure, vatten, maizena och salt i en bunke. Låt stå och rör då och då så att sockret löser sig.
  13. Börja woka: Häll oljan i woken eller pannan.
  14. Tillsätt den hackade chili, vitlöks- och ingefärsblandningen och rör om.
  15. Tillsätt rödlöken och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  16. Tillsätt morötter och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  17. Tillsätt paprika och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  18. Tillsätt ananas, purjolök och svamp och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  19. Tillsätt böngroddarna och stek runt lite till.
  20. Tillsätt sesamolja.
  21. Häll i den sötsura såsen och rör runt. Smaka av med salt. Koka upp.
  22. Servera den sötsura grytan med jasminris.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-03