Vörtbröd

Vörtbröd eller vörtlimpa är ett mörkt julbröd bakat av rågsikt och porter smaksatt med juliga kryddor som pomerans, ingefära och russin. Man kan också ha i färdig vörtmixkrydda istället för att krydda själv med pomeransskal och ingefära osv.
Vörtbröd är vanligt till julbordet.
Istället för porteröl kan du ta julmust, svagdricka, julöl eller vatten. Istället för vörtmix kan du ta 3 pomeransskal - finhackade eller stötta, 1 tsk malda kryddnejlikor, 1 msk mald anis, 0,5 tsk ingefära och 1 msk mald fänkål.

2 limpor vörtbröd

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 flaska 33 cl porter
  • 50 g smör
  • 50 g jäst
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 påse vörtmix
  • 1 dl russin
  • 6 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kaffe att pensla bröden med

Tillagning

  1. Värm porter, julöl eller julmust till fingervärme ca 37 grader.
  2. Lägg i en bunke med smör och smula i jästen samt tillsätt soja, sirap, kryddor och russin.
  3. Arbeta in mjölet och låt degen jäsa övertäckt 45 minuter.
  4. Ta upp degen på bakbordet och dela den i två bitar.
  5. Forma runda stora bullar eller limpor.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Lägg bröden på plåt eller i mjölade brödformar och låt dem jäsa ytterligare 20 minuter.
  8. Grädda i 30 minuter.
  9. Pensla bröden med vatten efter gräddningen. Låt svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer