Snabb kavring utan skållning

En kavring som kan bakas direkt utan skållning av mjölet och utan jäst. Denna kavring blir ett gott grovt bröd.
Snabbakad kavring är inte lika hållbart som vanlig kavring varför du bör njuta det relativt nybakt.
Kavringen är god till svenskt smörgåsbord, sillbord, midsommar, julbord och påsk.
Om du vill ha en mörkare kavring så kan du tillsätta någon tsk koloritsoja i degen.

2 snabba kavringar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 8 dl filmjölk
  • 2 dl mörk sirap
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 8 dl vetemjöl special
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald pomerans
  • 1 tsk mald kummin
  • 2 tsk salt
  • 2 msk soja
  • 2 äpplen
  • 2 dl grovhackade nötter som hasselnötter eller valnötter (valfritt)
  • 1 dl hackade torkade aprikoser (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och riv äpplen. Hacka nötter och aprikoser.
  3. Krossa ev. kryddor i en mortel.
  4. Blanda alla ingredienser i en stor bunke till en lös deg.
  5. Smörj två avlånga bakformar på vardera ca 2 liter med smör, margarin eller olja.
  6. Häll i och dela degen i formarna.
  7. Grädda kavringarna i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och en kvart.
  8. Börjar toppen bli för mörk kan du täcka över med lite folie mot slutet.
  9. Ta ut kavringarna och stjälp upp på galler. De ska vara fasta och låta ihåliga när du knackar på botten. Baka annars lite till.
  10. Låt kavringarna svalna, gärna under bakduk. Denna kavring håller sig inte så länge som vanlig kavring så njut dem så snart du kan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer