Vaniljkräm chokladkräm

Vaniljkräm eller chokladkräm till fyllning av tårtor, bakelser, macarons och desserter.
En enkel och god efterrätt är ex. att baka ett pajskal, fylla med vaniljkräm och sedan ha färska bär eller sylt på. Goda kakor med vaniljkräm är mandelmusslor som du fyller med kräm och toppar med fina bär. Du kan också lägga gele på toppen över bären. Då håller de sig fina länge och ser riktigt proffsiga ut.
Istället för vaniljstång kan du ta 1 msk vaniljsocker. Tillsätter du 1 msk kakaopulver får du chokladkräm.

3 dl vaniljkräm chokladkräm

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 tsk smör

Tillagning

  1. Med riktig vaniljstång: vispa samman alla ingredienser i en tjockbottnad gryta eller kastrull (ej aluminium). Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljkornen och tillsätt med stjälkarna.
  2. Med vaniljsocker: vispa samman alla ingredienser i en tjockbottnad gryta eller kastrull (ej aluminium). Fortsätt med nästa steg nedan och vispa i vaniljsockret när krämen är kall.
  3. Värm försiktigt den blivande krämen under vispning. Den får ej koka då spricker krämen. När krämen blir varmare så tjocknar den. Vispa och värm tills krämen tjocknar likt en majonnäs. Ta av från värmen och fortsätt röra tills krämen kallnat till rumstemperatur. Rör ev. i en tsk smör för en blankare vaniljkräm.
  4. Ta ev. upp vaniljstången om du använt det. Eller tillsätt vaniljsocker och rör ut det i krämen.
  5. Chokladkräm: tillsätt och rör ut kakaopulvret tillsammans med sockret i början.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer