Prinsesstårta

Prinsesstårta med marsipan, vispad grädde, vaniljvisp och tårtbotten. Baka egen tårtbotten och laga egen vaniljkräm eller laga din princesstårta snabbt och enkelt med färdig marsipan, vaniljvisp och färdig tårtbotten.
Prinsesstårtan tar längre tid men blir mycket god om du lagar allt själv.
Garnera prinsesstårtan med marsipanros, florsocker samt blockchoklad som du smält i en påse i mikron. Klipp ett litet hål i hörnet och ringla cirklar över prinsesstårtan innan du pudrar över florsocker.
Prinsesstårtans vecka infaller 20 - 26 september. Prinsesstårtan skapades på 30-talet för tre elever tillika prinsessor (Margaretha, Märtha och Astrid) av hushållsläraren Jenny Åkerström.

8 el. 12 bitar prinsesstårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • TÅRTBOTTEN TILL PRINSESSTÅRTA: 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl potatismjöl
  • FYLLNING TILL PRINSESSTÅRTA: 1 dl hallonsylt
  • 3 dl vaniljvisp
  • 4 dl vispgrädde
  • GARNERING: 1 marsipanlock (finns utkavlade i rullar) eller 400 g marsipan eller mandelmassa du färgat och sedan kavlat ut
  • 1 marsipanros med blad (valfritt)
  • 0,5 dl florsocker
  • 40 g blockchoklad (valfritt)
  • EGEN VANILJKRÄM: 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 3/4 msk potatismjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk smör

Tillagning

  1. TÅRTBOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda/vispa socker, ägg, vetemjöl, bakpulver och potatismjöl och häll i en smörjd och bröad rund form ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 40 min. Låt svalna och dela sedan i två lager eller bottnar.
  2. Vispa grädden hård.
  3. Vispa vaniljvispen till en krämig konsistens. Eller gör egen vaniljkräm enligt nedan.
  4. Använd redan utkavlad mandelmassa på rulle eller kavla ut marsipan eller mandelmassa till en rundel ca 2-3 mm tjock samt ca 45 cm i diameter. Färga den rosa eller grön innan om den är ofärgad.
  5. Dags att bygga prinsesstårtan: lägg en tårtbotten på ett fat och bred på hallonsylten.
  6. Lägg på nästa botten och bred sedan på ett lager vaniljkräm.
  7. Blanda i resten av vaniljkrämen i den vispade grädden och fördela i en stor hög på tårtbottnen som du formar likt en prinsesstårta.
  8. Lägg försiktig på marsipan- eller mandelmasselocket/rundeln över gräddblandningen och vik ner och forma runt tårtan. Skär bort överbliven marsipan runt kanterna.
  9. Ett tips är att rulla upp marsipanen först på en kavel och sedan rulla ut över tårtan från kaveln.
  10. Garnera prinsesstårtan med marsipanros, florsocker samt blockchoklad som du smält i en påse i mikron. Klipp ett litet hål i hörnet och ringla cirklar, blommor och/eller text på prinsesstårtan. Låt chokladen stelna och pudra sist över florsocker.
  11. EGEN VANILJKRÄM: Med riktig vaniljstång: vispa samman alla ingredienser i en tjockbottnad gryta eller kastrull (ej aluminium). Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljkornen och tillsätt med stjälkarna.
  12. Med vaniljsocker: vispa samman alla ingredienser i en tjockbottnad gryta eller kastrull (ej aluminium). Fortsätt med nästa steg nedan och vispa i vaniljsockret när krämen är kall.
  13. Värm försiktigt den blivande krämen under vispning. Den får ej koka då spricker krämen. När krämen blir varmare så tjocknar den. Vispa och värm tills krämen tjocknar likt en majonnäs. Ta av från värmen och fortsätt röra tills krämen kallnat till rumstemperatur. Rör ev. i en tsk smör för en blankare vaniljkräm.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer