Kycklingfilé med GI-tillbehör

Kycklingfilé med GI-tillbehör som rostade grönsaker, svampsås och blandad sallad. Om inte alla följer GI så kan man också rosta några klyftade potatisar till samtidigt med de andra grönsakerna.

Istället för torkade trattkantareller så kan du ta färsk svamp som 10 skivade medelstora champinjoner.

4 portioner kycklingfilé med GI-tillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 lagerblad (valfritt)
  • 2 krm timjan
  • 2 krm rosmarin
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • ROSTADE GRÖNSAKER: 500 gram rödkål eller vitkål
  • 3 morötter
  • 1 huvud blomkål
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 6 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • SVAMPSÅS: 1 dl torkade trattkantareller
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk ljus soja japansk Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tärning kycklingbuljongtärning
  • Tillbehör: 65 gram grönsallad
  • 2 tomater
  • 2 morötter
  • 0,5 gul lök eller rödlök (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och putsa samt klyfta kålhuvud, lökar och morötter (lämna ev. skal på morötterna om det är fint).
  3. Skär kålhuvud i grova bitar ca 4x4 cm.
  4. Dela och klyfta lökarna till 8 bitar.
  5. Skär och plocka loss buketter från blomkålen. Dela stora buketter.
  6. Dela morötter i ca 3 cm långa bitar.
  7. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form.
  8. Vänd runt i olivolja, salt och vitpeppar.
  9. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 40 minuter. Ta ev. ut och vänd runt dem efter halva tiden.
  10. Laga under tiden resten: banka ut kycklingen något till ca 1,5 cm tjocklek. Pressa vitlöken och blanda allt till kycklingmarinaden i en skål. Tillsätt kycklingen och blanda runt. Täck över och ställ i kylen medan du förbereder resten. Kycklingfiléerna blir godast om de marineras över natten.
  11. Stek kycklingfiléerna i en stekpanna eller grilla några minuter på varje sida tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt. Ett tips är att eftersteka kycklingen i ugnen i en kvart.
  12. Svampsås: Skala och hacka löken samt vitlök.
  13. Rensa och skölj svampen.
  14. Fräs svamp, vitlök samt lök i smör.
  15. Tillsätt mjölken och grädden. Låt koka på medelvärme.
  16. Smaksätt svampsåsen med soja samt samt salt och peppar. En halv tärning kycklingbuljong sätter också smak på svampsåsen.
  17. Gör blandad sallad om du vill ha det till: blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i en stor skål.
  18. Skölj salladen och lägg i en salladsskål.
  19. Skölj och tärna tomater.
  20. Skala och riv morötter fint.
  21. Skala, dela och finhacka löken.
  22. Blanda allt i salladskålen och servera.
  23. Servera kycklingfiléerna med svampsåsen, rostade grönsaker samt blandad sallad.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer