Fisk med täcke av soltorkad tomat

Introduktion och förberedelse

Fisk med täcke av soltorkad tomat, ströbröd, vitlök, persilja och smör bakad i ugnen. Gott med färsk eller fryst vit fisk som sej, kolja eller torsk.

En variant på fisk med mandel där mandeln är utbytt mot soltorkad tomat. Passar då speciellt nötallergiker.

Serveringsförslag

Mandelfisk passar med kokt potatis, potatismos eller annat mos samt grönsaker som kokt kålrot, sockerärtor, vaxbönor, broccoli, brytbönor, gröna ärtor eller finrivna morötter.

Varianter

  • Du kan byta ut smör mot vegetabiliskt margarin, rapsolja eller olivolja.

Att dricka till

Vintips till är ett rosé vin eller vitt smakfullt vin ex. en Rioja eller vitt från norra Italien.

4 portioner fisk med täcke av soltorkad tomat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk eller fryst vit fisk som sej, kolja eller torsk
  • 2 krm salt
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 0,5 dl av oljan från de soltorkade tomaterna
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 klyfta finhackad vitlök eller 0,5 tsk vitlökspulver
  • 75 gram smör eller margarin
  • Tillbehör: 12 medelstora potatisar att koka
  • 1 kålrot att koka med potatisen, skalad och i grova bitar
  • 400 gram gröna ärtor att koka
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Tina fisken om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Börja koka tillbehör som potatis och kålrot.
  3. Dela fisken i filéer.
  4. Smörj en ugnsform med lite smör, margarin eller olivolja.
  5. Sprid ut fisken i formen.
  6. Smält smör eller margarin i en kastrull eller i en övertäckt bunke i mikron.
  7. Rör i lite av oljan från de soltorkade tomaterna, ströbröd, vitlök, hackade soltorkade tomater samt persilja. Blanda till en röra.
  8. Fördela röran över fisken och platta till här och där till ett täcke.
  9. Sätt in fisken i ugnen och baka den i ca 25 minuter tills fisken är genomstekt och täcket fått lite färg.
  10. Förbered grönsaker som ex. kokta gröna ärtor och känn om potatis samt kålrot är färdigkokt.
  11. Ta ut fisken och servera med kokt potatis och grönsaker samt gärna en klyfta citron.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 379 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-19