Fisk med täcke av soltorkad tomat

Fisk med täcke av soltorkad tomat, ströbröd, vitlök, persilja och smör bakad i ugnen.
Fisk med soltorkad tomattäcke passar med kokt potatis eller potatismos samt grönsaker som kokt kålrot, sockerärtor, vaxbönor, broccoli, brytbönor, gröna ärtor eller finrivna morötter.
Du kan byta ut smör mot vegetabiliskt margarin, rapsolja eller olivolja för lite nyttigare variant.
En variant och alternativ till fisk med mandeltäcke där mandeln är utbytt mot soltorkad tomat. Passar då speciellt nötallergiker.
Vintips till är ett rosé vin eller vitt smakfullt vin ex. en Rioja eller vitt från norra Italien.

4 portioner fisk med täcke av soltorkad tomat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk eller fryst vit fisk som sej, kolja eller torsk
  • 2 krm salt
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 0,5 dl av oljan från de soltorkade tomaterna
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 klyfta finhackad vitlök eller 0,5 tsk vitlökspulver
  • 75 gram smör eller margarin
  • Tillbehör: 12 medelstora potatisar att koka
  • 1 kålrot att koka med potatisen, skalad och i grova bitar
  • 400 gram gröna ärtor att koka
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Tina fisken om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Börja koka tillbehör som potatis och kålrot.
  3. Dela fisken i filéer.
  4. Smörj en ugnsform med lite smör, margarin eller olivolja.
  5. Sprid ut fisken i formen.
  6. Smält smör eller margarin i en kastrull eller i en övertäckt bunke i mikron.
  7. Rör i lite av oljan från de soltorkade tomaterna, ströbröd, vitlök, hackade soltorkade tomater samt persilja. Blanda till en röra.
  8. Fördela röran över fisken och platta till här och där till ett täcke.
  9. Sätt in fisken i ugnen och baka den i ca 25 minuter tills fisken är genomstekt och täcket fått lite färg.
  10. Förbered grönsaker som ex. kokta gröna ärtor och känn om potatis samt kålrot är färdigkokt.
  11. Ta ut fisken och servera med kokt potatis och grönsaker samt gärna en klyfta citron.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer