AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Thaigryta med kyckling i röd curry

Thaigryta med kyckling i röd curry Thaigryta med kyckling i röd curry. Thaikyckling eller thaigryta.
Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika samt en burk bambuskott är också gott i thaigrytan.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 15)
4 port thaigryta med kyckling
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 200 gram vitkål (valfritt)
  • 1 morot (valfritt)
  • 0,5 zucchini (valfritt)
  • 500 g kycklingfilé
  • 4 msk olja
  • 1 tsk röd currypasta
  • 2 tsk torkade limeblad eller 2 hela (valfritt)
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk (400 gram)
  • 5 dl kycklingbuljong eller vatten och buljongtärning
  • 3 msk fisksås
  • 1 dl grovt hackad ananas från burk eller färsk
  • 200 gram brytbönor
  • 0,5 dl hackad färsk koriander (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk maizena

Tillagning:

  1. Förbered och sätt på ris om du vill ha det till thaigrytan.
  2. Skala och hacka löken grovt.
  3. Skär vitkål i bitar.
  4. Skala moroten. Strimla den.
  5. Fräs lök, vitkål och morot i oljan.
  6. Dela under tiden kycklingen till matskedsstora bitar.
  7. Fräs kycklingen med löken.
  8. Tillsätt currypasta, kokosmjölk, buljong, fisksås och limeblad.
  9. Skala ingefäran och hacka den grovt. Strimla citrongräset grovt. Tillsätt till thaigrytan.
  10. Skär ananas i bitar och tillsätt till thaigrytan.
  11. Tillsätt brytbönorna.
  12. Hacka färsk koriander och tillsätt till thaigrytan.
  13. Smaka av thaigrytan med salt, fisksås samt röd currypasta till önskad styrka och smak.
  14. Du kan reda grytan om du vill ha den lite tjockare med en msk maizena utrört i lite vatten. Dock ska thaigrytan vara rätt lös.
  15. Servera thaigrytan med ris.


 

Omdömen:

Kommenterad av MajaT , tisdag 12 augusti 2014 vote imagevote imagevote imagevote image
Tog nog 3 tsk röd currypasta, blev jättegott!

Fler recept ur samma kategori som Thaigryta med kyckling i röd curry:

Dillkött med fläskkött
Dillkött med fläskkött. Kokt kött i dillsås smaksatt med ättika.
Servera dillkött med pressad potatis eller kokt potatis samt gärna kokt morot. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.
Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill.
Kyckling med currysås, grönsaker, ris
Kokt kyckling eller höns i currysås serverat med ris och grönsaker.
Du kan koka höns eller hel kyckling. Detta ger god buljong till såsen. Höns måste dock koka 45 min längre än kyckling som är mörare.
Kyckling curry är gott med ris men också med quinoa, råris, bulgur, couscous osv.
Överbliven kycklingbuljong kan du frysa in till framtida behov.
Massaman Thai kycklingcurry
Massaman Thai kycklingcurry. Framröstad som världens godaste maträtt! Lite överdrivet såklart men denna thailändska kycklingcurry är riktigt god.
Massaman kycklingcurry är en currygryta med kyckling, kokosmjölk, röd currypasta, jordnötter, kanel, stjärnanis, lime och grönsaker.
Istället för kyckling med ben (som dock ger mer smak) så kan du ta fyra kycklingfiléer (en per portion) eller urbenat kycklingkött.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kycklinggryta
Kycklinggryta med svamp, schalottenlök och bacon i rödvin. Denna gryta passar perfekt till rödvin från Australien av druvan shiraz. Kantareller och trattkantareller passar bra i kycklinggryta. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.
Nasi Goreng
Nasi Goreng är en rispytt från Indonesien. En perfekt resträtt att laga på kallt ris.
Nasi Goreng är asiens motsvarighet till pyttipanna. Istället för potatis används ris smaksatt med curry och chili. Ägget kan läggas ovanpå men också strimlas och blandas i riset.
Ofta innehåller en Nasi Goreng fläskkött, kyckling, räkor, morot, lök, purjolök och andra grönsaker som ex. paprika. Också i Indonesien tager man vad man haver.
Vill du ha en sås till Nasi Goreng är lika delar majonnäs och creme fraiche smaksatt med curry, vitlök och kokosflingor gott.
Baguette med kycklingröra
Baguette med kycklingröra till fyllning. Kycklingröra med grillad kyckling, mango chutney, curry, bacon, paprika, majonnäs, rödlök och creme fraiche.
Kycklingbaguetter är goda som lunchmackor, till picknick eller utflykt.
Baguetterna kan göras kvällen innan och förvaras i kylen. Tänk på att förvara baguetterna kallt vid längre utflykt.
Hackat äpple samt purjolök är också gott i röran.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Helstekt anka med sås
Stekt anka. Helstekt hemlagad anka fylld med äpplen och med god sås.
Gott till helstekt anka är bakta äppelhalvor fyllda med gelé, eller äppelmos, katrinplommon, rödkål, brysselkål, kokt morot, kokt potatis, klyftpotatis, Hasselbackspotatis.
Också en god sås förstås med sky från ankan, en skvätt grädde och smaksatt med madeira, konjak, calvados, soja eller sherry. Avsluta såsen med en klick gelé om du vill.
Om du vill kan du steka ankan i stekpåse.
Köper du fryst anka får du räkna något dygn för den att tina i kylen.
Vintips till ankan får bli ett lättare men kryddigt rött vin, riktigt gott är en Bourgogne eller Pinot Noir från ex. USA eller Nya Zeeland. Öl som Chimay eller Leffe är också gott.
Helstekt kalkon med fyllning
Helstekt kalkon med fyllning på Amerikanskt vis. Passar till söndagsmiddag till flera, nyår eller Halloween (och Thanksgiving).
Fyllning av nötfärs, bacon, äpple, selleri, lök mm.
Här serverad med potatismos, skysås, gelé och grönsaker.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Thaigryta med kyckling i röd curry
Thaigryta med kyckling i röd curry. Thaikyckling eller thaigryta.
Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika samt en burk bambuskott är också gott i thaigrytan.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Se alla recept ur kategorin Fågel
Fläskfilé i god sås med svamp, örter, grädde och dijonsenap
Fläskfile i god sås med svamp, örter, grädde och dijonsenap. Gott med pasta, potatis, basmatiris eller råris till.
Hemgjord romrussinglass
Hemgjord romrussinglass. God vaniljglass med russin dränkta i rom. Gillar du romrussin är detta glassen för dig.
Romrussinglass gör du i två steg. Först lägger du russinen i rom och dagen efter gör du glassen.
Clafoutis fransk kaka med bär
Clafoutis som är en fransk kaka med bär eller frukt i botten överbakt med en variant av sockerkakssmet.
Här har jag mandel och smör i smeten för det är gott. Vanlig sockerkakssmet blir också mycket gott att hälla över bären och baka.
Plommon, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär, kärsbär, persika passar till denna franska kaka. Se till att frukt och bär är mogna bara.
Clafoutis kan serveras som den är eller med lättvispad grädde (kanske med en skvätt calvados eller cognac i samt lite vaniljsocker), med vaniljsås eller bärsås.
Vanligt är att pudra över florsocker innan servering.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Får i kål
Får i kål med lammkött, vitkål och rotfrukter. En värmande gryta eller soppa med lamm samt god fyllig av kål.
Får i kål blir ännu godare om den får stå över natten i kylen. Låt den dock svalna innan du sätter in i kylen.
Använder du fårkött som är segare än lamm så får du koka det några timmar så att det blir mört. Känn efter när det är mört.
Du kan välja bort de övriga grönsakerna och bara koka Får i kål med vitkålen. Sedan kan du lägga till och koka ex. tärnad potatis osv mjuk senare i din lammbuljong. Tillsätt då också ev. tärnat lammkött från koket.
Rester på Får i kål blir bara godare efter några dagar och är gott att servera som soppa.
Marinerade grillad kyckling
Marinerad grillad kyckling på spett förslagsvis med sweet chilisås. Sallad, potatis eller valfritt tillbehör är gott till.
Ta kycklingfiléer eller urbenat kycklingkött. Du kan grilla, ugnssteka eller steka i panna.
Vidare kan du trä marinerade bitar av kyckling på spett eller så kan du banka ut kycklingfiléer och marinera hela bitar att lägga på grillen.
Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv
Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv. En stor omgång hemgjord korv som blir ca 7 kg korv.
Du kan ta färdig mald köttfärs också - gärna med mycket fett i som blandfärs eller fläskfärs.
Till 7 kg korvfärs går det åt cirka 16 meter svinfjälster eller cirka 7 meter rak-(Ø 55mm) eller kroktarm(Ø 44mm) från nöt. Ersätt hälften eller allt salt i korven med Nitritsalt, så förbättras både köttfärgen och hållbarheten. Fjälster av alla slag finns att köpa på postorder hos web-butiken Carnivor.se
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Thaigryta med kyckling
Thaigryta med kyckling, grön curry och kokosmjölk. God med klibbigt thairis eller jasminris.
Istället för grön curry kan du ta röd currypasta.
Här har jag garnerat thaigrytan med mangoldblad.
Du kan också ha i bambuskott, morot, vitkål, zucchini eller mangold.
Thaigryta med kyckling och röd currypasta
Thaigryta med kyckling och röd currypasta. En enkel och god thaigryta att göra som kan varieras.
Garnera gärna thaigrytan med färsk koriander om du gillar det. Thaigrytan kan också smakas upp med 6 limeblad, citrongräs, färsk ingefära, röd chili samt galangal.
Istället för kyckling blir det gott med annat kött eller fisk som fläskfilé eller lax. Vidare är grönsaker som blomkål, purjolök, slantad morot, champinjoner samt bambuskott också gott i thaigrytan.
Thaigryta med quorn
Thaigryta med quorn och grön curry och kokosmjölk. God med klibbigt thairis eller jasminris. Vegetarisk thaigryta.
Istället för grön curry kan du ta röd currypasta.
Se alla recept ur kategorin Thaimat
Thaisoppa med kyckling tom khaa gai
Enkel Thaisoppa med curry och kyckling, typ Tom Khaa Gai kycklingsoppa.
Man kan också ha i en grovhackad stjälk citrongräs samt 2-3 limeblad tillsammans med kokosmjölken. Vidare kan du ha i någon dl grovhackad färsk koriander samt thaibasilika på slutet om du vill lyxa till thaisoppan på slutet.
Snabb fisksoppa med aioli
En god och snabb variant av fisksoppa baserad på passerade tomater och färdig majonnäs till aioli.
Blir godare om grunden till soppan förbereds innan och får stå i kylen. Sen är det bara att värma och ha i fisken.
Du kan köpa fryst fisk och skaldjur som du kan lägga fryst direkt i den kokande soppan. Lägg då i fryst fisk.
Viltsås sås till vilt
Viltsås. En god och enkel sås till vilt med steksky, grädde, enbär och vinbärsgelé, messmör och soja.
Du kan också ha i smörstekt svamp eller smula i några torkade trattkantareller eller Karl-johan i viltsåsen - det ger mycket god smak.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Ugnsgrillad paprika, lök och potatis
Ugnsgrillad paprika med lök och potatis passar som tillbehör till det mesta.
Rödbetssoppa Borsjtj med kött
Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa med kött - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Lax med nudelsallad
Lax med nudelsallad. Stekt eller grillad sesampanerad lax på en god sallad med äggnudlar med smak av sesamolja, viltlök, chili och soja mm.
Nudelsallad är gott, nyttigt, snabbt och billigt till lax. I nudelsallad har man förstås nudlar men sedan kan man ha olika grönsaker i och smaksätta med olika saker. Goda grönsaker till nudelsallad är purjolök, morot, rödlök, kål, paprika, zucchini och bambuskott. Gott att smaksätta nudelsallad med är sesamolja, soja - ljus eller mörk, ostronsås, chili, hackad ingefära, vitlök, fisksås samt limesaft. Rosta gärna sesamfröna till nudelsalladen i en torr stekpanna innan.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook