AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Thaigryta med kyckling i röd curry

Thaigryta med kyckling i röd curry Thaigryta med kyckling i röd curry. Thaikyckling eller thaigryta.
Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika samt en burk bambuskott är också gott i thaigrytan.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 18)
4 port thaigryta med kyckling
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 200 gram vitkål (valfritt)
  • 1 morot (valfritt)
  • 0,5 zucchini (valfritt)
  • 500 g kycklingfilé
  • 4 msk olja
  • 2 tsk röd currypasta
  • 2 tsk torkade limeblad eller några hela blad (valfritt)
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk
  • 5 dl kycklingbuljong eller vatten och buljongtärning
  • 3 msk fisksås
  • 1 dl grovt hackad ananas från burk eller färsk
  • 200 gram brytbönor
  • 0,5 dl hackad färsk koriander (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk maizena

Tillagning:

  1. Förbered och sätt på ris om du vill ha det till thaigrytan.
  2. Skala och hacka löken grovt.
  3. Skär vitkål i bitar.
  4. Skala moroten. Strimla den.
  5. Fräs lök, vitkål och morot i oljan.
  6. Dela under tiden kycklingen till matskedsstora bitar.
  7. Fräs kycklingen med löken.
  8. Tillsätt currypasta, kokosmjölk, buljong, fisksås och limeblad.
  9. Skala ingefäran och hacka den grovt. Strimla citrongräset grovt. Tillsätt till thaigrytan.
  10. Skär ananas i bitar och tillsätt till thaigrytan.
  11. Tillsätt brytbönorna.
  12. Hacka färsk koriander och tillsätt till thaigrytan.
  13. Smaka av thaigrytan med salt, fisksås samt röd currypasta till önskad styrka och smak.
  14. Du kan reda grytan om du vill ha den lite tjockare med en msk maizena utrört i lite vatten. Dock ska thaigrytan vara rätt lös.
  15. Servera thaigrytan med ris.


 

Omdömen:

Kommenterad av MajaT , tisdag 12 augusti 2014 vote imagevote imagevote imagevote image
Tog nog 3 tsk röd currypasta, blev jättegott!

Fler recept ur samma kategori som Thaigryta med kyckling i röd curry:

Pasta med tomatsås och salami
Pasta med tomatsås och salami. En pasta med fyllig tomatsås smaksatt med salami, selleri, vitlök, chili och paprika.
Toppa ev. med riven parmesanost.
Enkel att laga och mycket god.
Har du tid så koka gärna tomatsåsen någon halvtimme - desto längre den får koka desto mer koncentrerad och godare blir den.
Andbröst med gräddsås
Andbröst med gräddsås. En enkel och god rätt på andbröst i sås med grädde, äpple, bacon och champinjoner.
Klyftpotatis eller pressad potatis, brysselkål och/eller kokta morötter, broccoli, sallad samt gele (svart vinbär) passar till.
Rött vin Pinot Gris från exempelvis Bourgogne är gott vintips. Eller öl.
Receptet blir också gott med annan viltfågel. Koktiden kan då ändras såklart så det inte blir över- eller underkokt.
Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano
Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano. Lite grekisk touch på dessa goda köttfärsbiffar. Till köttfärsbiff kan du använda blandfärs, oxfärs, lammfärs, älgfärs, viltfärs, fläskfärs eller tom kycklingfärs.
Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta kalla potatisar eller 1 dl havregryn.
Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna.
Ett förslag är att passa på att laga tillbehör som rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Servera gärna en tomatsallad och tzatziki till dessa grekiska köttfärsbiffar. Strö gärna över lite smulad fetaost också.
Denna färs blir också goda som köttbullar eller köttfärslimpa.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Filepasta med svamp och grädde
Filépasta. En lyxig pasta med filé, svamp, grädde och lök. Svamppastan blir god med fläskfilé, kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé eller strutsfilé.
Kycklingmacka
Kycklingmacka. En macka med röra på grillad kyckling, majonnäs, soltorkad tomat och färskost toppad med skivad tomat samt svartpeppar. Gott och enkelt.
Du kan också ha i några blad ruccola eller annan sallad. Vidare är skivad rödlök gott på också. Strimlad selleri, majs, 0,5 pressad vitlök, hackad bladpersilja och finhackad röd paprika är också gott i kycklingröran.
Gör du inte fyra mackor så håller sig kycklingröran i kylen några dagar.
Parmalindad kycklingfilé med rostade grönsaker
Parmalindad kycklingfilé fylld med röd pesto och fetaost, serverad med rostade grönsaker samt yoghurt- och fetaostsås.
Köp ett paket fetaost på runt 200 gram och ta hälften till kycklingen och hälften till sås.
Räkna en kycklingfilé per portioner à 120-140 gram styck.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Stekt gås unggås
Stekt gås med sås till söndagsmiddag eller gåsamiddag. Unggås ska det vara. Servera gås med kokt potatis, rödkål eller brysselkål, stekt äpple, gelé och ev sallad.
På inkråm och hals har jag valt att koka en fond till sås i detta recept men traditionellt så har man dessa till svartsoppan.
Unggåsen i receptet väger mellan 4 - 4,5 kg.
Kyckling i vin Coq au vin kycklinggryta
Kyckling i vin även kallat Coq au vin på franska. En klassisk god och enkel fransk kycklinggryta med rött vin, lök, fläsk och champinjoner.
Coq au vin kan du servera med ett gott surdegsbröd; rostade grönsaker; pressad potatis; eller potatismos (potatismos smaksatt med palsternacka är gott); eller basmatiris, råris eller kokt vete.
Vintips till kyckling i vin är ett rött kryddigt och mustigt vin från ex. Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien. Det kan du ha i kycklinggrytan också.
Receptet är med kyckling men blir också mycket gott med tupp (coq) som fransmännen döpt rätten efter.
Baconlindad kalkonfilé med soltorkade tomater
Baconlindad kalkonfilé fylld med soltorkade tomater, ost och basilika. Brynt och stekt i ugnen med tomatsås. Klyftpotatis, pasta som tagliatelle eller råris passar till kalkonfilén.
Gott till är också en grönsallad samt råriven zucchini.
Fyllning och bacon ger god smak på kalkonfilén. Du kan välja ost att fylla med efter tycke - gott är en lagrad ost som Västerbotten eller parmesan men men krämig mozzarella blir också gott.
Se alla recept ur kategorin Fågel
Krusbärspaj med smuldeg
Krusbärspaj med smuldeg. Paj med krusbär täckt med smulig deg. Räkna att pajen räcker till fyra portioner.
Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Använder du frysta bär så strö över 1 tsk potatismjöl över bären i formen.
Pasta med svamp
Pasta med svamp, zucchini, soltorkad tomat, lök, vitlök, grädde och vitt vin. En god pasta som funkar till både vardags som fest.
Du kan laga med valfri svamp som shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera.
Vill du göra pastan riktigt dyr och lyxig till fest så hyvlar du lite över färsk tryffel vid serveringen... Några droppar tryffelolja är annars en billigare variant att lyxa till pastan.
Till pastan med svamp passar ett friskt vitt vin ex. Pinot Grigio från Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vill du ha en vegan pasta så byter du ut grädden mot soja- eller havregrädde samt skippar osten.
Varmrökt regnbågslax
Varmrökt regnbågslax med tillbehör. Här med kall creme fraiche-sås med dill, citron, kokt delikatesspotatis och tomat- samt grönsallad.
Enkelt och snabbt att laga till flera och festligt att bjuda på till middag eller lunch.
Köp en hel varmrökt regnbågslax - de brukar väga 1-1,5 kg. Resterna på regnbågslaxen kan du spara och frysa in, ha till sallad, röror eller göra extra portioner av till ex. jobbet om du kokar extra potatis och gör extra sås.
Tips: använd omvänd psykologi för att få barn att äta fisk med ben - ge alla som hittar ben en krona per ben!
Om du vill kan du göra hemgjord creme fraiche till såsen - sök recept här på receptfavoriter. Det är enkelt då man blandar grädde med frystorkad creme fraiche kultur. Då blir det riktigt festligt.
Istället för fryst dill kan du ta någon dl hackad färsk dill.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Marinerad fläskfilé
Marinerad fläskfilé blir god med vitlök, olivolja, soja, honung och örtkryddor. Perfekt att grilla, steka eller ugnsteka.
Servera förslagsvis med tillbehör som potatis, sås och sallad till. Ex. klyftpotatis, rostad potatis, kokt färskpotatis; sås som kall sweet chilisås, coleslaw, svampsås, guacamole, tzatziki osv. Tomat- och grönsallad och/eller grillad paprika, lök och zucchini passar också till.
Köp en fläskfile och räkna 130-150 gram per portion. Spara förslagsvis resten av fläskfilen i portionsbitar frysen.
Istället för torkade kryddor så kan du ta 2 kvistar färsk timjan, 0,5 kvist färsk rosmarin samt 3 blad salvia.
Pastasallad med svamp, ärtor och bacon
Pastasallad med svamp, ärtor och bacon. En god, snabb och enkel pastasallad med gnocchi eller penne, champinjoner, bacon, ärtor och creme fraiche.
Sältan från bacon och de söta ärtorna passar bra ihop. Vill du inte ha i bacon så passar fläsk eller hackad soltorkad tomat för en vegetarisk variant. Pastasalladen är god till buffe, tillbehör till middag och grillat eller till picknick. Förvara kylt. Överbliven pastasallad kan du ha i kylen.
Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek
Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Thaigryta med kyckling
Thaigryta med kyckling, grön curry och kokosmjölk. God med klibbigt thairis eller jasminris.
Istället för grön curry kan du ta röd currypasta.
Här har jag garnerat thaigrytan med mangoldblad.
Du kan också ha i bambuskott, morot, vitkål, zucchini eller mangold.
Vårrullar med kyckling
Vårrullar med kycklingfärs. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning med kyckling.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Fyllningen kan varieras efter tycke.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.
Till servering är det gott med söt chilisås, plommonsås, soja eller asiatisk dressing (se recept här på receptfavoriter).

Thaigryta med quorn
Thaigryta med quorn, grön curry och kokosmjölk. God med klibbigt thairis eller jasminris. Vegetarisk thaigryta.
Istället för grön curry kan du ta röd currypasta.
Se alla recept ur kategorin Thaimat
Skaldjurssoppa med kräftor
Skaldjurssoppa med kräftor eller kräftsoppa. Gör grunden på kräftskal. Mustig skaldjurssoppa kokt med grädde, vitt vin och lite vitlök. God med kräftstjärtar serverad i soppan.
Skaldjurssoppa med kräftor passar till förrätt (receptet räcker då till 6 förrätter) eller soppmiddag.
Servera med ett gott rustikt bröd som ex. nybakt baguette, focaccia eller brytbröd.
Vintips till skaldjurssoppan är vitt vin ex. en Chardonnay från Australien.
Skal av hummer eller havskräftor går givetvis utmärkt att koka skaldjurssoppan på också.
Zucchini tagliatelle med räkor
Zucchini tagliatelle med räkor, grädde, ärtor, vitlök, tryffelolja och parmesan. Gott både till vardagsmiddag som till fest.
Zucchini är det italienska namnet på engelskans squash.
Gratängsås sås till gratäng
Gratängsås. En vit god grundsås att gratinera valfri gratäng. Till gratängsås till fiskgratäng kan du ersätta lite av mjölken med fiskfond eller fiskbuljong om du har. Gratängsås till broccoli eller blomkål gör du på mjölk och/eller grönsaksbuljong. Gratängsås till lasagne gör du med bara mjölk samt smaksätter med riven muskot (du kan också skippa ägget).
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Teriyakilax med vaxbönor
Teriyakilax med vaxbönor och jasminris. Gott och nyttigt med lax. Istället för vaxbönor kan du ta brytbönor, haricots verts, paprika i olika färger, spenat, broccoli eller annan grönsak efter smak.
Räkna en bit laxfilé per portion på runt 120-150 gram.
Enkel sallad med enkel salladsdressing
Enkel sallad med enkel salladsdressing. Blandad grön sallad med en god dressing av olivolja, vinäger, salt och vitpeppar.
Köp färdig salladsblandning eller olika salladsblad. Ska du ha sallad till många eller till flera dagar så är det billigare att köpa hela salladshuvuden som ex. isbergssallad, eklöfssallad, lollo rosso, roman, frisée samt en påse ruccola eller spenat. Förslag en god blandad sallad är: 1 huvud isbergsallad, som är frisk och knaprig;
1 huvud frisésallad, krusig sallad som har en något bitter smak; 1 huvud eklövssallad, som har en fin vinröd färg.
Salladshuvud kan du spara i kylen (i grönsaksfacket) med roten ner, gärna i en skål med lite vatten.
En enkel sallad är god som tillbehör till det mesta.
Välj gärna en vinäger av mild fin kvalitet, likaså kallpressad smakrik olivolja. Gourmetsalt och nymald svartpeppar höjer också det hela.
Balsamvinäger och några msk finriven parmesan blir riktigt lyxig sallad med god smak.
Du kan också toppa salladen med riven parmesan och/eller brödkrutonger. Tunt skivad rödlök är också gott att blanda i. Grovt riven morot passar med.
Linssoppa med morot
Linssoppa med morot, röda linser, färsk ingefära, rostade pumpafrön, kokos, gurkmeja och chili.
Nyttig, billig och god serverad med surdegsbröd till sopplunch, enkel middag eller ta med till jobblunchen.
Här en stor omgång. Det du ej äter upp kan man spara i kyl eller frysa in i portioner.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook