AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Thaigryta med kyckling i röd curry

Thaigryta med kyckling i röd curry Thaigryta med kyckling i röd curry. Thaikyckling eller thaigryta.
Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika samt en burk bambuskott är också gott i thaigrytan.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 15)
4 port thaigryta med kyckling
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 200 gram vitkål (valfritt)
  • 1 morot (valfritt)
  • 0,5 zucchini (valfritt)
  • 500 g kycklingfilé
  • 4 msk olja
  • 1 tsk röd currypasta
  • 2 tsk torkade limeblad eller 2 hela (valfritt)
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk (400 gram)
  • 5 dl kycklingbuljong eller vatten och buljongtärning
  • 3 msk fisksås
  • 1 dl grovt hackad ananas från burk eller färsk
  • 200 gram brytbönor
  • 0,5 dl hackad färsk koriander (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk maizena

Tillagning:

  1. Förbered och sätt på ris om du vill ha det till thaigrytan.
  2. Skala och hacka löken grovt.
  3. Skär vitkål i bitar.
  4. Skala moroten. Strimla den.
  5. Fräs lök, vitkål och morot i oljan.
  6. Dela under tiden kycklingen till matskedsstora bitar.
  7. Fräs kycklingen med löken.
  8. Tillsätt currypasta, kokosmjölk, buljong, fisksås och limeblad.
  9. Skala ingefäran och hacka den grovt. Strimla citrongräset grovt. Tillsätt till thaigrytan.
  10. Skär ananas i bitar och tillsätt till thaigrytan.
  11. Tillsätt brytbönorna.
  12. Hacka färsk koriander och tillsätt till thaigrytan.
  13. Smaka av thaigrytan med salt, fisksås samt röd currypasta till önskad styrka och smak.
  14. Du kan reda grytan om du vill ha den lite tjockare med en msk maizena utrört i lite vatten. Dock ska thaigrytan vara rätt lös.
  15. Servera thaigrytan med ris.


 

Omdömen:

Kommenterad av MajaT , tisdag 12 augusti 2014 vote imagevote imagevote imagevote image
Tog nog 3 tsk röd currypasta, blev jättegott!

Fler recept ur samma kategori som Thaigryta med kyckling i röd curry:

Älggryta med kantareller och grädde
Älggryta med kantareller och grädde. En mustig viltgryta grädde, svamp och rödvin som passar till såväl till middag, vardags som till fest.
Köttgrytan blir också god med annat grytkött av vilt som hjort eller vanligt nötkött som nötbog, högrev eller liknande.
På bilden är det kantarellröra samt tärnade tomater och grönsallad på toppen av grytan.
Crêpes med ost och skinka
Crêpes fyllda med ost och skinka. Goda till lunch eller lätt middag som de är eller med ex. en grönsallad eller tomatsallad till.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes så det får de heta här.
En crêpes- eller galettepanna är lätt att steka crêpes i.
Gott i crêpesen är också hackad rödlök samt ev. att kläcka över ett ägg över skinkan och sedan sprida ut det över crêpesen.
Vidare kan crêpes även rullas ihop med fyllning som räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.
Crêpessmeten går såklart bra att steka vanliga pannkakor eller plättar av. Smidigt till små barn om de vuxna äter fyllda crêpes. Stek gärna upp överbliven smet till pannkakor.
Pasta med bacon, svamp och ärtor
Pasta med bacon, svamp och ärtor i gräddig sås. En god pasta med gnocchi eller annan pasta, champinjoner, bacon, ärtor, grädde och creme fraiche.
Sältan från bacon och de söta ärtorna passar bra ihop. Vill du inte ha i bacon så passar hackad soltorkad tomat bra. Pastan är god till middag eller lunch. Smidigt till många.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Korma curry med kyckling
Korma curry med kyckling. Enkel mild curry med kyckling, russin och mandel.
En indisk kycklinggryta som är snabb och enkel att göra då kyckling är mört från början och alla kryddor redan är malda. Du kan också använda någon matsked färdig koncentrerad currypasta korma eller färdig gryta korma på burk (dock är de inte så goda).
Tillsätt mer chili om du vill ha en starkare variant.
Korma blir också god vegetarisk med Quorn eller sojaprotein.
Lammgrytbitar blir också mycket gott - koka då i 1-2 timmar tills köttet är mört.
Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.
Pytt i panna med kyckling
Pytt i panna med kyckling, kokt potatis, morötter, lök och soltorkad tomat. Kycklingpytt serverad med en äppelröra och grönsallad.
Alternativ är också klassiska tillbehör som rödbetor, saltgurka, dijonsenap och stekt ägg.
Gott i pytten är också kokta bönor ex. svarta bönor, kokta linser, purjolök, majs, kokt blomkål, kokt broccoli, någon tsk hackad röd chili, något krm curry eller garam masala med mera.
Du kan byta ut potatis mot mer grönsaker (broccoli, blomkål, bönor) för en GI- eller LCHF-anpassad variant.
Här har jag valt att laga pytten på grillad kyckling. Det går också bra att själv steka eller grilla kyckling och sedan tärna kycklingköttet.
Kyckling med dragonsås
Kyckling med dragonsås. Servera med valfria tillbehör ex. klyftpotatis och tomat- och grönsallad.
Lagar du en stor kyckling till 6 portioner så kan du öka på antalet potatisar med 3-4 stycken till klyftpotatisen. Tillsätt också någon dl extra grädde till såsen.
Hittar du ingen mindre kyckling till 4 portioner så kan du såklart steka en större kyckling och sedan spara det kycklingkött som blir över till annat ex. kycklingsallad, club sandwich eller quesadillas med kyckling.
Det är väl värt att köpa en stor fin svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Stekt gås unggås
Stekt gås med sås till gåsamiddag. Unggås ska det vara. Servera gås med kokt potatis, rödkål eller brysselkål, katrinplommon, stekt äpple, gelé och ev sallad.
På inkråm, hals och vingspetsar har jag valt att koka sås i detta recept men traditionellt så har man dessa till svartsoppan.
Anka med grönpepparsås
Anka med grönpepparsås och kokta brysselkål. Rosastekt anka med god sås smaksatt med grönpeppar.
Som tillbehör till ankan passar potatisgratäng, rotfruktsgratäng, potatistimbal, potatisklyftor eller ugnsrostad potatis i skivor.
Istället för anka kan du ta fina färska majskycklingbröst. Brysselkål kan du byta ut mot gröna bönor eller broccoli.
Vintips till ankan är ett lättare rött vin ex. en Pinot Noir från Nya Zeeland, USA, Bourgogne eller Chile.
Penne pasta med strutsfile, svamp och grädde
Penne pasta med strutsfile, svamp, grädde och lök samt vitlök.
Blir också god med annan pasta som tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Se alla recept ur kategorin Fågel
Jordgubbsgifflar
Jordgubbsgifflar. Gifflar med jordgubbs- och mandelmassfyllning.
Marinerad grillad paprika
Marinerad grillad paprika med olivolja, vitlök, basilika och bladpersilja.
God som tillbehör till det mesta som grillat, sallader, på risotto, pizza, tapas, fyllningar med mera.
Grillad paprika där skinnet skalas bort och paprikan strimlas att marinera i en burk. Förvaras i kylen.
Låt gärna oljan från paprikan droppa av när du tar av paprikan. Oljan kan du sedan använda till annat ex. att steka i eller ha som dressing med balsamvinäger till sallad.
Snabb fisksoppa med aioli
En god och snabb variant av fisksoppa baserad på passerade tomater och färdig majonnäs till aioli.
Blir godare om grunden till soppan förbereds innan och får stå i kylen. Sen är det bara att värma och ha i fisken.
Du kan köpa fryst fisk och skaldjur som du kan lägga fryst direkt i den kokande soppan. Lägg då i fryst fisk.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Spagetti Carbonara
Spagetti Carbonara är en klassisk italiensk pasta med fläsk och grädde samt nymalen svartpeppar på toppen.
Carbonara betyder sotarhustruns spagetti och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Carbonara blir också gott med bacon.
2 dl ärtor blir också gott i spagetti carbonara.
Arraksbollar Myrstackar
Arraksbollar eller myrstackar. Chokladbollar med arrakssmak från punsch rullade i chokladströssel. Även kallade myrstackar.
Istället för punsch (om man vill ha arraksbollar utan sprit) kan man använda några droppar arraksarom som finns på bakhyllan.
Fruktkaka sockerkaka med torkad frukt
Fruktkaka. En slags sockerkaka med hackad torkad frukt. Du kan välja olika torkade eller syltade frukter i din fruktkaka.
Russin, suckat som syltade apelsinskal eller annan citrusfrukt samt cocktailbär är klassiskt. Gott är också några av de torkade frukter som nu finns som lösvikt eller på påse ex. torkade aprikoser, dadlar, fikon, ananas, papaya och/eller kiwi. Dessa finns färdighackade och blandade ibland kallade tropisk mix. Här kan du blanda de torkade frukter du gillar eller har hemma. Du kan också ha hackade nötter som mandlar, hasselnötter, valnötter osv.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Thaigryta med kyckling i röd curry
Thaigryta med kyckling i röd curry. Thaikyckling eller thaigryta.
Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika samt en burk bambuskott är också gott i thaigrytan.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta
Kyckling i kokosmjölk. En variant på kycklinggryta på thaivis med kycklingfilé, kokosmjölk, röd curry och grönsaker. Servera kycklinggrytan med thairis eller äggnudlar.
Du kan variera kycklinggrytan med grön currypasta istället för röd; lägga till grönsaker som röd paprika, zucchini, groddar, ananas, champinjoner, morot, palsternacka; vidare ha i färsk hackad ingefära, thaibasilika, citrongräs, mer chilifrukt, limeblad, limesaft, råsocker, sesamolja. Välj de ingredienser du har hemma eller gillar.
Du kan byta kycklingfiléerna mot annan del av kycklingen som urbenade lår, kycklingdelar med ben delade i mindre bitar (ta då ca 600 gram).
Tom Yaam Goong
Tom Yaam Goong är en thailändsk skaldjurssoppa. Alla som varit i Thailand har nog provat Tom Yaam Goong, en soppa med räkor, limeblad, koriander, tamarind och chili.
Den funkar med fond och stjärtar från kräftor också. Istället för jätteräkor (vars odling är miljöförstörande) så blir det mycket gott med vanliga mindre räkor.
Obs man äter ej citrongräset samt limebladen - de är bara med för smakens skull.
Se alla recept ur kategorin Thaimat
Fläskkorv med senapssås
Fläskkorv med senapssås, kokt potatis, rotfrukter och brysselkål. Använd köpt fläskkorv eller hemgjord.
Här hittar du recept på hemgjord fläskkorv men du kan också köpa färdig. Vidare kan man laga hemgjord senap att ha i såsen - sök recept här på receptfavoriter.se
Lagar du hemgjord fläskkorv så tar det någon timme extra att laga korven. Lägg gärna fjälstren i blöt över natten i kylen också. Det går dock att stoppa dem ändå.
Äppelmos
Äppelmos. Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge.
Till äppelmos passar syrliga och mjöliga äppelsorter bra, exempelvis Transparent Blanche. Kom ihåg vad de heter så kan du skriva det på etiketten.
Askorbinsyra gör att moset inte mörknar och finns vid kryddhyllan i butiken.
Äppelmos kan frysas, förvaras i steriliserade burkar med lock i kylen eller kokas in och konserveras i glasburkar om det förvaras länge i skafferi eller källare.
Ett kilo frukt blir ungefär en liter mos. Kokar man alltså mos på tre liter frukt, behöver man burkar som räcker till ca 4-5 liter då socker och lite vatten ska i också.
Ska du konservera moset behöver du en eller flera kastruller där alla burkarna får plats att stå.
Äppelmos får god smak och konsistens om du mosar äpplen med skal och kärnor. Då behövs äpplena mosas och sedan passeras genom en sil, potatispress eller durkslag.
Till en liter äpplen tar du ca 1 dl socker, 1 krm askorbinsyra och 1 dl vatten.
För lyxvariant smaksätt med calvados (3 msk per liter mos) och kanelstänger (en i varje burk räcker).
Kokt quinoa
Grundrecept på kokt quinoa. Quinoa passar som tillbehör till det mesta. Quinoa kan också blandas till varm eller kall quinoasallad med ex. kokt morot, hackad persilja, kokt broccoli mm. Quinoa är nyttigt och innehåller mycket protein.
1 dl quinoa ger ca 3 dl kokt. Räkna 0,5 dl okokt quinoa per portion vilket ger 1,5 dl kokt.
Om du vill kan du koka quinoan i mer vatten och hälla av i durkslag. Ska du använda quinoan kall så sköljer du den kall i durkslag efter kokning.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.
Couscous och tomatsallad med yoghurt
Couscous och tomatsallad med yoghurt. En krämig sallad med bladpersilja och mynta.
Couscoussalladen håller sig i kylen. God på buffé, till grillat, middagstillbehör eller till picknick.
Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp
Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp. En mustig vintergryta du sätter på spisen i några timmar. Köttgrytan blir bara godare av ett par dagar i kylen.
Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook