AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Thaigryta med kyckling i röd curry

Thaigryta med kyckling i röd curry Thaigryta med kyckling i röd curry. Thaikyckling eller thaigryta.
Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika samt en burk bambuskott är också gott i thaigrytan.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 17)
4 port thaigryta med kyckling
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 200 gram vitkål (valfritt)
  • 1 morot (valfritt)
  • 0,5 zucchini (valfritt)
  • 500 g kycklingfilé
  • 4 msk olja
  • 1 tsk röd currypasta
  • 2 tsk torkade limeblad eller 2 hela (valfritt)
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk (400 gram)
  • 5 dl kycklingbuljong eller vatten och buljongtärning
  • 3 msk fisksås
  • 1 dl grovt hackad ananas från burk eller färsk
  • 200 gram brytbönor
  • 0,5 dl hackad färsk koriander (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk maizena

Tillagning:

  1. Förbered och sätt på ris om du vill ha det till thaigrytan.
  2. Skala och hacka löken grovt.
  3. Skär vitkål i bitar.
  4. Skala moroten. Strimla den.
  5. Fräs lök, vitkål och morot i oljan.
  6. Dela under tiden kycklingen till matskedsstora bitar.
  7. Fräs kycklingen med löken.
  8. Tillsätt currypasta, kokosmjölk, buljong, fisksås och limeblad.
  9. Skala ingefäran och hacka den grovt. Strimla citrongräset grovt. Tillsätt till thaigrytan.
  10. Skär ananas i bitar och tillsätt till thaigrytan.
  11. Tillsätt brytbönorna.
  12. Hacka färsk koriander och tillsätt till thaigrytan.
  13. Smaka av thaigrytan med salt, fisksås samt röd currypasta till önskad styrka och smak.
  14. Du kan reda grytan om du vill ha den lite tjockare med en msk maizena utrört i lite vatten. Dock ska thaigrytan vara rätt lös.
  15. Servera thaigrytan med ris.


 

Omdömen:

Kommenterad av MajaT , tisdag 12 augusti 2014 vote imagevote imagevote imagevote image
Tog nog 3 tsk röd currypasta, blev jättegott!

Fler recept ur samma kategori som Thaigryta med kyckling i röd curry:

Pyttipanna med ost
Pyttipanna med ost. En variant på pytt med osttärningar, kött, potatis, palsternacka, morot och lök serverad med crème fraiche och senap.
God att laga på rester från stek av nöt eller vilt som älg.
Kan också serveras som vanlig pyttipanna med rödbetor och stekt ägg. Vidare är saltgurka gott till.
Högrevsburgare
Högrevsburgare. Burgare på pulled högrev (långstekt i ugn). Kan serveras i hamburgerbröd med valfria tillbehör.
Letar du efter burgare på mald högrev så är det enkelt fixat: mal högrev i köttkvarn själv eller be att få den mald i butiken (helst två gånger). Salta och peppra samt stek eller grilla hamburgaren några minuter på varje sida och servera den på valfritt vis.
Högrevsburgarna kan serveras i hamburgerbröd med valfria tillbehör majonnäs, isbergssallad, skivad tomat, saltgurka, skivad lök och ketchup. På bilden hamburgerbröd, isbergsallad, pulled högrev, sallad med svarta bönor, smetana (rysk matyoghurt) samt färsk koriander. I bakgrunden honungsrostad potatis (sök recept här på Receptfavoriter.se).
Ett annat alternativ att toppa högrevsburgarna är picklad rödlök och tzatziki.
Här har jag valt att steka en stor bit högrev som räcker till 8-10 burgare. Överblivet kött kan du spara till rester eller frysa in till annat. Fräs då upp köttet i strimlor och smaksätt med lite extra BBQ-sås.
Vill du inte fylla hamburgerbröd igen så kan du fylla pitabröd med tzatziki, tomat och sallad; eller tortillabröd på mexikanskt vis med guacamole, svarta bönor, tärnad gurka, strimlad isbergssallad, tomatsalsa, het chilisås (Sriracha-chilisås) och värma med riven ost i botten.
Köttfärslimpa med leverpastej
Köttfärslimpa med leverpastej, gräddsås, kokt potatis, lingon, saltgurka, grönsallad och gräddkokt grönkål.
Köttfärslimpan får god smak av leverpastejen men kan också lindas i ett paket skivad bacon innan du ugnsbakar den. Vidare kan man fylla limpan med någon dl skivad smörgåsgurka också.
Gräddkokt grönkål är gott till men valfritt. Alternativ är andra kokt grönsaker som broccoli, blomkål, morot osv.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Currygryta med kyckling
Currygryta med kyckling. En god enkel currygryta med kycklingfiléer, curry och matyoghurt.
Du kan ta frysta filéer eller andra kycklingbitar.
Servera curygrytan med basmatiris eller råris. Samt någon kokt grönsak som ev. broccoli eller gröna bönor.
Du kan också ha i en röd paprika, en gul lök, en halv purjolök och ev. en morot i slantar. Vidare wokgrönsaker. Bambuskott är också gott i.
Du kan reda såsen om du vill ha lite tjockare sås med 4-5 msk maizenaredning.
Grillad stekt kycklingfilé kycklingfile
Grillad eller stekt kycklingfilé. Marinerad grillad kycklingfilé blir mör och god.
Servera med valfritt tillbehör. Jag föreslår nedan svampsås samt rostad kål, lök, potatis och morot.
Marinerade grillad kyckling
Marinerad grillad kyckling på spett förslagsvis med sweet chilisås. Sallad, potatis eller valfritt tillbehör är gott till.
Ta kycklingfiléer eller urbenat kycklingkött. Du kan grilla, ugnssteka eller steka i panna.
Vidare kan du trä marinerade bitar av kyckling på spett eller så kan du banka ut kycklingfiléer och marinera hela bitar att lägga på grillen.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Ankbröst med apelsinsås
Ankbröst med apelsinsås. Klassisk fransk Anka à L Orange - apelsinankbröst. Denna rätt kan du göra med ankbröst eller genom att helsteka en anka (med lite apelsinskal i) och då använda ankkråset att koka ankbuljong till apelsinsåsen.
Kycklingbuljong går också bra.
Som tillbehör till anka med apelsin passar klyftpotatis, ugnsstekt potatis (skivad och stekt i olivolja), rostad färskpotatis eller rostad delikatesspotatis. Råstekt potatis eller pommes frites.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Vintips till ankan är en Pinot Noir - ett lätt silkeslent rödvin från Bourgogne, Nya Zeeland eller Kalifornien.
Det verkar kanske krångligt receptet och tar lite tid men riktig anka i apelsin på klassiskt vis blir supergott och är värt all möda.
Kyckling i vin Coq au vin kycklinggryta
Kyckling i vin även kallat Coq au vin på franska. En klassisk god och enkel fransk kycklinggryta med rött vin, lök, fläsk och champinjoner.
Coq au vin kan du servera med ett gott surdegsbröd; rostade grönsaker; pressad potatis; eller potatismos (potatismos smaksatt med palsternacka är gott); eller basmatiris, råris eller kokt vete.
Vintips till kyckling i vin är ett rött kryddigt och mustigt vin från ex. Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien. Det kan du ha i kycklinggrytan också.
Receptet är med kyckling men blir också mycket gott med tupp (coq) som fransmännen döpt rätten efter.
Thaigryta med kyckling i röd curry
Thaigryta med kyckling i röd curry. Thaikyckling eller thaigryta.
Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika samt en burk bambuskott är också gott i thaigrytan.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Se alla recept ur kategorin Fågel
Ugnstekt torsk med tomat och spenat
Ugnsstekt torsk med tomat och spenat. Torsk lämpar sig mycket bra att ugnssteka med tillbehör och sås i ett.
Lite vitlök har jag tillsatt för lite extra smak.
Champinjoner, paprika, selleri är ytterligare förslag till topping.
Fryst torsk, sej, allaska pollock och allt vad de kallas fungerar också utmärkt till denna rätt.
Välj torsk som är ok fiskad ex. kravmärkt.
Romsås
Romsås med röd rom eller caviar, crème fraiche, gräddfil, majonnäs och citron. Om du vill kan du ha hackad dill eller gräslök i också. Även finhackad rödlök och pressad vitlök passar i romsås. Citronsaft kan bytas mot limesaft. Vidare kan crème fraiche och gräddfil bytas mot matyoghurt som turkisk yoghurt.
Romsås passar till varmrökt lax, rökt lax, rökt makrill, räkor, kräftor, skaldjurspaté, fiskpaté med mera.
Hemlagad senap
Hemlagad senap av senapsfrön. Att göra egen senap blir mycket gott.
Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fiskgryta med potatis
Fiskgryta med potatis, sej eller torsk, lax och grönsaker. Denna matiga fiskgryta är god med vitlöksmajonnäs samt bröd och passar till vardags, middag eller fest.
En fiskgryta lik fisksoppa men fastare och matigare med mer potatis, fisk och grönsaker.
Överbliven fiskgryta går utmärkt att spara i kylen eller frysa - smaken blir ännu godare dagen efter.
Du kan använda färsk eller fryst fisk eller både och.
Du kan byta fisksort mot annan samt grönsaker efter tillgång. Välj helst Krav eller MSC märkt fisk ex. finns MSC märkt sej i frysdisken.
Här har jag smakat av fiskgrytan med thailändsk fisksås, vinäger samt lite tryffelolja.
Pizza i långpanna
Pizza i långpanna. Här med tomatsås, riven ost, köttfärs toppad med ruccola, fetaost och tomat.
Räcker till tre stora portioner eller fyra mindre portioner.
Du kan baka med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.
Lammlever Anglais
Lammlever Anglais med kapris och bacon. Till stekt kalvlever kan du förslagsvis servera kapris, smörstekta äppelskivor med rödlök samt kokt potatis eller potatismos.
Det blir också gott med kalvlever eller grislever.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Thailändsk fiskgryta med kokos
Thailändsk fiskgryta med kokos. En gryta med fisk och grönsaker med smaker från Thailand. Chili, citrongräs, lime, vitlök med mera ger god smak.
När du gjort grunden eller basen till fiskgrytan kan du ha lite vad du gillar. Gott i är också torsk, räkor, musslor med mera. Andra grönsaker som passar är minimajs, bambuskott, groddar, bok choy, gröna bönor, zucchini, aubergine osv.
Ta gärna i några blad grovhackade thaibasilika eller färsk koriander på slutet för riktigt god smak.
Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta
Kyckling i kokosmjölk. En variant på kycklinggryta på thaivis med kycklingfilé, kokosmjölk, röd curry och grönsaker. Servera kycklinggrytan med thairis eller äggnudlar.
Du kan variera kycklinggrytan med grön currypasta istället för röd; lägga till grönsaker som röd paprika, zucchini, groddar, ananas, champinjoner, morot, palsternacka; vidare ha i färsk hackad ingefära, thaibasilika, citrongräs, mer chilifrukt, limeblad, limesaft, råsocker, sesamolja. Välj de ingredienser du har hemma eller gillar.
Du kan byta kycklingfiléerna mot annan del av kycklingen som urbenade lår, kycklingdelar med ben delade i mindre bitar (ta då ca 600 gram).
Thairyta med röd curry
Thairyta med röd curry. Servera som hel rätt eller en av flera med thairis eller basmatiris.
Också gott i thaigryta är paprika i bitar, vattenkastanjer, böngroddar, bambuskott, färsk eller ananas på burk, morot eller grönsaker efter smak.
Se alla recept ur kategorin Thaimat
Kalops
Kalops. Klassisk köttgryta med smak av kryddpeppar. Här med morötter men de kan uteslutas.
Mest smak och riktigt mustig blir kalops av kött med ben. Grytbitar går också bra men då tillsätter jag en buljongtärning för mer smak.
Den typiska smaken på kalops kommer annars från kryddpeppar. Laga gärna dubbel sats kalops och frys in. Kokt potatis, blomkål, bondbönor och rödbetor passar bra som tillbehör till kalops.
Öl eller mjölk är gott att dricka till kalops.
Får i kål
Får i kål med lammkött, vitkål och rotfrukter. En värmande gryta eller soppa med lamm samt god fyllig av kål.
Får i kål blir ännu godare om den får stå över natten i kylen. Låt den dock svalna innan du sätter in i kylen.
Använder du fårkött som är segare än lamm så får du koka det några timmar så att det blir mört. Känn efter när det är mört.
Du kan välja bort de övriga grönsakerna och bara koka Får i kål med vitkålen. Sedan kan du lägga till och koka ex. tärnad potatis osv mjuk senare i din lammbuljong. Tillsätt då också ev. tärnat lammkött från koket.
Rester på Får i kål blir bara godare efter några dagar och är gott att servera som soppa.
Kycklingwok i sötsur sås
Kycklingwok i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept. En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott. Servera med klibbigt ris typ thairis.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Lax, örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket
Örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket. En mycket god lunch eller middag.
Öl eller vitt vin passar till.
En god och mycket enkel sås till är fetaostsås - mixa, blanda fetaost med grekisk yoghurt och vips så har du en god sås till denna rätt.
Du kan också grilla foliepaketet med rotfrukter med laxen. Ett tips är då att förkoka rotfrukterna mjuka i vatten ca 15 minuter först och sedan lägger alla ingredienser med laxen i foliepaketet och grillar i ca 20 minuter tills laxen är genomstekt.
Avokadosallad
Avokadosallad är ett recept på sallad med avokado, tomat, olivolja och vinäger. Enklare och godare än så här kan det knappast bli. Allt hänger på hur bra råvarorna är. Använd så fin olja och vinäger som möjligt. Tomaten och avokadon ska vara rumsvarma. Välj gärna kvist- eller cocktailtomater som har god smak.
Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger
Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger. Sallad med färsk spenat blir kanongod med syrlig balsamvinäger och riven parmesan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook