AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Thaigryta med kyckling i röd curry

Thaigryta med kyckling i röd curry Thaigryta med kyckling i röd curry. Thaikyckling eller thaigryta.
Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika samt en burk bambuskott är också gott i thaigrytan.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 18)
4 port thaigryta med kyckling
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 200 gram vitkål (valfritt)
  • 1 morot (valfritt)
  • 0,5 zucchini (valfritt)
  • 500 g kycklingfilé
  • 4 msk olja
  • 2 tsk röd currypasta
  • 2 tsk torkade limeblad eller några hela blad (valfritt)
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk
  • 5 dl kycklingbuljong eller vatten och buljongtärning
  • 3 msk fisksås
  • 1 dl grovt hackad ananas från burk eller färsk
  • 200 gram brytbönor
  • 0,5 dl hackad färsk koriander (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk maizena

Tillagning:

  1. Förbered och sätt på ris om du vill ha det till thaigrytan.
  2. Skala och hacka löken grovt.
  3. Skär vitkål i bitar.
  4. Skala moroten. Strimla den.
  5. Fräs lök, vitkål och morot i oljan.
  6. Dela under tiden kycklingen till matskedsstora bitar.
  7. Fräs kycklingen med löken.
  8. Tillsätt currypasta, kokosmjölk, buljong, fisksås och limeblad.
  9. Skala ingefäran och hacka den grovt. Strimla citrongräset grovt. Tillsätt till thaigrytan.
  10. Skär ananas i bitar och tillsätt till thaigrytan.
  11. Tillsätt brytbönorna.
  12. Hacka färsk koriander och tillsätt till thaigrytan.
  13. Smaka av thaigrytan med salt, fisksås samt röd currypasta till önskad styrka och smak.
  14. Du kan reda grytan om du vill ha den lite tjockare med en msk maizena utrört i lite vatten. Dock ska thaigrytan vara rätt lös.
  15. Servera thaigrytan med ris.


 

Omdömen:

Kommenterad av MajaT , tisdag 12 augusti 2014 vote imagevote imagevote imagevote image
Tog nog 3 tsk röd currypasta, blev jättegott!

Fler recept ur samma kategori som Thaigryta med kyckling i röd curry:

Vegetarisk lasagne med grönsaker
Vegetarisk lasagne med massor av goda grönsaker som aubergine, zucchini, paprika, tomat, champinjoner samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.
Sex stora portioner mustig och god lasagne med grönsaker. Räcker till åtta om gästerna är små i portionerna.
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp grönsaksröran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Kycklingspett till buffé
Kycklingspett till buffé. Tre olika kycklingspett i Indisk stil - ett spett med tandoorikrydda, ett med tikka masala currypasta samt ett med vitlök, chili och lime.
Kan förberedas innan och frysas. För vegetariskt spett kan du välja quornbitar och marinera som naturell kyckling.
Här har jag räknat 120 gram kyckling per portion då man också äter annat på en buffé. Serverar du spetten som del i huvudrätt så räkna att det räcker till 8 portioner. Eller laga lite extra om du är orolig för att det ska räcka.
Gott och enkelt till spetten är en yoghurtssås med pressad vitlök eller hackade örter ex. franska örter.
Oxfilé med calvados- och pepparsås
Oxfilé med calvados- och pepparsås samt potatisgratäng. Servera gärna med en blandad grönsallad toppad med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Räkna 4 bitar oxfilé på 130-150 gram styck eller efter tycke.
Vintips till oxfilén är en fransk Bourgogne eller annat rött vin av Pinot Noir.
Till calvadossåsen så är en ung calvados (Fine) med mycket äppelsmak att föredra ex. Lecompte Originel.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Helstekt kyckling med örter
Helstekt kyckling med örter. En helgrillad kyckling med massor av smak av timjan, rosmarin, salvia, bladpersilja samt vitlök, citron, lök och chili.
Laga gärna en skysås eller gräddsås på den goda skyn som blir av kycklingen. Förslagsvis kan du laga en sås med grädde, gelé och lite soja samt reda den med maizena. Vidare är rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle goda tillbehör. En grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Kycklingmarinad marinad till kyckling
Kycklingmarinader. Olika marinader och grilloljor till kyckling för att grilla, steka samt ugnsteka kyckling.
Räcker till ca 1 kg kyckling.
Du kan använda kycklingfile, kycklinglår, kycklingklubbor, hel kyckling eller andra kycklingbitar till spett.
Marinader kan man smaksätta på många olika vis efter smak. Grunderna i marinaden är ofta olja, något surt som vinäger, vin eller yoghurt; en eller flera smaksättare som ex. vitlök, örter, kryddor, curry, lök, vitlök, spiskummin, senap eller soja; samt något starkt som peppar, chili, chilisås, kajenn eller stark senap; något sött som honung, ketchup, ananas, jordnötter eller sweet chilisås. Ingredienserna till marinaden blandas och köttet delas i bitar eller bankas ut något så att marinaden kan tränga in. Lägg gärna allt i en påse eller bunke och arbeta in marinaden med händerna innan du ställer köttet att marinera några timmar (eller över natten) i kylen.
Själv brukar jag undvika salt i marinaden då det drar ur vätskan ur det man marinerar och då kan köttet bli torrt och trist.
Vidare finns det några magiska ingredienser du kan ha i marinaden ex. mango eller mango chutney som innehåller ett enzym som bryter ner köttfibrer. Samma gäller för ananas - därför är ananasjuice eller spad i barbecuesås ett välkänt kocktrick - det ger också en god sötma.
Marinerar du söt marinad så tänk på att socker bränns snabbt över en het grill - då kan du torka bort marinaden, grilla köttet och sedan mot slutet pensla på lite extra marinad/sås på köttet. Dock ej samma marinad som köttet legat och marinerat i - gör ny - speciellt om du marinerat rå kyckling. Marinaderna fungerar ofta gott som en extra sås vid sidan - då gör du dubbelsats och sätter undan ena halvan att servera till maten.
Kyckling pasta
Kycklingpasta. En god pasta med kyckling i krämig pastasås med smak av saffran, röd paprika, broccoli, champinjon samt en ton av curry och cayennepeppar (kan uteslutas).
Använd kycklingfile eller eller kan du plocka ca 500 gram kycklingkött från en färdiggrillad kyckling. Godast blir det med färsk kycklingfilé från svensk gård, gärna frigående.
Som pasta kan du välja tagliatelle som i receptet men spagetti, gnocchi eller penne blir också gott.
Istället för vitt vin kan du ta några msk vitvinsvinäger eller citronsaft.
Vintips till kyckling med pastasås är ett vitt chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Baconlindad kalkonfilé med soltorkade tomater
Baconlindad kalkonfilé fylld med soltorkade tomater, ost och basilika. Brynt och stekt i ugnen med tomatsås. Klyftpotatis, pasta som tagliatelle eller råris passar till kalkonfilén.
Gott till är också en grönsallad samt råriven zucchini.
Fyllning och bacon ger god smak på kalkonfilén. Du kan välja ost att fylla med efter tycke - gott är en lagrad ost som Västerbotten eller parmesan men men krämig mozzarella blir också gott.
Stekt gås unggås
Stekt gås med sås till söndagsmiddag eller gåsamiddag. Unggås ska det vara. Servera gås med kokt potatis, rödkål eller brysselkål, stekt äpple, gelé och ev sallad.
På inkråm och hals har jag valt att koka en fond till sås i detta recept men traditionellt så har man dessa till svartsoppan.
Unggåsen i receptet väger mellan 4 - 4,5 kg.
Helstekt kalkon
Helstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad med gräddig sås på stekskyn.
Servera kalkonen med valfria tillbehör. Förslag är klyftpotatis eller kokt potatis, sås, rödkål, gratinerade gröna bönor (sök recept här på receptfavoriter.se), sallad, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.
Kalkon kan stekas med fyllning. Äpple, citron och katrinplommon gillar jag. Men man kan såklart steka utan att fylla kalkonen eller fylla med något annat som ex. blanda ett halvt grovt rivet vitt bröd blandat med 1 dl mjölk, 0,5 paket strimlad bacon, 1 gul lök, 1 ägg, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
Kalkoner finns i olika storlek. En minikalkon på runt 3 kg räcker till 6-8 portioner. Större kalkon runt 4-5 kg räcker till fler ca 10 portioner.
Du behöver bomullsnöre om du vill binda upp kalkonen vilket jag rekommenderar - den blir saftigare och jämnare stekt.
Överblivet kalkonkött är gott till resträtter som pasta eller pytt eller som pålägg på goda mackor.
Vintips till kalkon är ett lättare rött vin ex. Pinot Noir eller fylligt vitt som Chardonnay.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Se alla recept ur kategorin Fågel
Potatissallad med purjolök
Potatissallad med purjolök är enkelt och mycket gott med färskpotatis eller delikatesspotatis.
Färskpotatis behöver bara skrubbas. Delikatesspotatis med fint skal behöver bara sköljas. Annars välj en fast sort potatis som ex. Asterix.
Överbliven potatissallad håller sig i kylen. En god potatissallad till buffe, picknick, grillat eller som tillbehör till det mesta. Är du gi-styrd så kan jag tala om att kall potatis, speciellt färskpotatis, inte har så högt gi.
Kall fisksås med kaviar kaviarsås romsås
Kall fisksås, kaviarsås eller romsås med svart, vit eller röd kaviar eller rom. En god och enkel kaviarsås eller romsås som passar till all fisk som ex. rökt lax, fiskpaté, inlagd sill eller till bakad potatis. Enkel och snabb att laga.
Blir också gott med Kalles kaviar. Har du såsen till bakad potatis så kan man ha i en hackad rödlök också. Annat som passar i såsen är hackad gräslök, dill, citronsaft eller limesaft. Istället för crème fraiche kan du ta gräddfil eller matyoghurt. Eller blanda. Man kan också ha några msk majonnäs för en fylligare smak.
Saffranssemla semla med saffran
Saffranssemla. Semla med smak av saffran. Vetebullarna till semlan har här smaksatts vackert gula med lite saffran.
Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa gärna grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Crêpes med ost och skinka
Crêpes fyllda med ost och skinka. Goda till lunch eller lätt middag som de är eller med ex. en grönsallad eller tomatsallad till.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes så det får de heta här.
Använd gärna en crêpes- eller galettepanna som är lätt att steka crêpes i.
Istället för enbart vetemjöl kan man ha i hälften grahamsmjöl.
Gott i crêpesen är också hackad rödlök samt ev. att kläcka över ett ägg över skinkan och sedan sprida ut det över crêpesen.
Vidare kan crêpes även rullas ihop med fyllning som räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.
Crêpessmeten går såklart bra att steka vanliga pannkakor eller plättar av. Smidigt till små barn om de vuxna äter fyllda crêpes. Stek gärna upp överbliven smet till pannkakor.
Pankopanerad torsk
Pankopanerad torsk. Färsk eller fryst torsk panerad i pankosmulor - ett ströbröd som ger en frasig och god panering till fisk.
Du kan servera torsken med valfria tillbehör som ex. kokt potatis och remouladsås. Här har jag valt ett mos med potatis och palsternacka, en kall sås av crème fraiche, majonnäs, citron och dill samt broccoli och riven morot. En nyttig kombination.
Istället för torsk kan du välja sej eller kolja. Välj helst MSC-märkt fisk.
Picknickmacka med laxröra
Picknickmacka med laxröra. Mackor fyllda med laxröra smaksatt med rödlök i majonnäs och yoghurt med sallad.
Istället för frallor eller bullar kan du ta baguettebröd, ciabatta eller annat gott bröd.
OBS förvara laxmackorna i en kylbox med kylklamp (upp till någon dag) om de ej ska ätas inom 2-3 timmar.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta
Kyckling i kokosmjölk. En variant på kycklinggryta på thaivis med kycklingfilé, kokosmjölk, röd curry och grönsaker. Servera kycklinggrytan med thairis eller äggnudlar.
Räkna ca 400 gram kycklingfilé.
Du kan variera kycklinggrytan med grön currypasta istället för röd; lägga till grönsaker som röd paprika, zucchini, groddar, ananas, champinjoner, morot, palsternacka; vidare ha i färsk hackad ingefära, thaibasilika, citrongräs, mer chilifrukt, limeblad, limesaft, råsocker, sesamolja. Välj de ingredienser du har hemma eller gillar.
Du kan byta kycklingfiléerna mot annan del av kycklingen som urbenade lår, kycklingdelar med ben delade i mindre bitar (ta då ca 600 gram).
Klibbigt ris med mango
Klibbigt ris med mango. En Thailändsk dessert med sött klibbigt ris smaksatt med krämig kokosgrädde serverad med färsk mogen mango. Här garnerad med en sås av kokosmjölk samt friterade knapriga frön från bönskott.
Khao Niew Mamuang - sticky rice med mango.
Tips är att handla sticky rice (klibbigt ris), pandanus löv samt ångkokare från en asiatisk specialbutik. Annars kan man använda grötris.
Du behöver kastrull du kan ångkoka i - med en insats eller topp för ångkokning. Alternativ är ett durkslag i metall samt lock eller om du ha en riskokare som ofta har en insats att sätta i för ångkokning. Vidare behöver du en silduk att ångkoka riset i.
Riset ska ligga i blöt några timmar så gör det gärna på morgonen om du ska servera riset på kvällen.
Servera det klibbiga riset med mogen skivad mango. Vidare kan man ha kokossås och friterade frön från bönskott till. Kan också garneras med rostade sesamfrön.
Kycklingspett med enkel sataysås
Kycklingspett med sataysås passar som plockmat, tilltugg, på buffe, grillat, fest och kalas eller vickning.
Sataysås är en jordnötssås med kokosmjölk.
Serverar du thairis till kycklingspetten så blir det en hel rätt. Ha då gärna någon grönsak som kokt broccoli eller frästa wokgrönsaker till.
Se alla recept ur kategorin Thaimat
Spagetti Carbonara
Spagetti Carbonara är en klassisk italiensk pasta med fläsk och grädde samt nymalen svartpeppar på toppen.
Carbonara betyder sotarhustruns spagetti och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Carbonara blir också gott med bacon.
2 dl ärtor blir också gott i spagetti carbonara.
Gott i är också att fräsa med en liten en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.
Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap
Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad Savoykål och senap. Kokt broccoli passar också till.
Chiligryta med viltkött
Chiligryta med viltkött. En variant på chili con carne med hela grytbitar viltkött, bönor, tomat och paprika.
Du kan laga chiligrytan med valfritt grytkött av vilt som rådjurskött, älgkött, vildsvinskött eller hjortkött. Vanligt nötkött går såklart också bra.
Du kan använda vilka bönor du vill. Godast blir grytan med egna kokta bönor som du kokt i förväg. Koka då gärna ett helt paket (enligt recept på paketet) så kan du spara resten i frysen. Använder du färdigkokta bönor från burk så skölj dem i durkslag innan. Man kan också använda bara små bönor av valfri sort (ej stora vita bönor) och blötlägga dem ett dygn innan och sedan koka dem mjuka tillsammans med köttet direkt i grytan.
En surdegsbaguette eller annat valfritt bröd passar till grytan samt yoghurt att klicka över.
Uteslut brödet och ta maizena istället för vetemjöl vid GI-kost.
Vidare kan man servera ris, råris, potatis, quinoa, bulgur eller couscous. Du kan också späda grytan med mer bönor, kikärtor, paprika, potatisbitar och grönsaker som tärnad zucchini och äggplanta.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Marockansk fisktagine
Marockansk fisktagine eller fiskgryta lagad i tagine. Här en skandinavisk variant med torskfilé men du kan ta annan fast vit fiskfilé eller laxfilé. Välj MSC märkt fisk.
Här serverad med couscous blandad med russin, gurkmeja, persilja och valnötter. Gott till om du gillar stark mat är harissa - en chilipasta du blandar ut med lite olivolja i en skål och serverar till.
Vidare passar hummus (kikärtsröra) samt ett platt arabiskt bröd till. Inlagda salta citroner är också ett gott tillbehör.
En tagine är en speciell keramisk gryta med ett lock som kortfattat återför vätskan till grytan när man kokar i den. Finns att köpa på Ikea och köksbutiker. Det går också att laga fiskgrytan i vanlig gryta med lock.

Egen fiskbuljong fiskfond hemgjord
Egen fiskbuljong eller hemgjord fiskfond. Skippa buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen god fiskbuljong.
Överbliven buljong kan du frysa in i lagom stora burkar att ta fram när du ska laga ex. god sås till fisk eller fisksoppa.
Vanligt i recept på fiskbuljong är också en liten bit stjärnanis; lite apelsinskal och morot.
Vittvin kan man också ha i såklart.
Fiskbuljong är lätt att göra sås med. Fräs lite hackad schalottenlök i smör, pudra över en msk mjöl, tillsätt någon dl vitt vin, fiskbuljong och grädde och koka ihop några minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar och ev. hackad dragon.
Koka ej fiskbuljong på enbart laxskrov då fiskfonden blir för limmig på bara lax. Ta högst hälften laxben och sedan plattfisk, gös, torsk eller annan vit fisk.
Myslibar müslibar muslibar
Myslibar, müslibar eller muslibar - samma sak men olika stavning. Granolabars heter det ibland på engelska. Granola är ett annat ord för müsli.
I princip kan du blanda vilka ingredienser du vill till dina favorit muslibars.
Du kan använda färdig musli eller havregryn, torkad frukt som aprikos, torkade äpplen, torkade plommon; sesamfrön, jordnötter, paranötter, hasselnötter, mandel, valnötter, cashewnötter, pumpakärnor, bananchips, torkad papaya, torkad ananas, kokosflingor, solrosfrön och havrekli. Ingredienserna till müslibarerna binder man sedan ihop med sirap eller honung, smör eller margarin, lite vetemjöl och lite bakpulver samt lite hett vatten.
Rör ihop allt till en röra som man sedan bakar/torkar i en ugnspanna. Ägg har en del i också men inte jag. Jag satte ihop ett förslag nedan sedan kan man ta lite vad man har hemma.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook