Tatsutaage friterad fisk

Introduktion och förberedelse

Tatsutaage friterad fisk på japanskt vis som marineras i soja, mirin och ingefära som friteras lätt i potatismjöl.

Här med förslag på en passande dippsås till.

Serveringsförslag

Dipp till fisken

  • I receptet är det en dippsås med dashi som du kan förbereda innan eller göra med dashi-pulver.
  • Annan förslag på dipp är en skål ljus japansk soja, citrussoja ponzu eller köp en valfri japansk dippsås.

Val av fisk

  • Du kan fritera valfri fisk med skinn.
  • I receptet använde jag en hel färsk liten fjärsing - det blev en portion och fyra bitar.
  • Annan fisk som passar är lax, multe, makrill, sill, strömming, abbore, guldsparid, gös, havsaborre, havskatt, kummel, lake, lubb, röding, marulk, tilapia, rödstrimma, öring samt plattfisk som rödspätta, piggvar, rödtunga och hälleflundra.

Överbliven olja

Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger. När du ska slänga gör du det på en återvinningscentral.

Fisken lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Japansk mat med Kondo Sasaki.

2 portioner Tatsutaage friterad fisk

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 400 gram fiskfilé med skinn som ex. fjärsing, multe, makrill, sill, öring, lax, plattfisk eller liknande
  • 3 dl potatismjöl
  • 2 liter frityrolja
  • MARINAD: 4 msk ljus soja
  • 2 msk mirin japansk risvin
  • 2 tsk finriven ingefära
  • DIPPSÅS: 1/2 dl japansk ljus soja
  • 1 msk socker
  • 1/2 dl mirin, sött risvin
  • 1 dl dashi buljong, hemgjord eller blanda vatten med hondashi-pulver
  • 1 msk finriven rädisa (valfritt)

Tillagning

  1. Skär ut filéer och bena ur dem om du köpt hel färsk fisk. TIPS: Har fisken ben i mitten som fjärsing så skär du två snitt längs med benen och viker sedan fisken dubbel med benen utåt så du kommer åt att skära bort benen utan att skära genom skinnet.
  2. Skär snitt i skinnet på filéerna med några cm mellanrum med en vass kniv. Skär filéerna i bitar som är lagom att äta i 2-3 tuggor med pinnar.
  3. Blanda fiskfiléerna i en bunke med soja, mirin och finriven ingefära.
  4. Låt fisken stå att marinera övertäckt i kylen i 20 minuter.
  5. DIPPSÅS: Blanda soja, mirin, socker, soja och dashi buljong i en kastrull och värm tills sockret löst sig. Håll varm fram till servering. Häll över i en skål och servera ljummen till. Tillsätt gärna finriven rättika innan servering men det är valfritt.
  6. FRITERING: Förbered en tallrik med potatismjöl. Samt en tallrik med hushållspapper att lägga upp fisken på efter fritering.
  7. Värm olja i en fritös eller kastrull med lock till 180 grader. Använd en termometer.
  8. Ta upp fisken ur marinaden och torka av den.
  9. Vänd fiskbitarna runt om i potatismjölet.
  10. Fritera fisken några minuter tills de har ljus brun färg och är knapriga på ytan.
  11. Lägg över på tallrik med hushållspapper under.
  12. Lägg upp på tallrik, små fat eller skålar och servera direkt med dippsåsen eller valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 512 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-20

Tillbehör och liknande recept: