Pasta med champinjonsås

Spagetti med pastasås av champinjoner, grädde och vitlök. En god och billig vegetarisk pasta du kan servera med vitlöksbröd.
Gott till pastasåsen med champinjoner är några droppar tryffelolja, riven parmesan och finhackad salladslök.
Servera gärna svamppastan med ett gott bröd till som ex. vitlöksbröd.
Vill du ha kött till pastan så kan du toppa med knaperstekt bacon eller skiva och steka korv som het chorizo.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med champinjonsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 6 dl champinjoner
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm vardera av torkad timjan, basilika samt rosmarin (valfritt)
  • 1 msk ljus soja
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 4 st salladslökar (valfritt)
  • 1 dl riven parmesanost (valfritt)
  • Tillbehör: 1 baguette
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan.
  2. Gör under tiden såsen: Rensa, skölj och grovtärna champinjonerna. Lägg i stor kastrull med olivoljan.
  3. Skala och finhacka lök samt pressa vitlök. Lägg med svampen.
  4. Fräs och stek svampen i ca 5 minuter. Rör då och då.
  5. Pudra över mjölet och rör om.
  6. Tillsätt grädden under omrörning. Koka upp.
  7. Tillsätt mjölk under omrörning. Koka på låg värme i ca 5 minuter eller under tiden pastan kokar. Rör då och då.
  8. Koka pastan.
  9. Smaka av champinjonsåsen med salt och peppar samt ev. andra kryddor som timjan, basilika samt rosmarin; soja och tryffelolja.
  10. Finhacka ev. salladslökar. Riv parmesanost. Gör ev. vitlöksbröd genom att pressa vitlök och blanda med olja, skiva och pensla bröden samt rosta dem i en panna i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter.
  11. Häll av pastan.
  12. Servera pastan med champinjonsåsen samt riven parmesan och hackad lök. Samt ev. vitlöksbröd.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer