Pasta med champinjonsås

Spagetti med pastasås av champinjoner, grädde och vitlök. En god och billig vegetarisk pasta du kan servera med vitlöksbröd.
Gott till pastasåsen med champinjoner är några droppar tryffelolja, riven parmesan och finhackad salladslök.
Servera gärna svamppastan med ett gott bröd till som ex. vitlöksbröd.
Vill du ha kött till pastan så kan du toppa med knaperstekt bacon eller skiva och steka korv som het chorizo.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med champinjonsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 6 dl champinjoner
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm vardera av torkad timjan, basilika samt rosmarin (valfritt)
  • 1 msk ljus soja
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 4 st salladslökar (valfritt)
  • 1 dl riven parmesanost (valfritt)
  • Tillbehör: 1 baguette
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan.
  2. Gör under tiden såsen: Rensa, skölj och grovtärna champinjonerna. Lägg i stor kastrull med olivoljan.
  3. Skala och finhacka lök samt pressa vitlök. Lägg med svampen.
  4. Fräs och stek svampen i ca 5 minuter. Rör då och då.
  5. Pudra över mjölet och rör om.
  6. Tillsätt grädden under omrörning. Koka upp.
  7. Tillsätt mjölk under omrörning. Koka på låg värme i ca 5 minuter eller under tiden pastan kokar. Rör då och då.
  8. Koka pastan.
  9. Smaka av champinjonsåsen med salt och peppar samt ev. andra kryddor som timjan, basilika samt rosmarin; soja och tryffelolja.
  10. Finhacka ev. salladslökar. Riv parmesanost. Gör ev. vitlöksbröd genom att pressa vitlök och blanda med olja, skiva och pensla bröden samt rosta dem i en panna i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter.
  11. Häll av pastan.
  12. Servera pastan med champinjonsåsen samt riven parmesan och hackad lök. Samt ev. vitlöksbröd.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer