Svampsås utan grädde

Svampsås utan grädde kan du laga med champinjoner eller annan valfri matsvamp som kantareller eller Karl-Johan. Här med mjölk, buljong, mjöl, lök, vitlök och lite örter samt soja.
Istället för ljus japansk soja kan du ta någon tsk kinesisk soja.
Garnera ev. med hackad persilja.

4 portioner svampsås utan grädde

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram svamp som champinjoner
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 vitlök
  • 40 gram smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 msk ljus japansk soja
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj och rensa svampen.
  2. Skär den i tärningar eller skivor.
  3. Hacka lök och pressa vitlök.
  4. Fräs svamp, lök och vitlök i smör i en såskastrull några minuter. Rör då och då.
  5. Strö över vetemjöl och rör runt. Fräs någon minut till.
  6. Häll på mjölk och koka upp under omrörning.
  7. Tillsätt buljongtärning samt soja, peppar och salt.
  8. Låt koka på låg värme i 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer