Svampsås utan grädde

Svampsås utan grädde kan du laga med champinjoner eller annan valfri matsvamp som kantareller eller Karl-Johan. Här med mjölk, buljong, mjöl, lök, vitlök och lite örter samt soja.
Istället för ljus japansk soja kan du ta någon tsk kinesisk soja.
Garnera ev. med hackad persilja.

4 portioner svampsås utan grädde

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram svamp som champinjoner
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 vitlök
  • 40 gram smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 msk ljus japansk soja
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj och rensa svampen.
  2. Skär den i tärningar eller skivor.
  3. Hacka lök och pressa vitlök.
  4. Fräs svamp, lök och vitlök i smör i en såskastrull några minuter. Rör då och då.
  5. Strö över vetemjöl och rör runt. Fräs någon minut till.
  6. Häll på mjölk och koka upp under omrörning.
  7. Tillsätt buljongtärning samt soja, peppar och salt.
  8. Låt koka på låg värme i 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer