Strömmingslåda med kaviar, chilisås och grädde

Strömmingslåda. Klassisk husmanskost - en gratäng med strömming eller sill smaksatt med kaviar, chilisås och grädde.
Servera strömmingslådan med kokt potatis. En sallad på finriven morot, tomat, rödlök, isbergssallad samt olivolja, vinäger passar till.
Öl är gott till strömmingslåda. Och knäckebröd. Rosta det gärna knaprigt först.

4 portioner strömmingslåda

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g strömmingsfiléer eller sillfiléer
  • 4 msk kaviar
  • 1 dl chilisås eller ketchup och några krm tabasco
  • 3 dl lättvispad grädde
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 knippa dill, hackad
  • salt och vitpeppar från kvarn

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra en ugnssäker form.
  3. Rulla strömmingsfiléerna med skinnsidan utåt och lägg dem i formen.
  4. Strö över lite peppar.
  5. Blanda resten av ingredienserna och slå över strömmingen.
  6. Grädda strömmingslådan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Täck ev. över lådan med lite folie om den börjar bli för mörk på ytan.
  7. Förbered under tiden tillbehör som kokt potatis och sallad.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer