AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Ut i naturen eller parken! Fint väder är bästa tiden för picknick. Ro ihop en picknickkorg och njut av...
Sök
Android

Snittar med lax

Snittar med lax Snittar med lax. Bakta bröd i som delas i snittar och toppas med rökt eller gravad lax, yoghurtsås med dill, hackad rödlök och gräslök.
Bröden är av typen tunna pitabröd och kan bakas några timmar innan servering men är godast nybakta.
Skär i fyra snittar (tårtbitar) och toppa.
Vintips till är ett vitt vin, mousserande eller öl.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 14)
16 snittar med lax
Förberedelse: 2 tim
Tillagning: 20 min
Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser:

  • Till bröden: 1/4 paket jäst, 12,5 gram
  • 1 dl vatten
  • 2,7 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker eller en tsk honung
  • 1,5 tsk olivolja
  • Att lägga på: 200 gram rökt eller gravad lax (gärna skivad)
  • 2 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • en knippe dill, ca 0,5 dl hackad dill (kan vara fryst)
  • 0,5 rödlök
  • en knippe gräslök, ca 0,5 dl hackad färsk gräslök

Tillagning:

  1. Smula sönder och lös jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt, socker eller honung och olivolja och arbeta degen slät några minuter.
  2. Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.
  3. Dela degen i fyra delar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till ca 1 cm tjocka runda platta pitabröd ca 15 cm i diameter.
  4. Vänd den i lite mjöl och fördela 4 pitabröd på en plåt.
  5. Låt degen jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
  6. Grädda pitabröden ca 7 minuter på 250 grader (högsta värme).
  7. Ta ut pitabröden och låt svalna något innan servering.
  8. Skär lax i skivor. Dela större skivor på två.
  9. Hacka dill och blanda med matyoghurten i en skål.
  10. Skala och hacka rödlök lägg i en skål.
  11. Hacka gräslök och lägg i en skål.
  12. Skär varje pitabröd i fyra delar.
  13. Vid servering så lägger du upp brödsnittarna på en tallrik eller serveringsbricka, brer varje brödsnitt med en msk matyoghurt, rulla ihop en halv skiva lax på varje, toppa varje bit men en tsk hackad rödlök och hackad gräslök.
  14. Snittar med lax är klara att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Snittar med lax:

Laxrullar med mozzarella och wasabi
Laxrullar med mozzarella och wasabi är ett gott tilltugg till fördrink, buffe eller som tapas. Visst lax är inte det vanligaste att göra tapas på - och mozzarella är italienskt - men gott blir det.
Melon med Parmaskinka
Melon med parmaskinka, lufttorkad skinka eller Prosciutto - lindade melonbitar.
Sälta från lufttorkad skinka och sötman från melon blir mycket gott.
Lökvåfflor med matjessill, ägg och gräddfil
Lökvåfflor med matjessill, ägg och gräddfil. Gott som tilltugg eller liten förrätt. Funkar också till buffé som på påskbordet eller till midsommar. Matvåfflor med lök.
En nubbe och öl passar att dricka till.
Se alla recept ur kategorin Aptitretare snittar tilltugg
Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker
Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med fiskfilé som torsk, lax eller valfri sort. Smaksatt med pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.
En god GI-rätt. Om du ej önskar GI kan du lägga till små halverade delikatesspotatisar, färskpotatisar eller potatis i klyftor och rosta med grönsakerna.
Vintips till pestoquorn blir ett rosé eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Laxsida i ugn
Laxsida i ugn. Ett grundrecept på en hel sida lax bakad i ugnen. Här med fänkål, chili, peppar och salt som ger god smak på laxfilén.
Du kan ha andra kryddor efter tycke ex. citronpeppar och chiliflakes; örtsalt; torkad vitlök och chilipeppar; spiskummin, paprikapulver och citronpeppar; torkad dragon, basilika och oregano; eller annan färdig kryddblandning.
Laxlasagne
Laxlasagne. Lasagne med skivad kallrökt eller gravad lax, spenat, purjolök och ostsås. En god resträtt att laga på överbliven skivad kallrökt eller gravad lax.
Du kan använda färska lasagneplattor också - då kan du ändra ugnsvärmen till 200 grader och grädda lasagnen i 25-30 minuter.
Du behöver en lasagneform i storlek som ca en halv ugnspanna. Tre lasagneplattor ska få plats vid sidan av varandra.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Klassisk grillad hamburgare
Grillad hamburgare. Alla tips du behöver vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.
Malet nötkött är vanligast och säkrast till hamburgare.
Hamburgare är ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter) vänd den sedan en gång. Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp så är köttet medium. Grillar du längre blir hamburgaren helt genomstekt och till slut torrt.
Köp gärna kött från ekologiska gårdar.
Med en ananasskiva mellan så får du hawaiburgare (som på bilden)
Servera hamburgarna gärna med pommes eller rostad potatis som potatisklyftor eller rostad färskpotatis. Vidare är coleslaw gott till.
Cheesecake med citron och passionsfrukt
Cheesecake med citron och passionsfrukt. En god tårta eller ostkaka (cheesecake) med färskost toppad med passionsfruktgelé och färska bär.
Passionsfruktstårta passar till fika och fest. Du kan förbereda och frysa den och ta ut och tina och garnera med passionfrukt innan servering.
Fisksoppa med lax, räkor och torsk
Fisksoppa eller fiskgryta med lax, räkor, torsk, potatis, purjolök samt morot. Servera med gott bröd, grissinis, soppbröd, kuvertbröd eller smörstekta små vita brödkrutonger.
Kan serveras som förrätt eller huvudrätt.
Gott i är också andra grönsaker som blomkål, broccoli, kålrot, rotselleri, spenat mm. Du kan såklart ta annan fisk istället.
Välj krav eller miljömärkt fisk.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Chokladpannacotta
Chokladpannacotta. Klassikern pannacotta här smaksatt med choklad och serverad med jordgubbar, chokladrån samt citronmeliss. Supergott med ett sött dessertvin eller till espresson med en avec.
Pannacottan kan serveras med fruktsallad, rårörda bär, färska bär, riven choklad, chokladflarm, knäckflarn, rostade mandelflarn, hasselnötter eller pistagenötter och blad av citronmeliss.
Pannacotta är smidigt att förbereda innan och ha i kylen till dessert. Vidare kan man dubbla satsen och laga dessert till många.
Portionsformarna för pannacottan bör vara runt 1,5 dl om du vill ha 4 portioner.
Att dricka till pannacotta: till denna söta dessert krävs även ett sött dessertvin. Prova gärna ett Sauternesvin från Bordeaux i Frankrike, eller ett muscat-baserat dessertvin från t ex Australien eller Sydafrika.
Färsfylld paprika
Färsfylld paprika med fetaost, rostad potatis och snabb tzatziki. Du kan välja spetspaprikor som på bilden eller vanlig paprika. Vidare kan du välja grön eller gul paprika också. Eller orange.
De fyllda paprikahalvorna passar också att servera på buffé.
Chokladtårta
Chokladtårta med chokladfyllning och chokladglasyr.
Gillar du mint kan du laga mintglasyr och spritsa på tårtan i något fint mönster ex. i stora cirklar eller sicksackmönster.
Se alla recept ur kategorin Buffé

Gilla oss på Facebook