Snittar med lax

Bakta bröd i som delas i snittar och toppas med rökt eller gravad lax, yoghurtsås med dill, hackad rödlök och gräslök.
Bröden är av typen tunna pitabröd och kan bakas några timmar innan servering men är godast nybakta.
Skär i fyra snittar (tårtbitar) och toppa.
Vintips till är ett vitt vin, mousserande eller öl.

16 snittar med lax

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • Bröd: 12,5 paket jäst
  • 1 dl vatten
  • 2,7 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker eller en tsk honung
  • 1,5 tsk olivolja
  • Pålägg: 200 gram rökt eller gravad lax (gärna skivad)
  • 2 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 dl hackad färsk gräslök

Tillagning

  1. Smula sönder och lös jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt, socker eller honung och olivolja och arbeta degen slät några minuter.
  2. Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.
  3. Dela degen i fyra delar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till ca 1 cm tjocka runda platta pitabröd ca 15 cm i diameter.
  4. Vänd den i lite mjöl och fördela 4 pitabröd på en plåt.
  5. Låt degen jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
  6. Grädda pitabröden ca 7 minuter på 250 grader (högsta värme).
  7. Ta ut pitabröden och låt svalna något innan servering.
  8. Skär lax i skivor. Dela större skivor på två.
  9. Hacka dill och blanda med matyoghurten i en skål.
  10. Skala och hacka rödlök lägg i en skål.
  11. Hacka gräslök och lägg i en skål.
  12. Skär varje pitabröd i fyra delar.
  13. Vid servering så lägger du upp brödsnittarna på en tallrik eller serveringsbricka, brer varje brödsnitt med en msk matyoghurt, rulla ihop en halv skiva lax på varje, toppa varje bit men en tsk hackad rödlök och hackad gräslök.
  14. Snittar med lax är klara att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer