AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Snittar med lax

Snittar med lax Snittar med lax. Bakta bröd i som delas i snittar och toppas med rökt eller gravad lax, yoghurtsås med dill, hackad rödlök och gräslök.
Bröden är av typen tunna pitabröd och kan bakas några timmar innan servering men är godast nybakta.
Skär i fyra snittar (tårtbitar) och toppa.
Vintips till är ett vitt vin, mousserande eller öl.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 14)
16 snittar med lax
Förberedelse: 2 tim
Tillagning: 20 min
Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser:

  • Bröd: 12,5 paket jäst
  • 1 dl vatten
  • 2,7 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker eller en tsk honung
  • 1,5 tsk olivolja
  • Pålägg: 200 gram rökt eller gravad lax (gärna skivad)
  • 2 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 dl hackad färsk gräslök

Tillagning:

  1. Smula sönder och lös jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt, socker eller honung och olivolja och arbeta degen slät några minuter.
  2. Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.
  3. Dela degen i fyra delar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till ca 1 cm tjocka runda platta pitabröd ca 15 cm i diameter.
  4. Vänd den i lite mjöl och fördela 4 pitabröd på en plåt.
  5. Låt degen jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
  6. Grädda pitabröden ca 7 minuter på 250 grader (högsta värme).
  7. Ta ut pitabröden och låt svalna något innan servering.
  8. Skär lax i skivor. Dela större skivor på två.
  9. Hacka dill och blanda med matyoghurten i en skål.
  10. Skala och hacka rödlök lägg i en skål.
  11. Hacka gräslök och lägg i en skål.
  12. Skär varje pitabröd i fyra delar.
  13. Vid servering så lägger du upp brödsnittarna på en tallrik eller serveringsbricka, brer varje brödsnitt med en msk matyoghurt, rulla ihop en halv skiva lax på varje, toppa varje bit men en tsk hackad rödlök och hackad gräslök.
  14. Snittar med lax är klara att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Snittar med lax:

Räkceviche
Räkceviche är marinerade räkor som blir tillagade av syran i lime samt smaksätts med chili. En slags salsa från Chile som kan serveras som förrätt eller som tilltugg likt snittar ex. med nachochips.
Om du serverar räkcevichen som tilltugg på nachos så vänta med att lägga upp den blöta cevichen på de knapriga chipsen till precis innan servering så att chipsen inte mjuknar.
Vill du servera cevichen som förrätt så kan du förslagsvis srvera den i cocktailglas och garnera med limeklyftor samt färsk koriander och nachochips på toppen eller vid sidan.
På bilden är räkcevichen utan färsk koriander som är valfritt men kan varmt rekommenderas.
Hemgjord dipsås till grönsaker
Hemgjord dipsås till grönsaker. God kall sås med gräddfil att dippa grönsaker som ex. morotsstavar, gurkstavar, blomsterbuketter, färsk paprika, chips och/eller rädisor.
Grönsaker med dippsås är gott och rätt nyttigt (med undantag för chipsen) som förrättsplock à la åttiotal eller till klassiskt tv-mys.
Istället för salladskrydda kan du ta 3 krm torkad basilika, 3 krm dragon, 3 krm finmald kardemumma, 2 krm timjan, 2 krm malen anis eller malen fänkål och 3 krm vitlökspulver.
Du kan välja andra kryddor du gillar i dipsåsen.
Alternativ ytterligare smaksättning: 1 tsk curry (currydip), 1 tsk paprika pulver (paprikadipp) eller några droppar tabasco (het dip)
Gott är även färsk pressad vitlök, riven ingefära, riven pepparrot, ajvar, chilisås med mera.
Vårrullar med räkor
Vårrullar med räkor, grönsaker, nudlar och svamp serverade med sweet hot chili sås och ev. sallad. Gott som förrätt, tilltugg eller lätt lunch.
Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.
Till servering kan du dippa vårrullarna i söt chilisås, plommonsås, soja eller asiatisk dressing (se recept här på receptfavoriter).
Se alla recept ur kategorin Aptitretare snittar tilltugg
Lökvåfflor med rökt lax och färskost
Lökvåfflor med rökt lax och färskost. Gott som tilltugg eller förrätt. Funkar också på påskbordet eller till midsommar som bufférätt. Här har jag räknat en halv våffla per portion. Om du vill kan du också ha lite blandad grönsallad till.
Matvåfflor med lök.
Laxpasta med pesto och rökt lax
Laxpasta med pesto och rökt lax är en enkel och god pasta men ändå rätt lyxig. Du kan också ha i en burk creme fraiche eller grädde för en krämigare sås.
Vidare kan du ha i lite färsk eller tinad spenat samt riven ost som parmesan eller grano padano.
Istället för persilja kan du ha i hackad basilika eller dill.
Istället för torkad pasta kan du koka 2 paket färsk pasta ex. tagliatelle.
Vintips till är ett vitt vin av druvan Chardonnay, gärna ekfatslagrat.
Laxpasta
Laxpasta med ugnsrostade tomater och spenat i grädde och parmesan. Pasta med lax. Du kan ta vilken pasta du vill.
Små fylliga tomater som cocktailtomater får god fin smak halverade och rostade i ugnen med olivolja, salt och peppar. Köp ekologiska tomater. Eller du kanske har egna odlade tomater.
Istället för fryst spenat kan du ta en stor påse färsk spenat.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Helstekt anka med sås
Stekt anka. Helstekt hemlagad anka fylld med äpplen och med god sås. Köp en hel anka på runt 2,5 - 3 kg.
Gott till helstekt anka är bakta äppelhalvor fyllda med gelé, eller äppelmos, katrinplommon, rödkål, brysselkål, kokt morot, kokt potatis, klyftpotatis, Hasselbackspotatis.
Också en god sås förstås med sky från ankan, en skvätt grädde och smaksatt med madeira, konjak, calvados, soja eller sherry. Avsluta såsen med en klick gelé om du vill.
Om du vill kan du steka ankan i stekpåse.
Köper du fryst anka får du räkna något dygn för den att tina i kylen.
Vintips till ankan får bli ett lättare men kryddigt rött vin, riktigt gott är en Bourgogne eller Pinot Noir från ex. USA eller Nya Zeeland. Öl som Chimay eller Leffe är också gott.
Mjuk kokoskaka
Mjuk kokoskaka. En rund mjuk kaka med kokos som bakas i rund form eller sockerkaksform.
Kokoskakan är god med färska bär och lättvispad grädde till fika eller dessert.
Gotlandspannkaka
Gotlandspannkaka med saffran serverad med sylt och grädde. Kallas även saffranspannkaka.
Tillbehör till saffranspannkaka: sylt som salmbärssylt eller björnbärs-, hallon-, jordgubb- eller drottningsylt och lättvispad grädde

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Äppeldessert med kanelsmulor
Äppeldessert med kanelsmulor. En god kall obakt äppeldessert som är en variant av äppelkaka med skorpmjöl som du rör ihop med smör, socker och kanel till en smulig god röra som sedan varvas med äppelmos. Toppa med vispad grädde. Det blir också gott med vaniljglass eller vaniljsås.
En god, snabb och enkel dessert du kan laga utan ugn.
En variant av denna dessert är att baka en äppelkaka genom att bre ut äppelmos i botten på en form, strö över ströbröd, socker samt kanel och sedan skiva över smör och grädda i 225 grader i 10 minuter.
Korintkakor
Korintkakor. Kakor med korinter som är extra små och fasta russin.
Kakorna blir ok med vanliga russin men godast med korinter. Vanliga russin är lite för fuktiga och tappar fukt ut i kakan så ska du spara kakorna ska du baka med korinter.
Grisfötter
Grisfötter till julbord. Grisfötter kan man koka i god tid och sedan värma eller griljera till servering.
De kokas med salt, vitpeppar och kryddpeppar.
Be att få kluvna grisfötter om de ej är de redan.

Se alla recept ur kategorin Buffé

Gilla oss på Facebook