AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Snittar med lax

Snittar med lax Snittar med lax. Bakta bröd i som delas i snittar och toppas med rökt eller gravad lax, yoghurtsås med dill, hackad rödlök och gräslök.
Bröden är av typen tunna pitabröd och kan bakas några timmar innan servering men är godast nybakta.
Skär i fyra snittar (tårtbitar) och toppa.
Vintips till är ett vitt vin, mousserande eller öl.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 14)
16 snittar med lax

Ingredienser:

  • Till bröden: 1/4 paket jäst, 12,5 gram
  • 1 dl vatten
  • 2,7 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker eller en tsk honung
  • 1,5 tsk olivolja
  • Att lägga på: 200 gram rökt eller gravad lax (gärna skivad)
  • 2 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • en knippe dill, ca 0,5 dl hackad dill (kan vara fryst)
  • 0,5 rödlök
  • en knippe gräslök, ca 0,5 dl hackad färsk gräslök

Tillagning:

  1. Smula sönder och lös jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt, socker eller honung och olivolja och arbeta degen slät några minuter.
  2. Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.
  3. Dela degen i fyra delar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till ca 1 cm tjocka runda platta pitabröd ca 15 cm i diameter.
  4. Vänd den i lite mjöl och fördela 4 pitabröd på en plåt.
  5. Låt degen jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
  6. Grädda pitabröden ca 7 minuter på 250 grader (högsta värme).
  7. Ta ut pitabröden och låt svalna något innan servering.
  8. Skär lax i skivor. Dela större skivor på två.
  9. Hacka dill och blanda med matyoghurten i en skål.
  10. Skala och hacka rödlök lägg i en skål.
  11. Hacka gräslök och lägg i en skål.
  12. Skär varje pitabröd i fyra delar.
  13. Vid servering så lägger du upp brödsnittnarna på en tallrik eller serveringsbricka, brer varje brödsnitt med en msk matyoghurt, rulla ihop en halv skiva lax på varje, toppa varje bit men en tsk hackad rödlök och hackad gräslök.
  14. Snittar med lax är klara att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Snittar med lax:

Skagenröra röra med räkor
Hemgjord skagenröra. Skagenröra är en klassiker med massor av räkor, majonnäs, citron och dill.
Skala egna räkor eller köp färdigskalade. Du kan också välja att använda färdigskalade räkor i röran och sedan köpa några räkor med skal som du skalar och garnerar med.
Istället för majonnäs och creme fraiche är det mycket gott med grekisk yoghurt (och smalare). Eller blanda hälften av varje.
Riven ingefära är också gott i skagenröra och ger en lite modern smak.
Skagenröra passar som förrätt på smörstekta bröd, mackor, ciabattas, röra till bakad potatis eller i baguette.
Skagenröra blir också goda snittar på små trekantiga smörstekta bröd eller att fylla i tunnbrödrullar och skära i skivor.
Krabba, crabfish, hummer, kräftstjärtar blir också gott istället för räkor eller att blanda med räkor i skagenröran.
Kålrot- och färskpotatistortilla
Detta recept på kålrot- och färskpotatistortilla är en nordisk variant av den klassiska spanska omeletten tortilla. Vanligtvis görs den av färskpotatis, lök och ibland paprika. Här ger kålrot en god och annorlunda sötma.
God kall eller varm som tapas, på buffé eller potatistillbehör.
Parmesansnurror ostsnurror pestosnurror
Parmesansnurror, ostsnurror eller pestosnurror. Goda drinktilltugg till fördrink som är enkla att göra med färdig smördeg, riven parmesanost och pesto.
Snurrorna kan du förbereda och plocka fram från frysen så att det bara är att ta fram, tina lite, skära ut snurror och baka av dem några minuter innan gästerna kommer.
Blir också gott med fetaost och hackad spenat. Eller med pesto på soltorkad tomat och ost. Eller tapenade och ost. Eller någon av de andra färdiga tapasrörorna. Eller i pizzastil med tomatpure, ost och salami.
Gott till parmesansnurrorna är mousserande vin som champagne eller annan fördrink.
Se alla recept ur kategorin Aptitretare snittar tilltugg
Fiskburgare
Fiskburgare av fiskfärs med stekt bröd, dressing, majonnäs, tomat, sallad och rödlök. Gott med klyftpotatis till.
Obs fiskfärsen är för lös för att man ska kunna grilla dessa fiskburgare så bäst är att steka dem i stekpanna.
Carpaccio med rökt lax
Carpaccio med rökt lax, rostade pinjenötter, hyvlad parmesan, färsk basilika, citron och olivolja. Gott som förrätt eller på buffé. Servera gärna med ett gott bröd.
Blir också gott med gravad lax istället för rökt lax.
Fiskgratäng med lax och spenat
Fiskgratäng med lax och spenat samt potatismos.
Godast blir fiskgratängen med hemgjort potatismos, fast det går snabbast med pulvermos.
En rätt som kan förberedas innan och tillagas precis innan servering.
Vintips till fiskgratängen blir ett vitt vin av druvan Sauvignon Blanc exempelvis från Sydafrika.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Finsk sommarsoppa
Finsk sommarsoppa. Flera varianter av finsk sommarsoppa finns - någon har isbit med också. Andra hävdar att soppan späs för mycket då. Några vill ha kall soppa andra ljummen. En del ställer vodkan i frysen och sveper sen och fläktar sig med tallriken.
Italiensk dressing
Italiensk dressing med balsamvinäger, olivolja och vitlök. God som salladsdressing eller marinad till grillad kyckling, paprika, zucchini eller fisk.
Dressingen håller sig flera dagar om du förvarar den lufttätt.
Persiskt bröd Barbari
Persiskt bröd eller Barbari. Bröd med sesamfrön.
Goda bröd att bryta och dippa i såser som hummus, till fest, vardags, utflykt eller brytbröd till buffé.
Du kan baka brödet i olika former, vanligt är som stort 2 cm tjockt bröd med håligheter i för flera personer eller som 30 cm avlånga ruter-formade bröd lagom för 1-2 personer vardera.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rå lax Sashimi
Rå lax Sashimi på japanskt vis med skivad rå lax, inlagd ingefära, wasabi och ljus soja. Gott till förrätt eller buffé (istället för rökt eller gravad lax på julbord, påskbord eller till midsommar). Räcker till minst 4 personer på buffé.
Rå lax som odlad ex. Salma lax behöver ej frysas. Viltfångad lax däremot ska alltid frysas ett dygn innan servering.
Kycklingfilé med asiatisk glace
Kycklingfilé med asiatisk glace smaksatt med chili, ingefära, vitlök och sesamolja. Gott till buffé eller huvudrätt till vardags eller fest.
Pressgurka
Inlagd pressgurka som är skivad vanlig gurka sk slanggurka inlagd i socker, ättika, vitpeppar och salt. Pressad gurka går snabbt och lätt att lägga in.
Inlagd pressgurka är gott till husmanskost.
Se alla recept ur kategorin Buffé

Gilla oss på Facebook