AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Smörkräm

Smörkräm Smörkräm till bakverk och fyllningar. Tillsätt kaffe och du får mockasmörkräm eller kakao och du får chokladsmörkräm.
Receptet räcker till fyllning av 1-2 lager på en tårta ev. får du dubbla det om du vill ha mycket smörkräm till fyllning.
Ev. smaksättning av smörkräm: 3 msk snabbkaffe eller espresso (mockasmörkräm). Eller 2 msk kakao (chokladsmörkräm).

Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 15)
1 sats smörkräm
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 7 min

Ingredienser:

  • 100 gram smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning:

  1. Rör smör mjukt. Du kan också mikra smöret några sekunder i taget och rör emellan.
  2. Tillsätt socker samt vaniljsocker.
  3. Rör eller vispa några minuter tills sockret löst sig och du har en jämn fluffig smörkräm.
  4. Smörkrämen är klar att användas.
  5. Tillsätt ev. smaksättning som kaffe eller kakao till smörkrämen för mockasmörkräm eller chokladsmörkräm.


 

Fler recept ur samma kategori som Smörkräm:

Smördegspinnar
Smördegspinnar eller snurror som passar till soppa, förrätter eller på egen hand som tilltugg.
Lätta att laga. Serveras direkt efter bakning när de är knapriga. Efter ett tag mjuknar de. Då kan du värma på dem igen till servering ex. om du förbereder smördegssnurror att ha till förrätt som soppa eller tilltugg.
Här är smördegspinnarna garnerade med flingsalt men man kan lägga till sesamfrön, vallmofrön eller andra frön.
Snickerskakor
Snickerskakor eller snickersrutor. Rutor av jordnötssmör, flingor, kokos, socker och sirap toppade med smält choklad.
Snickerskakorna rörs ihop i en gryta varför ingen ugn behövs.
Ambrosiakaka
Ambrosiakaka. En gammaldags variant av sockerkaka med sockerglasyr garnerad med syltade apelsinskal.
Hembakt Ambrosiakaka blir god till kaffet eller fikat.
Du kan garnera Ambrosiakakan med köpta syltade apelsinskal eller sylta egna apelsinskal.
Du behöver förslagsvis en bakform ca 25x25 cm diameter eller muffinspanna eller dubbla muffinsformar.
Du kan garnera med färdigköpta syltade apelsinskal eller sylta apelsinskal själv av: 2 apelsiner (helst ekologiska), 2 dl vatten och 2 dl socker.
Det blir ca 12 bitar ambrosiakaka.

Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Gurkraita
Gurkraita. En kall indisk sås med matyoghurt och gurka som passar till grillat samt het indisk mat.
En indisk variant av tzatziki med vitlök och malen koriander.
Gurkraitan blir också god om du tärnar gurkan i 0,5 cm bitar.
Torkad mynta eller hackad färsk mynta passar också i raitan. Likaså rivet citronskal. 0,5 tsk garam masala curry är gott i raitan om du serverar den som grillsås.
Mimosasallad med yoghurt
Mimosasallad med yoghurt samt utan ägg, grädde eller majonnäs. En nyttigare Mimosasallad med färsk frukt istället för fruktsallad från burk.
Du kan använda valfri matyoghurt ex. Turkisk eller Grekisk yoghurt.
Inlagd gurka med pepparrot
Inlagd gurka med pepparrot. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med pepparrot ger god smak till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook