Petits choux

Petit choux är franska ihåliga fluffiga bakverk av Pâte à choux som kan serveras som tilltugg, på buffé eller som fyllda bakelser.
Som bakverk är petits choux goda att fylla med chokladsmörkräm (se bild); olika färskostfrosting (likt cupcakes), vaniljkräm (om de är stora och pudras med florsocker kallas de Mariebullar), citronkräm eller vispad grädde och färska bär som skivade jordgubbar, hallon och blåbär eller passionsfrukt (innanmätet). Pudra med florsocker. Petits choux degen kan också spritsas i ca 12 cm avlånga stränger och bakas samt fyllas som Eclairs. Petit choux degen kan också spritsas och bakas som små kransar.
Några goda förslag på fyllning om petits chouxerna ska serveras som tilltugg är:
- ädelostfyllning (mosa ihop hälften ädelost och hälften matyoghurt samt garnera med rostade valnötter och en klick fikonmarmelad).
- laxröra (blanda hackad rökt lax med färskost, matyoghurt, hackad dill och riven pepparrot samt ev. kapris).
- räkröra (blanda skalade räkor med färskost, matyoghurt, dill och citronsaft).
Lax och räkfyllning kan garneras med svart eller vit rom och dillkvistar.
Du behöver en spritspåse med tyll (ex. nr 9) eller ca 2 cm bred rund slät tyll.

ca 15 små petits choux eller 8 större

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 50 gram smör
  • 2 dl vetemjöl special
  • 3 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 210 grader vanlig ugn.
  2. Förbered en sprits och en plåt med bakplåtspapper.
  3. Sikta mjölet över i en bunke.
  4. Mät upp vatten, salt och smör i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen.
  5. Tillsätt siktat vetemjöl lite i taget under kraftig omrörning med en träslev. Sätt tillbaks på plattan och sänk värmen något.
  6. Rör tills smeten släpper från botten och kanterna ca 3-4 minuter. Ta av från värmen igen och låt svalna något.
  7. Rör i ett ägg i taget samt rör i varje ägg väl i smeten under kraftig omrörning.
  8. Fyll en sprits med smeten och spritsa eller klicka ut degen i till små (valnötsstora klickar) eller stora petits choux (ca storlek som golfbollar), kransar eller avlånga eclairs (ca 12 cm långa och 2 cm breda korvar).
  9. Grädda mitt i ugnen tills de rest sig och fått färg. Små petits choux tar 20 minuter. Stora tar ca 30 minuter. Öppna ej ugnsluckan under tiden. När de gräddat klart öppnar du ugnen och släpper ut ångan och låter de stå i 10 minuter till.
  10. Ta ut petits chouxerna och låt dem svalna på galler.
  11. Förbered önskad fyllning.
  12. Skär av lock med en tandad vass kniv (eller klipp av lock).
  13. Klicka eller spritsa i fyllning och sätt på locket. Pudra med florsocker om de ska vara söta bakverk.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer