AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Mandelbottnar mandelbotten till tårta

Mandelbottnar mandelbotten till tårta Mandelbottnar. Mandelbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med mandlar som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
4 mandelbottnar
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 3 dl sötmandel, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på.
  4. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  5. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  6. Mal nötterna i mandelkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  7. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare någon minut.
  8. Vänd ned nötterna försiktigt och bred ut på bakplåtspapprena i den form du önskar ex. rundlar.
  9. Grädda mandelbottnarna i ca 15 minuter.
  10. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Ett tips är att lägga mandelbottnarna i frysen när de svalnat så går det ännu lättare att dra av papperet.
  11. Nu kan du fylla mandelbottnarna till tårta eller det du önskar.


 

Fler recept ur samma kategori som Mandelbottnar mandelbotten till tårta:

Godaste semlan
Godaste semlan. En riktigt god semla. Hemligheten med dessa semlor är extra goda vetebullar gjorda med vetedeg som knådas två gånger. Dubbla gärna degen och frys in resten av vetebullarna.
Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).
M&M kakor
M&M kakor eller m&m cookies. En slags havrekakor med m&m godis och hackade nötter. Sega och knäckiga kakor med lite kolasmak blandat med choklad och nötter.
Istället för m&m så kan du använda Nonstop eller annat liknande godis.
Punschrullar Dammsugare
Punschrullar eller dammsugare. Perfekt till kaffet eller bara vid små fika pauser.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Påsktårta med hjortronlikör
Påsktårta med mandelbotten och smörkräm smaksatt med hjortonlikör toppat med riven choklad.
Du kan byta ut hjortronlikör mot en tsk kaffepulver för kaffesmak, amaretto samt skållad hackad mandel (mandelsmak) eller någon annan likör efter smak. Du kan också ha smörkrämen naturell med bara vaniljsmak av vaniljsockret.
Fryst Daimtårta glasstårta med Daim
Fryst Daimtårta. En glasstårta eller glasskaka med Daim och söt marängbotten med puffat ris.
Fyllningen till tårtan är fryst parfait (glass) smaksatt med krossad Daim.
Daimtårtan passar till dessert, fika, kaffe och buffe.
Ta fram daimtårtan en halvtimme innan servering så den får tina lite och är lättare att skära upp.
Då kan du också garnera Daimkakan med exempelvis hyvlad mjölkchoklad, mörk choklad, vit choklad, kakao, krossad Daim, Daimkulor, kaffebönor i choklad, vispgrädde, frukt som jordgubbar i skivor eller annat gott godis, frukt (burkpäron i skivor är gott) eller bär du gillar.
Du kan också byta ut Daim mot After Eight och få en minttårta eller prova med annat godis du gillar ex. hackad Snickers.
Här har jag smaksatt parfaiten till Daimtårtan med lite kaffe som jag tycker blir gott och bryter av lite.
Daimtårta är perfekt att förbereda innan och ha flera i frysen om du ex. ska ha stor fest.
Klimatsmart smörgåstårta
Klimatsmart smörgåstårta med ägg, nypotatis, matjes och äpple.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Kladdig chokladkaka enkla kladdkakan
Kladdig chokladkaka. En enkel kladdkaka du rör ihop direkt i kastrullen. Enklare kan det inte bli att baka kladdkaka.
Några minuter att röra ihop, en kvart att baka sedan 2 timmar i kylen för att stelna.
Hemgjord kladdkaka är gott som dessert med lättvispad grädde. Du kan enkelt smaksätta grädden med någon halv tsk vaniljsocker i grädden eller någon msk sprit som apelsin eller mandellikör. Vaniljglass passar också till kladdkaka.
Spagetti med fläskfile, svamp och grädde
Spagetti, papardelle eller tagliatelle med fläskfile, svamp, grädde och lök.
Blir god med annan filé också som fläskfile, kycklingfile, kalvfile, oxfile eller strutsfile. Vegetarisk med quorn eller sojaprotein.
Zucchini med vitlöksfrästa räkor
Zucchini med vitlöksfrästa räkor. Gott med sallad, bönsallad, quinoa, matvete, ris eller bröd. Funkar också som förrätt eller på buffé.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Våfflor våffelsmet
Våfflor, klassiska frasvåfflor och våffelrecept. Gör din egen våffelsmet till frasvåfflor.
Libapizza med salami, mozzarella och oliver
Libapizza med salami, mozzarella och oliver. Pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Italiensk fin stor tunt skivad salami är såklart att godaste valet men det går också bra med billigare salami.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Saffranssnäckor med vaniljkräm
Saffranssnäckor med vaniljkräm. Saffransbullar är vetebullar med smak av saffran bakade som vanliga kanelbullar men utan kanel och istället fyllda med vaniljkräm.
Passar till jul och första advent.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Äggakaka med Halloumi
Äggakaka med Halloumiost. En vegetarisk variant av äggakaka utan fläsk som är utbytt med salt stekt halloumiost.
Valfrit sallad är gott till. På bilden serverad med spenatsallad med parmesan samt småtomater i balsamvinäger (sök recept här på receptfavoriter).
Färsbiffar med fetaost och gräddsås
Färsbullar med olika färs som blandfärs, älgfärs, viltfärs, lammfärs eller kycklingfärs. Här har jag smaksatt färsbiffarna med fetaost som ger god sälta åt biffarna.
Till biffarna kan du servera valfria tillbehör - här har jag valt att laga gräddsås från stekskyn samt servera biffarna med kokt potatis, saltgurka, sallad samt lingon eller gelé. Ett till serveringsförslag är att servera biffarna med råris eller pasta samt tomatsås.
Potatisgratäng i portionsformar
Potatisgratäng i portionsformar. Små formar med potatisgratäng passar att servera till fest, middag eller buffé.
Goda potatisgratänger med grädde, mjölk, vitlök, lök och ev. ost på toppen.
På bilden är potatisgratängerna i formar från Le Creuset.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook