AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Mandelbottnar mandelbotten till tårta

Mandelbottnar mandelbotten till tårta Mandelbottnar. Mandelbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med mandlar som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 18)
4 mandelbottnar
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 3 dl sötmandel, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på.
  4. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  5. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  6. Mal nötterna i mandelkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  7. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare någon minut.
  8. Vänd ned nötterna försiktigt och bred ut på bakplåtspapprena i den form du önskar ex. rundlar.
  9. Grädda mandelbottnarna i ca 15 minuter.
  10. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Ett tips är att lägga mandelbottnarna i frysen när de svalnat så går det ännu lättare att dra av papperet.
  11. Nu kan du fylla mandelbottnarna till tårta eller det du önskar.


 

Fler recept ur samma kategori som Mandelbottnar mandelbotten till tårta:

Chokladcigarrer
Chokladcigarrer är chokladdoppade kakor. Goda småkakor i form som små cigarrer med ändarna doppade i choklad.
Kanelbullar med surdeg
Kanelbullar med surdeg toppade med mandel och lite pärlsocker. Kallas också kanelsnäckor. Du kan även baka vetelängder eller gifflar av degen.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar.
Du kan jäsa egen vetesurdeg enligt nedan (då har du surdeg till flera baktillfällen) eller köpa färdig vetesurdeg i affären .
Surdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.
Välj ett ekologiskt vetemjöl (som ej är raffinerat) och ekologiskt äpple.
Syltkyssar
Syltkyssar. En variant på syltkakor med mandelmassa samt kokosflingor fyllda med gelé av röda vinbär.
Istället för röda vinbärsgelé kan du ta sylt eller marmelad av valfri sort ex. hallon, jordgubbar, svarta vinbär, krusbär eller björnbär.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Prinsesstårta
Prinsesstårta med marsipan, vispad grädde, vaniljvisp och tårtbotten. Baka egen tårtbotten och laga egen vaniljkräm eller laga din princesstårta snabbt och enkelt med färdig marsipan, vaniljvisp och färdig tårtbotten.
Prinsesstårtan tar längre tid men blir mycket god om du lagar allt själv.
Garnera prinsesstårtan med marsipanros, florsocker samt blockchoklad som du smält i en påse i mikron. Klipp ett litet hål i hörnet och ringla cirklar över prinsesstårtan innan du pudrar över florsocker.
Prinsesstårtans vecka infaller 20 - 26 september. Prinsesstårtan skapades på 30-talet för tre elever tillika prinsessor (Margaretha, Märtha och Astrid) av hushållsläraren Jenny Åkerström.
Mandelbotten med mandelmassa
Mandelbotten med mandelmassa till tårta, bakverk eller bakelser. En god tårtbotten du kan fylla med ex. smörkräm, mockakräm, chokladkräm, chokladmousse, hallonmousse mm
Mandeltårta med chokladkräm
Mandeltårta med chokladkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med chokladkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig smörkräm.
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Du kan välja att ha två tjockare lager eller tre något tunnare lager med mandelbotten.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Tomatsoppa soppa med tomater
Tomatsoppa eller soppa med tomater. God tomatsoppa, perfekt till lunch, förrätt eller soppmiddag.
Ett gott bröd som bondbröd, baguette eller foccacia med färskost eller annat pålägg är gott till tomatsoppan.
Serverar du tomatsoppan till förrätt kan du ha hembakta grissinis eller oststänger till soppan samt garnera den med riven parmesan.
Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan. Räkna ca 10 färska tomater till nedan recept.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Istället för cayennepeppar kan du ta 3-4 droppar tabasco eller 0,5 tsk chilipasta som sambal oelek.
Ädelost med portvinssirap och nötter
Ädelost eller grönsmögelost med portvinssirap och nötter samt torkad frukt. Gott som ostbricka, osträtt och ostdessert.
Du kan välja valfri mögelost. Leta gärna upp en svensk som exklusiv Bredsjö Blå eller billigare Kvibille.
Servera med ett gott portvin - gärna en fin lagrad Tawny. Till portvinssirapen kan man ta ett billigare portvin typ Ruby.
Chilibearnaise
Chilibearnaise. Het bearnaisesås med chili. Även smaksatt med dragon och persilja som är klassiskt i bearnaise.
God till allt som vanlig bearnaise passar till ex. grillad entrecote, ryggbiff, oxfilé, fläskfilé, kycklingfilé, grillspett osv.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Skållade rågbullar
Skållade rågbullar med solrosfrön. Grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika bullar.
Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
Bulgursallad med valnötter och russin
Bulgursallad med valnötter och russin. En sallad med nordafrikansk touch. Sallad med bulgur är gott som tillbehör till grillat, buffe eller vegetarisk sidorätt.
Salladen kan garneras med hackad färsk mynta, machésallad med mera - gillar du färsk koriander blir det också gott.
Potkäs
Potkäs är en bredbar ostmassa av ost blandad till en bredbar röra. Potkäs kan göras av alla slags ostar och är ett gott sätt att ta tillvara på ostrester. Tips är att spara undan ostrester i frysen som du sedan kan göra potkäs på.
Använd blandade ostslattar och ostrester av ex. lagrad ost som Herrgårdsost, Edamer osv. Gärna lite blåmögelost också.
Riv och mosa ihop alla ostar och förvara potkäsen förslagsvis i ett vackert lerkärl.
Lite färskost mjukar upp potkäsen så den blir bredbar. Potkäsen kan också smaksättas med någon msk snaps som Östgöta Sädesbrännvin.
Färska hackade örter som en aning timjan, gräslök och dragon blir också gott i.
Potkäsen blir godast om den får stå någon dag i kylen.
Vidare kan man smaksätta sin potkäs med en halv klyfta pressad vitlök och 1 tsk torkad gräslök till vitlökspotkäs.
Som lerkärl passar ett 1 - 2 liters kärl eller flera mindre.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lax, örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket
Örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket. En mycket god lunch eller middag.
Öl eller vitt vin passar till.
Du kan laga en stor bit laxfilé eller 4 bitar färsk eller tinad laxfile à 150 g utan skinn och ben.
En god och mycket enkel sås till är fetaostsås - mixa, blanda fetaost med grekisk yoghurt och vips så har du en god sås till denna rätt.
Du kan också grilla foliepaketet med rotfrukter med laxen. Ett tips är då att förkoka rotfrukterna mjuka i vatten ca 15 minuter först och sedan lägger alla ingredienser med laxen i foliepaketet och grillar i ca 20 minuter tills laxen är genomstekt.
Quesadillas
Quesadillas är ostfyllda tortillas som värms i stekpanna, på grillen eller i ugnen så att osten smälter. Sedan viks bröden dubbla till halvmånar och skärs i trianglar.
Grundreceptet är med ost och ev. chili. Quesadillas är goda som varma ostbröd till bla tex-mex, tacobuffé, soppa eller som till middag med grillad kyckling, gräddfilssås, tomatsalsa, guacamole och svarta bönor samt grönsallad.
Här har jag valt att fylla med chili, tärnad tomat, rödlök och avokado samt servera med grönsallad som enkel lunch.
Vidare kan man ha på extra chilisås, hackad färsk koriander, svarta bönor, salsa, gräddfil, majs, kokt ris, strimlad isbergssallad eller tärnad gurka.
Istället för röd spansk peppar kan du ta valfri chili ex. några droppar tabasco, några skivor jalapeno, några tsk Sriracha chilisås eller hot chipotle sås.
Quesadillas kan också serveras som snittar, tilltugg eller förrätt med guacamole och tomatsalsa.
Här har jag räknat 2 quesadillas (stora tortillas) per portion. Serveras de som tilltugg eller förrätt så räkna en tortilla per portion. Alternativ är att välja små tortilla bröd - räkna då 3 små tortillabröd per stor portion och 1,5 för tilltugg eller förrätt.
Fylld lax med pesto
Fylld lax toppad med pesto, rostad potatis och pestosås med yoghurt. Gott med machesallad, tomat och riven zucchini.
Här är laxen ugnsbakad men det går också bra att grilla laxen med skinnsidan nedåt och sedan sätta på locket och grilla klart på lägre värme. Om laxen ej har skinn så kan du grilla dem fastklämda i ett fiskhalster och pensla med pesto på slutet.
Räkna 4 st laxfiléer på 130-150 gram styck.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook