AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Mandelbottnar mandelbotten till tårta

Mandelbottnar mandelbotten till tårta Mandelbottnar. Mandelbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med mandlar som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 17)
4 mandelbottnar
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 3 dl sötmandel, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på.
  4. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  5. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  6. Mal nötterna i mandelkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  7. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare någon minut.
  8. Vänd ned nötterna försiktigt och bred ut på bakplåtspapprena i den form du önskar ex. rundlar.
  9. Grädda mandelbottnarna i ca 15 minuter.
  10. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Ett tips är att lägga mandelbottnarna i frysen när de svalnat så går det ännu lättare att dra av papperet.
  11. Nu kan du fylla mandelbottnarna till tårta eller det du önskar.


 

Fler recept ur samma kategori som Mandelbottnar mandelbotten till tårta:

Kladdkaka med mintchoklad After Eight
Kladdkaka med mintsmak av After Eight mintchoklad. En god kladdig chokladkaka med smak av mint.
Sjävlklart kan du ta annan mintchoklad eller några droppar pepparmyntsolja.
Kladdkaka med mintsmak kan serveras med vispad grädde med krossade polkagrisbitar (vik ihop i en kökshandduk och krossa dem).
Sockerkringlor
Sockerkringlor. Klassiska kringlor doppade i socker. Goda till fika eller picknick.
Sockerkringlor håller sig goda länge (upp till en månad) om de förvaras torrt och lufttätt.
Vitchokladtopping topping frosting med vit choklad
Vitchokladtopping. Topping eller frosting med vit choklad och färskost är gott på bakverk som muffins, morotskaka eller banankaka.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Klassisk midsommartårta
Klassisk midsommartårta med sockerkaksbottnar, vaniljkräm, grädde och färska jordgubbar.
Istället för att baka egna sockerkaksbottnar till midsommartårtan kan du köpa färdiga bottnar. Likaså kan du vispa vaniljvisp till vaniljkräm om du vill.
Du kan ha andra bär på eller blanda bär efter tillgång. Ex. jordgubbar, hallon och blåbär.
Nötmarängtårta tårta med nötmaräng och bär
Nötmarängtårta. En tårta med mandelmaräng och grädde toppad med färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller vindruvor.
Detta är en tårta för många och tårtreceptet blir en hel långpanna som räcker till 20 bitar.
Hemgjord fruktsallad med ex. färsk ananas, vindruvor, rött äpple, blodapelsin blir också gott till nötmarängtårta.
Hallontårta med marängbotten
Hallontårta med marängbotten. En god och enkel tårta med bottnar av maräng, vispgrädde och toppad med färska hallon.
En god och bra tårta om du har överblivna äggvitor att göra av med. En bärtårta som passar på buffé, kalas, midsommar, kräftkalas och fest.
Du kan såklart ersätta eller delvis byta ut hallonen mot andra färska bär som röda vinbär, svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, smultron eller hjortron.
Du kan förbereda tårtan innan genom att baka marängbottnarna, vispa grädden (och ha i kylen) samt ha hallon redo. Sedan lägger du bara ihop tårtan på ett serveringsfat innan servering. Annars håller tårtan i kylen någon dag färdig.
Räkna 4-5 äggvitor och mät upp till 1,2 dl.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Grillade laxspett med bacon
Grillade laxspett med bacon, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, coleslaw, citron och riven pepparrot.
Istället för spett med bacon kan du grilla hela laxkotletter eller filéer med skinn (grilla då med skinnet nedåt först och längst tid).
Vintips till är ett vitt ekfatslagrat vin som ex. Chardonnay.
Välj MSC- eller Kravmärkt lax.
Du kan använda stålspett eller träspett. Använder du träspett så lägg dem i blöt minst 10 minuter innan grillningen. Trä sedan laxkuberna på parallella träspett så är det lättare att hantera och vända.
Restaurangbröd bullar kuvertbröd
Restaurangbröd, bullar eller kuvertbröd passar att baka till storbak som fest, buffé eller stor middag.
Det här brödet brukade vi baka varje morgon och eftermiddag på en av de restauranger jag jobbat på. Det var mycket uppskattat av gästerna; mest för att det var nybakt men också så gott. Överblivna bröd kan du frysa.
Waldorfsallad
Waldorfsallad. En god sallad till buffe, julbord, sommarlunch med mera. Waldorfsallad är vegetarisk med rotselleri, äpplen och valnötter i dressing.
Waldorfsallad passar till det mesta som tillbehör ex. grillat; stekt lax; men också med kallskuret rökt kött som kalkon, skinka, rostbiff, kassler, grillad kyckling eller kallröktlax.
Man kan också ha endivsallad i Waldorfsallad.
Man kan använda en mandolin och strimla rotselleri och äpple med.
Du kan garnera Waldorfsallad med halverade urkärnade vindruvor.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Matjessilltårta silltårta
Matjessilltårta eller silltårta med kavring. En modern klassiker är matjestårtan. Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning lik en mousse smaksatt med matjesill.
Du kan garnera matjessilltårtan med hackad gräslök och rädisor eller klicka ut ex. stenbitsrom.
Senapsgravad strömming
Senapsgravad strömming. Sill eller strömming gravad först i ättika och sedan i senapssås. Senapsströmming.
Ägghalvor med majonnäs
Ägghalvor med majonnäs och kaviar är enkla och goda. Garnera dem gärna med lite dill om du vill. Goda till sillbordet vid jul, påsk och midsommar.
Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 10 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Pizza med skinka i långpanna
Pizza med skinka i långpanna. Hembakt pizza bakad på riktig jäst deg med god tomatsås, topping och ost.
Gott till pizza är någon sallad. Du kan göra egen pizzasallad av vitkål; eller ta lite gröna blad som ruccola, mache eller annan blandad grönsallad samt blanda med olivolja och balsamvinäger. Vidare är en bönsallad av kokta marinerade bönor gott till pizza.
Annat gott på pizzan är: salami, kalamataoliver, inlagd eller färsk röd paprika, skivad tomat, färsk eller inlagd ananas i bitar, skivade färska eller inlagda champinjoner, inlagd kronärtskocka i bitar, bacon - skär i bitar, stekt köttfärs ex. texmexfärs, hackad pepperoni, kebabkött, stekt strimlat kycklingkött, skivad stekt fläskfilé, skivad stekt oxfilé, skaldjur som räkor, musslor eller kräftstjärtar
Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt): Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto; ruccolasallad - skölj salladen noga innan; vitlökssås - blanda matyoghurt med pressad vitlök; bearnaisesås; fetaost i tärningar; torkad oregano; färsk basilika; och/eller riven parmesanost.
Du kan också variera osten med några skivor mozzarellaost eller bara ta riven mozzarella på hela pizzan.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Fläskkarré med purjogratäng
Fläskkarré med purjogratäng, serverat med potatismos, kokta marinerade morötter och snabbinlagd gurka.
En god middag till helg eller vardags. Dubblar du receptet så har du en god buffé till 8 personer.
Det är rätt många moment i denna rätt men det är det värt om du har tid. Ev. rester kan du göra lunchpaket av. Gurkan och morötterna håller sig vidare i kylen och kan serveras som tillbehör till andra rätter.
Gratinerade rödbetor med getost chevre
Gratinerade rödbetor med fransk getost (chevre). Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnsstekt fisk serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk.
Då kan ett lättare rödvin passa bra till.
Rödbetorna är också goda förrätt, osträtt, bufférätt eller mellanrätt.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook