AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Mandelbottnar mandelbotten till tårta

Mandelbottnar mandelbotten till tårta Mandelbottnar. Mandelbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med mandlar som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
4 mandelbottnar
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 3 dl sötmandel, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på.
  4. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  5. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  6. Mal nötterna i mandelkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  7. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare någon minut.
  8. Vänd ned nötterna försiktigt och bred ut på bakplåtspapprena i den form du önskar ex. rundlar.
  9. Grädda mandelbottnarna i ca 15 minuter.
  10. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Ett tips är att lägga mandelbottnarna i frysen när de svalnat så går det ännu lättare att dra av papperet.
  11. Nu kan du fylla mandelbottnarna till tårta eller det du önskar.


 

Fler recept ur samma kategori som Mandelbottnar mandelbotten till tårta:

Äppelmuffins äpplemuffins muffins med äpple
Äppelmuffins eller äpplemuffins. Hembakta muffins med bitar av äpple.

Struvor struvrecept
Struvor. Ett struvrecept för att fritera hemmagjorda struvor i struvjärn. En struva är en ett friterat bakverk i form av en julstjärna som får formen av ett struvjärn. Fritera i kokosfett i 180 grader. Vänd dina hemlagade julstruvor i strösocker.
Frukt och nötkaka engelsk fruktkaka
Frukt och nötkaka till jul. En klassisk engelsk god fruktkaka eller julkaka bakad med torkad frukt i konjak och nötter.
Engelsk frukt och nötkaka är i princip en sockerkaka med kryddor, massor av torkad frukt samt nötter och ibland smaksatt med sprit som rom, whisky eller konjak. Klassiskt är att slå in julkakan i en handduk fuktat med whisky, rom eller konjak (calvados funkar också). Sedan får frukt och nötkakan mogna några dagar och sedan håller sig i några veckor.
Fruktkakan äter man sen till teet eller fikat i tunna skivor. Eller så ger man bort frukt och nötkakan som julkaka kanske inslagen i något fint paket eller burk.
Det finns många varianter av frukt och nötkaka. De flesta torkade frukter hackade i bitar passar i julkakan; vanligast är fikon, russin och aprikoser men också dadlar (urkärnade), plommon, äppelskivor, torkad papaya, torkad ananas eller tranbär funkar. Vidare är nötter som hackad mandel, valnötter, pistage vanliga samt även paranötter, pekannötter eller hasselnötter goda i.
Smaksättning av frukt och nötkakan kan också göras med syltade apelsinskal, röda cocktailbär, sprit som rom, whisky, konjak eller tom glögg, apelsinjuice, rivet skal av apelsin eller citron efter smak. Nedan recept på frukt och nötkaka är ett förslag men du kan såklart prova att byta ingredienser som du vill.
Ett trick är att marinera den torkade frukten i sprit, glögg eller juice innan så får de mer smak och blir mjukare i julkakan.
Frukt och nötkaka håller några veckor i kylen. Slå dock in den väl i plastfolie, aluminiumfolie eller i burk med lock - kanske inslagen i en kökshandduk fuktad med lite sprit (om kakan är för vuxna).
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Hallontårta med marängbotten
Hallontårta med marängbotten. En god och enkel tårta med bottnar av maräng, vispgrädde och toppad med färska hallon.
En god och bra tårta om du har överblivna äggvitor att göra av med. En bärtårta som passar på buffé, kalas, midsommar, kräftkalas och fest.
Du kan såklart ersätta eller delvis byta ut hallonen mot andra färska bär som röda vinbär, svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, smultron eller hjorton.
Du kan förbereda tårtan innan genom att baka marängbottnarna, vispa grädden (och ha i kylen) samt ha hallon redo. Sedan lägger du bara ihop tårtan på ett serveringsfat innan servering. Annars håller tårtan i kylen någon dag färdig.
Chokladtårta Grand Marnier apelsinchokladtårta
Chokladtårta Grand Marnier. En god chokladkaka med apelsinsmak och glasyr med apelsinlikören Grand Marnier.

Jordgubbstårta
Jordgubbstårta. Tårtbottnar av sockerkaka blir en härlig jordgubbstårta eller sommartårta med jordgubbar, grädde och vaniljvisp eller vaniljkräm.
Jordgubbarna kan givetvis bytas eller blandas ut med hallon till hallontårta, vinbär till vinbärstårta eller andra bär.
Du kan baka egna sockerkaksbottnar eller köpa färdiga.
Fyllningen kan du också variera ex. med jordgubbssylt, banan eller andra frukter och bär eller sylt.
Jordgubbstårtan kan garneras med blad av citronmeliss samt genom att pudra över florsocker.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Gnocchi med soltorkad tomat, svamp och grädde
Gnocchi med soltorkad tomat, svamp och grädde. En vegetarisk pasta med hemgjord färsk gnocchi. Du kan också köpa färdig färsk gnocchi men godast är att göra egen.
Servera gärna med riven parmesan, hackad bladpersilja samt lite grönsallad och tärnade tomater samt gurka.
Med färdigköpt färsk gnocchi så går såklart rätten snabbare att laga.
Istället för vanlig grädde kan du ta Imat (havregrädde) eller sojagrädde.
Penne pasta med oxfile, svamp och grädde
Penne pasta med oxfile, svamp, grädde, parmesan, purjolök, vitlök och lök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett rosé eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Carbonara spagetti
Spagetti Carbonara är en klassisk italiensk pasta med fläsk och grädde samt nymalen svartpeppar på toppen.
Carbonara betyder sotarhustruns spagetti och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Carbonara blir också gott med bacon.
2 dl ärtor blir också gott i spagetti carbonara (låt ärtorna koka med pastan 3 minuter innan pastan kokt färdigt).
Hel svartpeppar kan du krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda, så blir svartpeppararomen kanon. Vanlig färdigmald svartpeppar går såklart bra den med.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Toscakaka
Toscakaka. En god och enkel sockerkaka med toscasmet av mandel. Ett gammalt recept på hemgjord toscakaka.
Förr kallades toscameten knäckglasyr - och det stämmer ju - toscasmeten blir superknäckig som en glasyr på sockerkakan. Mycket god hembakt kaka till fika och kaffet.
När du bakar egen toscaka blir toscasmeten godast om du skållar, skalar och hackar mandeln själv. Det finns dock färdig skalad och flagad mandel att köpa.
Gillar du toscasmet så gör dubbel sats toscasmet så blir det massor av god knäckig mandel på toscakakan.
Mandeltårta med citronkräm
Mandeltårta med citronkräm. Mandelbottnar varvade med en smörkräm smaksatt med citron toppad med rostad mandel.
Skink och ostpaj Quiche Lorraine
Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj. Quiche Lorraine paj är god både varm och kall.
Skink och ostpaj är perfekt till picknick och som picknickpaj.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Jansson utan ansjovis
Jansson utan ansjovis. En vegetarisk Janssons frestelse utan fisk. Med lök och grädde - rätt lik en vanlig potatisgratäng men med potatis skuren i stavar och lagad som en vanlig Jansson.
Du kan också välja sojagrädde samt margarin för en helt vegan Jansson.
Kladdmuffins
Kladdmuffins är kladdkaka bakad i muffinsformar. Kladdkakemuffins med bitar av vit choklad och valnötter i smeten. Dessa kan uteslutas. Servera som de är eller med en klick vispad grädde smaksatt med lite florsocker samt vaniljsocker.
Köttfärslimpa
Till köttfärslimpa kan du använda nötfärs, blandfärs eller annan färs. Köttfärslimpan är smidigt, gott och enkelt att göra till många.
Gott är att linda köttfärslimpan med baconskivor och/eller krydda köttfärslimpan med olika kryddor: förslag är vitlök, fetaost och oregano; eller persilja, vitlök, rosmarin och oliver; eller tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
I lumpen la vi inlagda tärnade morötter och ärter i mitten av köttfärslimpan. Då blir det lite sjuttital.
Om färsen är för lös kan du tillsätt mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop den.
Som tillbehör till köttfärslimpa kan du passa på att rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Klassiskt till köttfärslimpa är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också.
Halva tomater kan baka i formen runt köttfärslimpan (salta och peppra dem).
Köttfärslimpan kan göras av samma recept som till köttbullar och biffar eller av bara köttfärs. Huvudsaken är att du färsen till en limpa istället.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook