Mandeltårta med smörkräm
Introduktion och förberedelse
Mandeltårta med smörkräm är en klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med smörkräm.
Serveringsförslag
En god tårta till buffé, fest, fika och dessert.
Varianter
- Tårtan blir också god med vanlig chokladsmörkräm (tillsätt 2 msk kakao) eller mockasmörkräm (tillsätt 2 msk kaffepulver).
- Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter.
- Vidare kan du garnera mandeltårtan med skalade hackade pistagenötter, pekannötter, hasselnötter eller valnötter istället för flagad mandel.
- Överkurs är att göra en fin Fransk smörkräm med äkta vanilj.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter.
- Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på - då blir de lite mörkare av skalet.
- Rosta mandlarna i 5 min i mitten av ugnen i en långpanna.
- Mal nötterna i mandelkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
- Separera äggvitor och gulor i varsin bunke. Spara äggulorna till chokladkrämen.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Tillsätt florsockret till äggvitorna och vispa ytterligare någon minut.
- Vänd ned mandlarna och fördela samt bred i ett jämnt lager på de tre rundlarna på bakplåtspapprena.
- Grädda mandelbottnarna i 10-15 min så att de får färg. Gör under tiden smörkrämen.
- Gör smörkrämen genom att röra smör mjukt. Mikra ev. smöret lite i mikron några sekunder i taget och rör emellan.
- Tillsätt sockret och vaniljsocker samt rör eller vispa till en jämn smörkräm några minuter. Sockret ska lösa sig i smöret. Du kan ev. dubbla satsen smörkräm om du vill ha mycket smörkrämsfyllning.
- Ta ut och låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Pensla ev. baksidan med lite vatten så lossar de lättare.
- Dags att lägga ihop mandeltårtan: fördela och bred ut kräm på mandelbottnarna och lägg ihop dem.
- Garnera med flagad mandel. Mandeln blir godast om du skållar den, hackar eller flagar den och sedan rostar den lätt några minuter i en het panna. Låt mandeln svalna innan du garnerar mandeltårtan.
- Låt gärna mandeltårtan stå över natten eller några timmar innan servering. Då stelnar den till och mandelbottnarna mjuknar något så den blir lättare att skära upp.
Uppskattat näringsvärde per portion: 382 kcal