AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Skålla mandel skållade mandlar

Skålla mandel skållade mandlar Skålla mandel. Skållade mandlar är lätt att göra. Här kan du läsa hur du skållar mandel. När du skållar mandeln så kokar du den en minut så att skalet lossnar och du kan lätt skala dem.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 15)
Valfritt antal skållade mandlar
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 13 min

Ingredienser:

  • Mandlar med skal, förslagsvis 2 dl eller ett paket eller påse

Tillagning:

  1. Koka upp några dl vatten i en kastrull nog att täcka mandlarna.
  2. Häll i mandeln och skålla - koka dem 1-3 minuter tills skalen börjar bubblar upp och lossna.
  3. Häll av de skållade mandlarna i ett durkslag och skölj kalla.
  4. Nu kan du pilla av skalet av mandlarna.
  5. Tips: lägg upp mandlarna på en kökshandduk, vik ihop och gnugga dem mot varandra så lossar skalen lättare och du plockar bort skalen snabbare.
  6. Plocka bort alla skal och använda de skållade mandlarna som du tänkt.


 

Fler recept ur samma kategori som Skålla mandel skållade mandlar:

Petit-chouer petit-chouerecept
Petit-chouer. Ett franskt bakverk som är härligt åttiotal. Till tilltugg eller dessert. Petit-chouer är goda hembakta att servera som bakelser med vaniljkräm och grädde, sylt, färska bär eller som tilltugg och mumsbitar med ex. skagenröra; eller rökt lax, crème fraiche, räkor; eller kött som rensteksröra; eller ostkräm osv.
När du bakar petit-chouer så sväller degen upp och de blir superfluffiga bollar med lufthål i mitten. Sedan fyller du dem.
Ett petit-chouerecept du kan göra små eller stora petit-chouer av.
Parmesanflarn med solroskärnor
Parmesanflarn med solroskärnor. Goda som tilltugg, på buffé eller garnering till fisk- eller skaldjursrätter ex. skaldjurspasta eller grillad fisk med mera.
Som tilltugg med två vardera så blir det 9 portioner. Som garnering 18 stycken. Kan sparas i lufttät burk men är godast inom någon dag.
Kronärtsskocka i creme fraiche och örter
Kronärtsskocka i créme fraiche och örter är en god sidorätt eller tillbehör. Passar till tapas, buffé eller tilltugg aptitretare. Hela små skockor eller bottnar spelar ingen roll.
Servera röran kall i en skål med assietter och gaffel till samt gott bröd som tapas eller tilltugg. Eller som tillbehör till en rätt eller på en buffé.
Se alla recept ur kategorin Aptitretare snittar tilltugg
Gurkraita
Gurkraita. En kall indisk sås med matyoghurt och gurka som passar till grillat samt het indisk mat.
En indisk variant av tzatziki med vitlök och malen koriander.
Gurkraitan blir också god om du tärnar gurkan i 0,5 cm bitar.
Torkad mynta eller hackad färsk mynta passar också i raitan. Likaså rivet citronskal. 0,5 tsk garam masala curry är gott i raitan om du serverar den som grillsås.
Saltlake
Saltlake att rimma ex. julskinka med. Du kan rimma färsk eller fryst skinka. Lägg fryst skinka att tina i saltlaken.
Du kan ta en mindre skinka att rimma också - bara se till att saltlaken täcker skinkan. Tar du större skinka så öka mängden saltlake och tiden du rimmar med några dagar. Rimmar du skinka med ben - lossa köttet med en kniv vid benet till små fickor där du stoppar in lite salt och sockerblandning innan du rimmar hela skinkan i saltlaken.
Saltlaken kan också användas till att rimma annat än julskinka. Rimmar du griskött och vill ha lite färg på köttet ta då med salpeter. Uteslut det annars - till ex. rimmat lammkött, fågel eller fisk som lax.
Salpeter hittar du på kryddhyllan. Salpeter gör så att skinkan blir vackert rosa (utan salpeter blir skinkan grå). Det är dock valfritt att ha i.
Här har jag valt att rimma i en plastlåda (Smartstore från Ortex) som är godkänd för livsmedel och mycket smidig med lock. Har du stor skinka med ben får du ta en stor låda respektive en mindre låda för mindre skinka. En ren plasthink med lock avsedd för livsmedel går också bra. Använda ej rostfritt eller aluminium som får skador av saltet.
Pepparrotssmör kryddsmör med pepparrot
Pepparrotsssmör. Recept på hemgjort aromsmör med pepparrot. Ett mycket gott smör till ugnsstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff och annat kött.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook