AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Skålla mandel skållade mandlar

Skålla mandel skållade mandlar Skålla mandel. Skållade mandlar är lätt att göra. Här kan du läsa hur du skållar mandel. När du skållar mandeln så kokar du den en minut så att skalet lossnar och du kan lätt skala dem.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 15)
Valfritt antal skållade mandlar
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 13 min

Ingredienser:

  • Mandlar med skal, förslagsvis 2 dl eller ett paket eller påse

Tillagning:

  1. Koka upp några dl vatten i en kastrull nog att täcka mandlarna.
  2. Häll i mandeln och skålla - koka dem 1-3 minuter tills skalen börjar bubblar upp och lossna.
  3. Häll av de skållade mandlarna i ett durkslag och skölj kalla.
  4. Nu kan du pilla av skalet av mandlarna.
  5. Tips: lägg upp mandlarna på en kökshandduk, vik ihop och gnugga dem mot varandra så lossar skalen lättare och du plockar bort skalen snabbare.
  6. Plocka bort alla skal och använda de skållade mandlarna som du tänkt.


 

Fler recept ur samma kategori som Skålla mandel skållade mandlar:

Tortillatrianglar med ost
Heta tortillatrianglar med lagrad ost, chili- och vitlöksolja. Enkla och goda som tilltugg, till buffé, soppa eller texmex.
Du kan byta chiliflakes mot färsk röd chili eller annan chili efter tycke. Exempelvis en hetare chili eller inlagda hackade jalapenos om du vill ha mycket heta tortillatrianglar.
Du kan också grilla tortillabröden på grillen eller under ugnsgrillen (grilla dem då som fyra bröd med osten uppåt och slå sedan ihop dem - kör dem ev. sedan i en varm stekpanna för att de ska få en knaprig yta).
Smördegspinnar
Smördegspinnar eller snurror som passar till soppa, förrätter eller på egen hand som tilltugg.
Lätta att laga. Serveras direkt efter bakning när de är knapriga. Efter ett tag mjuknar de. Då kan du värma på dem igen till servering ex. om du förbereder smördegssnurror att ha till förrätt som soppa eller tilltugg.
Här är smördegspinnarna garnerade med flingsalt men man kan lägga till sesamfrön, vallmofrön eller andra frön.
Kavringsfyrkanter med färskost
Kavringsfyrkanter med färskost är matiga snittar av kavring fyllda med smaksatt färskost.
Blir 24 stycken kavringsfyrkanter och de är rätt rejäla mumsbitar så det räcker med två var samt någon extra.
Se alla recept ur kategorin Aptitretare snittar tilltugg
Jordgubbar med mascarpone
Jordgubbar med mascarpone. Limemarinerade jordgubbar med mascarponekräm av italiensk färskost (mascarpone), grädde och florsocker varvat med krossade Digestivekex.
Istället för Digestivekex kan du ta italienska mandelskorpor, andra biscottis, knäckflarn, småkakor eller Savoiardi-kex (samma som till Tiramisu).
Garnera ev. med rivet limeskal eller citronmeliss.
I nödfall kan man ta vanlig naturell färskost istället för mascarpone.
En god och enkel italiensk dessert. Passar med ett glas sött dessertvin som Vin Santo.
Örtsås
Örtsås med yoghurt, crème fraiche och örter. En kall sås god till det mesta som grillat, kött, kyckling, fisk mm. Du kan ha olika örter efter tycke i örtsåsen.
Du kan välja frysta färdighackade örter, torkade örter eller hacka färska örter.
Gott är i är persilja, gräslök, oregano, timjan, rosmarin, och gräslök. Även basilika, dragon eller färsk koriander är gott i örtsås. Smaksätt gärna vidare med pressad vitlök om du gillar det. Till fisk är det gott med hackad dill i örtsåsen.
Enklast är att ersätta nedan örter med följande frysta hackade örter (30 grams paket): 0,5 paket örter provencale, 0,5 paket persilja samt 1 paket gräslök. Ska du servera örtsåsen till fisk så ta även med 0,5 paket dill.
Renklämma renklämmor
Renklämma. En klassisk smörgås eller tilltugg med tunnbröd, rökt renkött, pepparrot och smör eller färskost. Man kan också bre sina renklämmor med messmör.
Vidare kan man ha lite vad man gillar i renklämman som salladsblad, skivad rödlök och/eller gräslök.
Renklämmorna blir extra goda om de får ligga lite i kylen några timmar.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook