Seitanspett

Vegetariska och vegana grillspett med seitan (vetegluten) marinerade i soja, ingefära, chili, vitlök och färsk koriander samt olja.
Seitan görs av vetegluten och vatten samt kryddor och har fint tuggmotstånd och mycket protein. Passar utmärkt för vegetarianer och veganer.
Servera seitanspetten med valfria tillbehör. Ett förslag är som på bilden med wokade grönsaker (fräs zucchini, minimajs, broccoli, gul lök, röd paprika och purjolök i olja samt ös över marinaden du använt till seitanspetten samt extra ljus soja blandat med 1 dl vatten och 1 tsk maizena - red till en woksås). Vidare toppa med en kall sås av 1 pkt 2 dl Oatly fraiche blandad med 2 msk tahini. Gott till är också jasminris eller råris.

3 portioner seitanspett, 6 små spett

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 dl vetegluten
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 0,5 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 2 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning att koka i
  • Marinad: 3 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad eller riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 3 små röda chilifrukter eller 1 stor spansk peppar
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 msk socker, gärna råsocker

Tillagning

  1. Värm 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen i ett glas.
  2. Blanda vetegluten och vetemjöl i en stor bunke.
  3. Blanda buljongen med resten av det kalla vattnet samt sojan och rör i det. Blanda hastigt ihop till en seg deg.
  4. Knåda degen i 5 minuter.
  5. Låt seitandegen vila i 20 minuter.
  6. Koka upp vatten med buljongtärning. Låt koka på låg värme.
  7. Nu kan du forma seitandegen och skära i önskad form. Förslagsvis till små seitanbitar som på bilden lagom till spett och att steka, panera eller woka.
  8. Rulla ut seitandegen till en ca 20 cm lång korv. Dela korven i två delar på längden med en kniv. Rulla dem runda.
  9. Skär ut ca 9 bitar med runt 1 cm bredd på varje rulle.
  10. Koka seitanbitarna i 30 minuter. Låt de endast sjuda och koka på låg värme - ej stormkoka. Ta upp en bit och skär loss ett litet smakprov - är de hårda och har tuggmotstånd samt har flutit upp till ytan är de klara.
  11. Häll av i durkslag och lägg i marinad.
  12. Marinad: Skala och pressa vitlök i en skål. Skala och finhacka eller riv i ingefära.
  13. Hacka chili och tillsätt dem.
  14. Tillsätt soja, matolja samt socker.
  15. Hacka färsk koriander och tillsätt den. Rör runt.
  16. Vänd i seitan och låt marinera i minst en halvtimme. Gärna över natten i kylen.
  17. Lägg träspett i blöt om du använder det.
  18. Trä förslagsvis tre seitanbitar på varje spett.
  19. Grilla dem någon minut på varje sida tills de fått färg och är genomvarma. De kan också stekas i stekpanna eller grillas i ugnen.
  20. Salta och peppra grillspetten samt pensla dem gärna med marinaden innan servering.
  21. Servera seitanspetten med valfria tillbehör. Garnera gärna med färsk koriander.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer