Seitanwok

Wok med seitan - vetegluten i strimlor och grönsaker i chili, soja, ingefära och vitlök. Gott, vegan, vegetariskt och nyttigt.
Seitan görs av vetegluten och vatten. Det har fint tuggmotstånd och mycket protein. Passar utmärkt för vegetarianer och veganer.

4 portioner seitanwok

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 2 dl vetegluten
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 0,5 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 2 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning att koka i
  • Marinad: 3 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad eller riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 3 små röda chilifrukter eller 1 stor spansk peppar
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 msk socker, gärna råsocker
  • Grönsakswok: 1 gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 125 gram minimajs
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 1 broccoli
  • 2 msk matolja
  • 3 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk maizena
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Värm 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen i ett glas.
  2. Blanda vetegluten och vetemjöl i en stor bunke.
  3. Blanda buljongen med resten av det kalla vattnet samt sojan och rör i det. Blanda hastigt ihop till en seg deg.
  4. Knåda degen i 5 minuter.
  5. Låt seitandegen vila i 20 minuter.
  6. Förbered grönsaker: Skala och skär lök i grova bitar. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolök. Skölj och dela minimajs på mitten. Skölj och tärna paprika. Skölj och tärna zucchini. Skär broccoli i buketter - tärna ev. stammen.
  7. Koka upp vatten med buljongtärning. Låt koka på låg värme.
  8. Rulla ut seitandegen till en ca 20 cm lång korv. Dela korven i två delar på längden med en kniv. Rulla dem runda.
  9. Skär ut ca 9 bitar med runt 1 cm bredd på varje rulle.
  10. Koka seitanbitarna i 30 minuter. Låt de endast sjuda och koka på låg värme - ej stormkoka. Ta upp en bit och skär loss ett litet smakprov - är de hårda och har tuggmotstånd samt har flutit upp till ytan är de klara.
  11. Häll av i durkslag och lägg i marinad.
  12. Marinad: Skala och pressa vitlök i en skål. Skala och finhacka eller riv i ingefära.
  13. Hacka chili och tillsätt dem.
  14. Tillsätt soja, matolja samt socker.
  15. Hacka färsk koriander och tillsätt den. Rör runt.
  16. Vänd i seitan och låt marinera i minst en halvtimme. Gärna över natten i kylen.
  17. Wokgrönsaker: Fräs lök, minimajs, paprika och zucchini hastigt i lite olja och lägg över i en gryta.
  18. Fräs broccoli och purjolök och lägg i grytan.
  19. Skär seitanbitarna i strimlor ca 1 cm breda.
  20. Salta och peppra seitanstrimlorna.
  21. Fräs strimlorna några minuter så att de får färg.
  22. Lägg över på grönsakerna.
  23. Blanda maizena med vatten i ett glas och blanda i woken.
  24. Tillsätt marinaden från seitanbitarna samt extra ljus soja efter smak.
  25. Servera seitanwoken med ris. Garnera gärna med färsk koriander.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer