Saffranspannacotta

Introduktion och förberedelse

Saffranspannacotta är en fint gul och smakrik pannacotta smaksatt med saffran. Kan lagas som den är och serveras med valfria tillbehör som färska bär - ex. hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär eller hjortron.

Pannacotta kan förberedas i god tid - någon dag innan du ska bjuda på den. Perfekt om du planerar en middag eller liknande.

Du behöver fyra formar eller glas på 1,3 - 1,5 dl styck. Det kan vara glas - som martiniglas på bilden - eller låga cobbler glas, vinkupor eller keramikformar. Festligare plastglas eller engångsformar går också.

Serveringsförslag

Gott är att grunda i botten med Drottningsylt och toppa med färska hallon och blåbär som på bilden.

Andra alternativ är att toppa med syrlig sylt som hallonsylt - förslag är att koka ihop rårörda frysta bär med lite socker.

Vidare passar marinerad citrus, frukt som vindruvor, färska fikon, färsk ananas eller passionsfrukt.

Man kan också lägga smulade pepparkakor som garnering på toppen eller i botten. Vidare passar hackad skållad mandel på toppen.

Minivarianter till buffé och julbord

Vidare kan man göra minidesserter till åtta personer på samma recept om du fyller små glas som snapsglas eller liknande med pannacottan och garnerar med bär vid servering. Passar då till julbord, buffé eller en tillsammans med andra desserter.

Gör en Grand Dessert

Grand Dessert kallas det när man lägger upp flera desserter på en tallrik för att visa allt gott man har att bjuda på. Förslag är att kombinera små shotglas med saffranspannacottan med små bitar saffranskladdkaka, cheesecake med pepparkaksbotten och en kula vaniljglass eller syrlig sorbet med bär som hallon, bläbär eller havtorn eller mangosorbet. Lägg glassen på en hög smulad pepparkaka.

Att dricka till

Vintips till är ett sött dessertvin typ italienskt sött Recioto, fransk Sauternes eller tysk Trockenbeerenauslese eller liknande.

4 port saffranspannacotta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 paket saffran (0,25 gram)
  • 3 cm vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl socker
  • Förslag fyllning: 4 msk Drottningsylt eller rårörda bär som hallon, björnbär, blåbär med någon msk socker
  • Förslag garnering: 125 gram färska bär som blåbär och hallon; och/eller krossade pepparkakor och hackad skållad mandel

Tillagning

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten i fem minuter.
  2. Mät upp grädde, socker och saffran i en kastrull.
  3. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och tillsätt till grädden. Eller tillsätt vaniljsocker.
  4. Värm grädden under omrörning tills den sjuder och ta sedan av värmen att svalna till runt 50 grader.
  5. Krama ur gelatinbladen och tillsätt gelatinbladen till grädden. Rör tills de löst sig.
  6. Vill du ha fyllning - sylt i botten - så lägger du 1 msk sylt eller rårörda bär i botten på varje form eller glas.
  7. Häll upp pannacotta-smeten i fyra formar och låt svalna.
  8. Ställ pannacottan övertäckta i kylen att stelna i 4 timmar eller dagen innan.
  9. Servera med valfria tillbehör ex. färska bär som blåbär och hallon på toppen. Eller smulade pepparkakor och hackad mandel.
E-mail
Medel: 3.7 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-02