Rostade rotfrukter med rödbetor

Rostade rotfrukter med rödbetor är gott som tillbehör till det mesta. Potatis, rödbetor, morötter, kålrot, rotselleri samt lite rosmarin.

Du kan byta ut grönsaker som du vill. Jordärtskockor, palsternacka, sötpotatis, vitlök, persiljerot, rödlök, kål med mera passar bra till rostade rotfrukter. Om du inte vill att rödbetorna ska färga av sig på resten av rotfrukterna så kan du rosta dem i en egen ugnsform och sedan hastigt blanda samt servera dem med de andra rotfrukterna.

Räkna minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner. Överblivna rotfrukter kan man spara och ha som tillbehör, resträtt eller mixa med lite mjölk, grönsaksbuljong och grädde till en sopplunch med bröd till jobbet. 

 

4 portioner rostade rotfrukter med rödbetor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 300 gram potatis fast sort
  • 300 gram rödbetor
  • 3 morötter
  • 200 gram kålrot
  • 200 gram rotselleri
  • 1 rosmarinkvist eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 4 msk rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis, rödbetor, morot, kålrot och rotselleri.
  3. Skär i klyftor och stavar i liknande storlek.
  4. Blanda med olja, rosmarin (plocka färsk rosmarin från kvisten), salt och peppar i en ugnsform.
  5. Baka rotfrukterna i ca 45 minuter. Vänd runt efter halva tiden. Baka tills rotfrukterna är mjuka och har fin färg.
  6. Ta ut och smaka av med flingsalt.
  7. Lägg upp rotfrukterna i fat eller skål samt servera. Strö gärna över lite flingsalt.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer